fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Dragiša Cvetković piše knezu Pavlu: Kako je izmišljeno da nam je Nemačka obećala Solun (15)

Vi ćete razumeti cilj ove nove kampanje: 27. mart doveo je do katastrofe, do kapitulacije države i do komunizma, ali on je došao kao reakcija na naše pristupanje Trojnom paktu, ne da bismo sačuvali našu neutralnost, već da bismo se dokopali Soluna, jer smo verovali u Hitlerovu pobedu

Politika

„Marta meseca navršava se 15 godina od onih tragičnih dana kada nas je jedna grupa nedisciplinovanih oficira i njihovih političkih pomagača gurnula u rat, čije su posledice bile tako katastrofalne i za zemlju i za narod. Petnaest godina od ovog fatalnog datuma, mnoge je u emigraciji otreznila i danas sasvim drugim očima gledaju i na ljude i na događaje, koji su nas doveli u ovu situaciju. U zemlji isto tako, uspomena na ove dane je strašna i ako dođe ikad do slobode u zemlji, reakcija će biti strašna“, počinje svoje pismo knezu Pavlu njegov predsednik Vlade Dragiša Cvetković.

Datum je 21. februar 1956. godine. Mesto: Pariz. Pismo pronalazimo u Zbirci kneza Pavla, donedavno zaveštanoj i zabranjenoj za Srbe na Kolumbija Univerzitetu.

Cvetković piše:

„Oni u Londonu svim silama rade da bar nečim opravdaju njihovo razorno delo. Za ovu petnaestogodišnjicu publikovali su veći broj članaka: Gavrilović, Radoje Knežević i drugi. Oni se više ne trude da dokažu da je njihova akcija bila dobra, jer su ih događaji demantovali, ali žele da dokažu da je naš pristup Trojnom paktu bio, ne jedna nužna potreba, ne posledica Hitlerovog ultimatuma, već želje da se preko Nemačke dokopamo Soluna na račun Grčke.

Tu tezu razvija naročito Radoje i stalno citira onog Stakića, koji opet, sa svoje strane, hoće da umeša svoju ličnost u ondašnjim političkim i međunarodnim događajima, prikazujući sebe kao čoveka od poverenja Krune, sa odličnim vezama u Italiji i s mogućnošću da su se u ono vreme mogli urediti naši odnosi preko Musolinija i bez pakta.

Vi ćete razumeti cilj ove nove kampanje: 27. mart doveo je do katastrofe, do kapitulacije države i do komunizma, ali on je došao kao reakcija na naše pristupanje Trojnom paktu, ne da bismo sačuvali našu neutralnost, već da bismo se dokopali Soluna, jer smo verovali u Hitlerovu pobedu.

To naročito podvlači Radoje Knežević. Vas za to naročito krivi i napada, argumenti su mu u onoj noti koju je publikovao Stakić, po mome uverenju u sporazumu s onima iz Londona.

Naša odbrana je u brošuri koju spremamo na sledećem: pakt je neutralnost, klauzula o Solunu ne postoji, jer da postoji oni bi je publikovali. U Beču je ja nisam primio, što u stvari odgovara istini. Zatim, navodimo još sledeći fakat: ako je pakt sadržavao klauzulu o Solunu, a nova vlada ga je imala i Ninčićevom izjavom priznala, onda otkud ova kampanja protiv nas, koji smo primili pakt, ako je tačna njihova tvrdnja da je tu bila i klazulula o Solunu.

Mi ostajemo pri našim ranijim izjavama: postojale su tri klauzule koje smo primili, a da je Ribentropov govor na dan 6. aprila o Solunu izraz besa za 27. mart, a da je nota koju je Stakić publikovao Ćanova nota, koja od strane Italije garantuje Jugoslaviji Solun, a ne zajednička nemačko-italijanska nota. Dakle, i taj fakat dovodi u sumnju postojanje nemačko-italijanske obaveze prema Solunu koju, uostalom, u Beču nisam primio.

Vaše visočanstvo će razumeti položaj u koji me stavio Stakić, svojim uplitanjem i sada i ranije u događajima za koje je bila nadležna i odgovorna samo moja vlada. Antićeva mešanja u vladine poslove bila su štetna i to se danas u mnogim prilikama jasno ispoljilo. I njegov dnevnik i njegove veze sa Stakićem nisu nam ništa trebali…“

Pavlova reakcija na Cvetkovićevu brošuru bila je veoma oštra. Bivši predsednik vlade odgovara 8. marta 1956. godine:

„Moja žena mi je saopštila razgovor koji ste imali u vezi sa poslednjom brošurom ‘Dokumenti o Jugoslaviji’. Razmišljao sam dugo, Vaše kraljevsko visočanstvo, o uzrocima vaše osetljivosti i obzira koje imate kada je u pitanju dr Stakić. I dok vam pišem ove redove, ja se pitam u čemu je Vaša osetljivost od jedne ličnosti koje se kloni svaki pošten čovek.

Dr Stakića nisam poznavao do emigracije. O njemu sam, međutim, dosta slušao od ljudi koji ga poznaju. Jedino što nisam znao, to je činjenica o kojoj danas Stakić javno govori i piše, da je bio ličnost od poverenja s najvišeg mesta, kome je ministar dvora, u ime Vašeg kraljevskog visočanstva, davao tako važne i delikatne misije da u ime jedne odgovorne vlade – iza njenih leđa – zastupa interese naše zemlje u momentima kada je opreznost u svim spoljnopolitičkim nastojanjima morala biti najveća. Jasno je da sve ove Stakićeve mahinacije ne vezuju ni mene ni moje drugove u vladi, ali nam stoje kao Demoklov mač nad glavom.

Trebalo je mnogo truda i vremena, svestranog zalaganja i objašnjenja, pa da neobavešteni svet ubedimo u ispravnost našeg rada. To smo postigli dr Nikitović i ja našim publikacijama, da najzad doživimo jednu takvu reakciju vašeg Kraljevskog visočanstva radi jednog članka o Stakiću.

Sve što on objavljuje su čiste provokacije i to na naš račun. Kako se drugačije može objasniti ona nota o Solunu, za koju ću biti prinuđen da dam tačnu verziju ako i dalje Stakić u ovom pravcu insistira, sem da je data po nalogu našeg najvećeg protivnika i zlotvora Radoja Kneževića, s kojim sam ja, uzimajući u odbranu Vašu ličnost, došao u konflikt i primio sve oštrice napada na sebe.

Moram da primetim da Vaša reakcija na ovu Stakićevu mahinaciju nije bila tako agresivna kao u ovom slučaju.

On je do sada mnogo šta objavio što je meni i mojim drugovima u vladi bilo nepoznato. Otkud to? Ko mu je davao ove podatke? Takva pitanja su mi u nekoliko navrata postavljali i Maček i Miha Krek.“

*Feljton „Istina o poslednjim danima Kraljevine Jugoslavije“ baziran na istorijskom bestseleru “Knez Pavle, istina o 27. martu”, autora Miodraga Jankovića i Veljka Lalića

NASTAVIĆE SE…

Autori: Miodrag Janković i Veljko Lalić

Izvor: NEDELjNIK

Vezane vijesti:

Ekskluzivni feljton: Istina o poslednjim danima Kraljevine Jugoslavije (1)

Tajna ostavke kneza Pavla: Napisana je mesecima pre nego što su pučisti uperili cevi (2)

Svedočenje kneza Pavla o susretu sa Hitlerom: Rekao sam mu da moja zemlja mrzi Italijane, nisam mu svakako mogao reći da mrzi i Nemce (3)

Pismo kralja Džordža upućeno knezu Pavlu: Zaista bih želeo da možemo da ti pošaljemo oružje (4)

Britanski državni sekretar: Srbi, setite se Lazara kome je važnije bilo nebesko nego zemaljsko carstvo (5)

Nemačka poruka jugoslovenskom ambasadoru u Moskvi: Borićemo se nemilosrdno, svim sredstvima. S tim budite načisto (6)

Knez Pavle o Hitleru: Osećate jezu od njega, lice mu je žuto kao u voštane figure (7)

Slobodan Jovanović o knezu Pavlu uoči potpisivanja Trojnog pakta: On je čudan čovek. Mnogo puši, potamneo je u licu (8)

Kako je kraljevska vojska dočekala rat: „Izdržećemo oko šest nedelja. Posle nećemo imati ni hrane, ni municije“ (9)

Pismo kneza Pavla vojvodi od Kenta: Ti si znao da je poslednja stvar koju sam želeo, da se bakćem s jugoslovenskom politikom (10)

Kako su Englezi kupili puč: „Srbi se ne mogu pozivati na 27. mart 1941, jer smo mi tu revoluciju kupili“ (11)

Stepinac o puču 27. marta: Srbi i Hrvati su dva sveta koja se nikad neće ujediniti, dok je jedan od njih u životu (12)

General Bora Mirković: Pre nego što sam odlučio da izvršim državni udar, lomio sam se danima (13)

Tajno udruženje „Konspiracija“: Ko je sve rušio namesnički režim kneza Pavla (14)

Musolinijeva ponuda knezu Pavlu: Zamenom stanovništva Istre i Kosova možete da posrbite teritoriju koja vam je važna (16)

Kako se oko kneza Pavla vodila polemika: Da li je Jugoslavija želela Solun? (17)

Kako je pripreman puč 27. marta: „Kroz britansku ambasadu je prošlo toliko eksploziva da je čudo što cela Jugoslavija nije odletela u vazduh“ (18)

Planovi Petra Drugog: Kako je maloletni kralj pripremio vojsku za bekstvo u Grčku (19)

Adolf Hitler o srpskoj vojsci: Nemački vojnik je naučio da poštuje svog hrabrog protivnika (20)

Nemački ambasador posle puča: „Na firerovom mestu bih rekao da poštujem narod koji ljubomorno brani svoju nezavisnost“ (21)

Zahvalite drugu Staljinu: Kako je Jugoslavija sporazumom sa Sovjetskim Savezom pokušala da se sačuva Hitlerovog napada (22)

Kako je Slobodan Jovanović „prelomio“ kneza Pavla (23)

Tajna arhiva koju je knez Pavle dostavio jednom američkom istoričaru: „U ove papire ne sme da ima uvid nijedan Jugosloven“ (24)

Poslednje reči kneza Pavla: Ne, nemojte ih ubiti (25)

Šta je bilo posle: Emigrantski rat vinovnika i žrtvi 27. marta (26)

Kako je Dragiša Cvetković odgovorio Čerčilu: Želeo sam da uštedim Jugoslaviji nesreću i uništenje (27)

Dan kada su jugoslovenski komunisti klicali „živeo Hitler!“ (28)

Ante Pavelić o 27. martu: „Pučisti su spremili sprovod, naša ustaška stvar je posve sigurna“ (29)

Beograd je bio prepun špijuna. Naročito opasni bili su nemački, pošto su se izdavali za engleske (30)

Milan Stojadinović i sve o aferi „dva odsto ratne štete“ (31)

Dušan Simović: Mene su kao poštenog oficira zloupotrebili (32)

Svedočenja pred Nedićevom komisijom: „Uhvatio sam kneza Pavla za kaput da ne podnese ostavku“ (33)

Svedočenje Dimitrija Ljotića o 27. martu: Pučisti su mi ponudili da uđem u vladu i da se izjasnim za Engleze. Odbio sam, naravno (34)

Treći srpski ustanak „bez ijedne kapi krvi“: Kako je pripreman državni udar (35)

Kako je propao pokušaj da se spreči puč 27. marta: „Ne sme se prolivati bratska krv!“ (36)

Još jedna tajna 27. marta: Britanci nudili Staljinu ceo Balkan (37)

Kako se Gering zahvalio pučistima na 27. martu: Sada možemo da raščistimo stare račune (38)

Poslednje godine Kraljevine Jugoslavije: Doba kada je u Beogradu cvetala umetnost (39)

Knez Pavle i Milan Kašanin: Prijateljstvo koje je rodilo najmoderniji muzej u ovom delu Evrope (40)

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: