fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

Писмо краља Џорџа упућено кнезу Павлу: Заиста бих желео да можемо да ти пошаљемо оружје (4)

У напетој балканској ситуацији, јануара 1941. године, Енглези шаљу у Грчку један механизовани корпус. Знају да је то симболичан гест и зато предлажу стварање ЗАЈЕДНИЧКОГ балканског фронта. Коме они то предлажу? Ником другом до Југославији, Турској и Грчкој. Кнез Павле тада схвата да му Британци шаљу отворен позив да изврши самоубиство Југославије.

Фото Профимедиа
Фото Профимедиа

Черчилова је намера да подигне морал грађанима Острва који свакодневно трпе бомбардовања немачке авијације. Британског премијера уопште не занимају проблеми кнеза Павла. Он цинично сугерише југословенском кнезу-намеснику свој план: да кнез остави Словенију и Хрватску и са војском се упути преко албанских планина у сусрет италијанској војсци. Да јој пресече одступницу и, уз помоћ британског моторизованог корпуса, ухвати у клешта и порази је. Черчил је сигуран да би пораз Италијана изазвао немачку интервенцију и, сасвим логично, нада се Хитлеровом попуштању притиска на Енглеску. Њему је важно да спаси своју земљу, а на Балкану – шта буде!

Сви југословенски генерали су Черчилов план оценили као апсурдан, Словенци и Хрвати су одмах почели да оптужују Србе да им спремају издају. У случају немачког напада Генералштаб је Крунском савету дао прецизну оцену ситуације: после пада Београда, Љубљане и Загреба, војска би била принуђена да се повуче у планине Босне и Херцеговине и да после шест недеља капитулира.

Притисак који је Велика Британија вршила на кнеза Павла долазио је из више праваца. У новембру 1940. године, кнезу упућује писмо лично краљ Џорџ Шести, личност коју Павле сматра за свог истинског пријатеља. У свом писму краљ поверава кнезу: „Носим твој ручни сат свако вече. Променио сам каишић као што си рекао; баш је то добар сат.“ Ипак, краљ је, на захтев Черчила, у свом писму поручио: „Знам и схватам колико је тежак твој положај, као и то да ћеш морати да дајеш уступке Осовини у небитним стварима.(…) Знам да ти је веома потребно разноврсно наоружање и заиста бих желео да можемо одмах све да ти пошаљемо. Сигуран сам да схваташ да је то само питање времена.“ Краљ уверава кнеза да се британска војска брзо опоравља од пораза код Денкерка и жели да и кнез верује у „коначну победу“.

Кад је и Румунија приступила тројном пакту, упозорен од свог амбасадора у Београду да сад Југославији прети директна опасност од Сила осовине, да јој хитно треба наоружање, Черчил је на састанку свог кабинета рекао: „Има ли друге помоћи коју им можемо пружити, изузев што сами настављамо да ратујемо? Ако не можемо обећати помоћ у материјалу, можемо бар да их уверимо како ћемо настојати, као што смо то учинили и прошли пут (у Првом светском рату), да се неправде према њима исправе у будућој победи“.

Амбасадор сер Роналд Кембел је покушао да објасни кнезу Павлу ту Черчилову витешку замисао. Код кнеза је све то само повећало стрепњу.

Кад су се Британци искрцали у Грчкој, кнезу Павлу је постало јасно да ће Хитлер сад морати да започне свој поход на Балкан. Добро се сећао Хитлерових речи приликом њихових прошлогодишњих разговора у Салцбургу: „Сваког енглеског војника морам да гоним из Европе и због тога, ако буде потребно, мораћу да заузмем Грчку!“

Када му је 12. јануара, у шест часова по подне, сер Кембел саопштио да ће се Енглези сигурно искрцати у Грчкој, кнез Павле је изгубио контролу над собом и буквално избацио амбасадора из Белог двора. Прочитавши извештај о томе, Черчил је рекао: „Став кнеза Павла личи на држање несрећника који је у кавезу са тигром, а нада се да га неће изазвати док се време вечере неумитно примиче“.

Истовремено, у северној Африци, Британци почињу да бележе прве успехе у рату. Десет италијанских дивизија је збрисано брзим победама код Бардије, Тобрука, Бенгазија. Италијани су истерани из Судана и Сомалије, а продор је учињен и у Еритреју. Енглезима је успело да у Абисинији изазову устанак против Италијана.

Енглезима се журило да и на Балкану постигну сличан успех. Државни секретар за рат Ентони Идн је 12. фебруара кренуо за Каиро са јасним Черчиловим инструкцијама да се „Грчкој пошаље хитна помоћ и да се Југославија и Турска натерају да се боре“. У случају неуспеха, „да учине што најбоље могу“.

Усамљеност кнеза Павла сваким даном је била све већа. Онда, 4. марта, добија прво писмо школског пријатеља Ентонија Идна:

„Господин Кембел ме обавестио о ситуацији у Југославији и тешкоћама и забринутости Вашег краљевског височанства. Веруј ми, дубоко саосећам и разумем како се осећаш као старатељ који мора да донесе одлуку која ће имати утицаја на целокупну будућност твог народа.

Немачки интерес је да савлада Грчку и имобилише Турску. Ако то постигне, Југославија ће остати у њиховој милости. А, судбина ће бити као у Румунији, осим ако не предузмемо заједничке мере да то спречимо.“

Идн затим инсистира да се тајно сусретне с Павлом, како би му објаснио енглески план „који у отпору с Грчком бар значи да сте ви и ваш народ учинили све да избегнете судбину која је задесила Румунију и Бугарску“.

Како му Павле није одговорио, Идн му 17. марта шаље много опширније писмо на осам страна, које проналазимо у Збирци кнеза Павла с његовом забелешком: „Отворити после моје смрти“.

„… А сад господине, допустите ми да се окренем ситуацији на Балкану. Чини ми се да сте ви и ваша влада у последњих неколико недеља изградили снажну и дефанзивну политичку позицију. Одбијањем да потпишете Тројни пакт и стављањем до знања да је будућност Солуна вама од виталног значаја, довели сте немачку владу у тежак положај. Уопште не сумњам да је њихов првобитни циљ био да једну балканску земљу потчине без рата. С Румунијом и Бугарском су успели. С друге стране, Грчка је јасно дала до знања да ће се пре борити него попустити, а и Турци су учинили исто.

Став који сте ви заузели значи да немачке војне власти морају узети у озбир да би их даља агресија на Балкану могла довести у сукоб с Југославијом, Грчком и Турском, које би тада добиле сав материјал који будемо у стању да испоручимо. Чини ми се да је веома важно да се оваква ситуација задржи, јер све док сте ви, господине, и ваша влада то у стању, постојаће шанса обуздавања немачке претње пре него што се уопште претња развије у војну акцију.

Разочаран сам што чујем од Кембела да ваше војне власти тако песимистички гледају на војнички положај Југославије. Наше војне власти ни у ком случају не деле ово гледиште. Они посебно скрећу моју пажњу на то колико је јака позиција Југославије када је реч о Албанији. Италијани су тамо још у лошем положају. Уклањање италијанских армија у Албанији дало би вашој војсци толико потребну муницију и ратни материјал свих врста, па бисмо могли да их употребимо на другој страни. Тешко је проценити какво би дејство тај пораз имао на италијански морал, нарочито ако би се догодио истовремено са сломом италијанске империје у источној Африци. Заиста је извесно да ће временом Италија све више постајати тежак терет за Немачку

Штавише, сигурно да би једна таква рана, победа југословенске војске у Албанији у великој мери охрабрила све делове вашег народа у првим фазама ратовања, што би им несумњиво помогло да издрже, заједно с нама, немачке нападе на другим фронтовима.

Веома ми је жао што нисам имао прилике да се сусретнем с Вашим Краљевским Височанством и лично продискутујем сва ова питања. На страну све политичке ствари, било би као у добра стара времена опет лепо сести и разговарати…“

*Фељтон „Истина о последњим данима Краљевине Југославије“ базиран на историјском бестселеру “Кнез Павле, истина о 27. марту”, аутора Миодрага Јанковића и Вељка Лалића

НАСТАВИЋЕ СЕ…

Аутори: Миодраг Јанковић и Вељко Лалић

Извор: НЕДЕЉНИК

Везане вијести:

Ексклузивни фељтон: Истина о последњим данима Краљевине Југославије (1)

Тајна оставке кнеза Павла: Написана је месецима пре него што су пучисти уперили цеви (2)

Сведочење кнеза Павла о сусрету са Хитлером: Рекао сам му да моја земља мрзи Италијане, нисам му свакако могао рећи да мрзи и Немце (3)

Британски државни секретар: Срби, сетите се Лазара коме је важније било небеско него земаљско царство (5)

Немачка порука југословенском амбасадору у Москви: Борићемо се немилосрдно, свим средствима. С тим будите начисто (6)

Кнез Павле о Хитлеру: Осећате језу од њега, лице му је жуто као у воштане фигуре (7)

Слободан Јовановић о кнезу Павлу уочи потписивања Тројног пакта: Он је чудан човек. Много пуши, потамнео је у лицу (8)

Како је краљевска војска дочекала рат: „Издржећемо око шест недеља. После нећемо имати ни хране, ни муниције“ (9)

Писмо кнеза Павла војводи од Кента: Ти си знао да је последња ствар коју сам желео, да се бакћем с југословенском политиком (10)

Како су Енглези купили пуч: „Срби се не могу позивати на 27. март 1941, јер смо ми ту револуцију купили“ (11)

Степинац о пучу 27. марта: Срби и Хрвати су два света која се никад неће ујединити, док је један од њих у животу (12)

Генерал Бора Мирковић: Пре него што сам одлучио да извршим државни удар, ломио сам се данима (13)

Тајно удружење „Конспирација“: Ко је све рушио намеснички режим кнеза Павла (14)

Драгиша Цветковић пише кнезу Павлу: Како је измишљено да нам је Немачка обећала Солун (15)

Мусолинијева понуда кнезу Павлу: Заменом становништва Истре и Косова можете да посрбите територију која вам је важна (16)

Како се око кнеза Павла водила полемика: Да ли је Југославија желела Солун? (17)

Како је припреман пуч 27. марта: „Кроз британску амбасаду је прошло толико експлозива да је чудо што цела Југославија није одлетела у ваздух“ (18)

Планови Петра Другог: Како је малолетни краљ припремио војску за бекство у Грчку (19)

Адолф Хитлер о српској војсци: Немачки војник је научио да поштује свог храброг противника (20)

Немачки амбасадор после пуча: „На фиреровом месту бих рекао да поштујем народ који љубоморно брани своју независност“ (21)

Захвалите другу Стаљину: Како је Југославија споразумом са Совјетским Савезом покушала да се сачува Хитлеровог напада (22)

Како је Слободан Јовановић „преломио“ кнеза Павла (23)

Тајна архива коју је кнез Павле доставио једном америчком историчару: „У ове папире не сме да има увид ниједан Југословен“ (24)

Последње речи кнеза Павла: Не, немојте их убити (25)

Шта је било после: Емигрантски рат виновника и жртви 27. марта (26)

Како је Драгиша Цветковић одговорио Черчилу: Желео сам да уштедим Југославији несрећу и уништење (27)

Дан када су југословенски комунисти клицали „живео Хитлер!“ (28)

Анте Павелић о 27. марту: „Пучисти су спремили спровод, наша усташка ствар је посве сигурна“ (29)

Београд је био препун шпијуна. Нарочито опасни били су немачки, пошто су се издавали за енглеске (30)

Милан Стојадиновић и све о афери „два одсто ратне штете“ (31)

Душан Симовић: Мене су као поштеног официра злоупотребили (32)

Сведочења пред Недићевом комисијом: „Ухватио сам кнеза Павла за капут да не поднесе оставку“ (33)

Сведочење Димитрија Љотића о 27. марту: Пучисти су ми понудили да уђем у владу и да се изјасним за Енглезе. Одбио сам, наравно (34)

Трећи српски устанак „без иједне капи крви“: Како је припреман државни удар (35)

Како је пропао покушај да се спречи пуч 27. марта: „Не сме се проливати братска крв!“ (36)

Још једна тајна 27. марта: Британци нудили Стаљину цео Балкан (37)

Како се Геринг захвалио пучистима на 27. марту: Сада можемо да рашчистимо старе рачуне (38)

Последње године Краљевине Југославије: Доба када је у Београду цветала уметност (39)

Кнез Павле и Милан Кашанин: Пријатељство које је родило најмодернији музеј у овом делу Европе (40)

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: