fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Tajno udruženje „Konspiracija“: Ko je sve rušio namesnički režim kneza Pavla (14)

*Feljton „Istina o poslednjim danima Kraljevine Jugoslavije“ baziran na istorijskom bestseleru “Knez Pavle, istina o 27. martu”, autora Miodraga Jankovića i Veljka Lalića

27. mart 1941.

Protivnici kneza Pavla su još 1938. godine oformili tajno udruženje koje su nazvali „Konspiracija“. Najpoznatiji članovi ovog prevratničkog udruženja su bili: Slobodan Jovanović, Dragoslav Stranjaković, Dragiša Vasić, Živojin Balugdšić… svi već članovi „Srpskog kulturnog kluba“. „Konspiracija“ je bila organizovana po ugledu na „Crnu ruku“, u grupe po pet oficira. Organizatori su bila dva „crnorukca“ Antonije Antić i Velimir Vemić.

U vojsci je bilo više petorki kojima su na čelu bili major Živan Knežević, potpukovnik Miloš Banković, majori Svetislav Vohoska, Danilo Zobenica i Vlastimir Rožđalovski, kapetan Veljko Gostiljac, i potporučnik Nikola Stanisavljević. Od svih šefova petorki jedino je Srba Popov, zet Dragiše Vasića, bio pozivan na sednice Glavnog odbora „Konspiracije“. Generali Simović i Mirković su bili u mreži „Konspiracije“ – nove „Crne ruke“ pod šeširom „Srpskog kulturnog kluba“.

U zaveru protiv kneza Pavla bili su upleteni mnogobrojni istaknuti političari i javni radnici, ali i profesori beogradskog Univerziteta. Osim Slobodana Jovanovića, zaverenici su bili profesori Božidar – Boža Marković i Mirko Kosić. Od bivših ministara: Milan Grol, Miša Trifunović, Krsta Miletić, Petar Živković i Bogoljub Jevtić. Zanimljivo, Jevtić je bio onaj premijer koji je izmislio poslednje reči kralja Aleksandra u Marselju: „Čuvajte mi Jugoslaviju.“ Odmah pošto ga je knez Pavle smenio i zamenio Stojadinovićem, Jevtić je prišao zavereničkoj grupi Nikole Uzunovića (posle ubistva kralja, Uzunovića je knez Pavle zamenio Jevtićem) koja se rojila oko kraljice Marije i punila joj glavu „uzurpacijom njenih prava“, aktivno spletkareći protiv kneza Pavla. Bogoljub Jevtić je, tako, ne mogavši knezu da oprosti što ga je smenio, dočekao svojih pet minuta i napokon u Simovićevoj vladi dobio resor transporta.

General Simović se pred puč sastajao sa ljudima iz „Srpskog kulturnog kluba“ i preko njih sa velikodostojnicima SPC. Video se sa patrijarhom Gavrilom i vladikama Nikolajem (Velimirovićem) i Irinejem (Đorđevićem). Od patrijarha je Simović tražio da mu omogući vezu sa Dimitrijem Ljotićem vođom „Zbora“. Preko Dragiše Vasića, koji je „radio za Ruse“, Simović je uspostavio vezu sa sovjetskim ambasadorom u Beogradu Plotnjikovim.

U pripremama za puč aktivnu ulogu su igrala i braća Popović. Pukovnik Uglješa je bio šef vojne obaveštajne službe, a pukovnik Žarko vojni ataše Jugoslavije u Moskvi. Njihov brat Sava je bio sovjetski agent i likovni kritičar „Politike“. Sava je imao nadimke Glista i Anarhista, a bio je i slikar ne bez talenta. On je svoja dva brata pukovnika doveo u vezu sa još jednom čuvenom „zverkom“ Mustafom Golubićem.

Na ovoj listi zaverenika, vidno mesto zauzima Božin Simić (posle rata Titov ambasador u Ankari). On je umro u Beogradu 24. februara 1966. u 85. godini. U Prvom svetskom ratu je bio komandant bataljona, pa onda puka i posle 1917. godine je bio proganjan kao „crnorukac“. Dvadeset godina se nije vraćao u Jugoslaviju, a onda je ilegalno prešao granicu, bio uhapšen i sproveden u Požarevac na izdržavanje kazne od 15 godina, koju mu je bio izrekao sud u Solunu. Njegova sestra Zora Popović je molila Stojadinovića da joj brata puste i – bilo kako bilo, Božin Simić se našao na slobodi. Simić je bio iskreni obožavalac Lenjina i sovjetskog ambasadora Plotnjikova je obučavao u konspirativnom načinu igranja sansa. Bio je u dosluhu sa Simovićem i veče uoči puča ga je izvestio o „sovjetskom raspoloženju da zaključe sporazum sa Jugoslavijom“. Simović ga je, po dolasku na vlast, poslao u Moskvu i Simić je tamo bio jedan od potpisnika sporazuma sa SSSR-om. U Londonu je bio ambasador pučističkih vlada kod De Gola sve dok nije podneo ostavku jula 1943, da bi se nešto kasnije priključio Titu. Istaknuti „crnorukac“, brat Dimitrija Tucovića, pukovnik Vladimir Tucović je za Božina Simića rekao da je on pravi „međunarodni hohštapler“.

*Feljton „Istina o poslednjim danima Kraljevine Jugoslavije“ baziran na istorijskom bestseleru “Knez Pavle, istina o 27. martu”, autora Miodraga Jankovića i Veljka Lalića

NASTAVIĆE SE…

Autori: Miodrag Janković i Veljko Lalić

Izvor: NEDELjNIK

Vezane vijesti:

Ekskluzivni feljton: Istina o poslednjim danima Kraljevine Jugoslavije (1)

Tajna ostavke kneza Pavla: Napisana je mesecima pre nego što su pučisti uperili cevi (2)

Svedočenje kneza Pavla o susretu sa Hitlerom: Rekao sam mu da moja zemlja mrzi Italijane, nisam mu svakako mogao reći da mrzi i Nemce (3)

Pismo kralja Džordža upućeno knezu Pavlu: Zaista bih želeo da možemo da ti pošaljemo oružje (4)

Britanski državni sekretar: Srbi, setite se Lazara kome je važnije bilo nebesko nego zemaljsko carstvo (5)

Nemačka poruka jugoslovenskom ambasadoru u Moskvi: Borićemo se nemilosrdno, svim sredstvima. S tim budite načisto (6)

Knez Pavle o Hitleru: Osećate jezu od njega, lice mu je žuto kao u voštane figure (7)

Slobodan Jovanović o knezu Pavlu uoči potpisivanja Trojnog pakta: On je čudan čovek. Mnogo puši, potamneo je u licu (8)

Kako je kraljevska vojska dočekala rat: „Izdržećemo oko šest nedelja. Posle nećemo imati ni hrane, ni municije“ (9)

Pismo kneza Pavla vojvodi od Kenta: Ti si znao da je poslednja stvar koju sam želeo, da se bakćem s jugoslovenskom politikom (10)

Kako su Englezi kupili puč: „Srbi se ne mogu pozivati na 27. mart 1941, jer smo mi tu revoluciju kupili“ (11)

Stepinac o puču 27. marta: Srbi i Hrvati su dva sveta koja se nikad neće ujediniti, dok je jedan od njih u životu (12)

General Bora Mirković: Pre nego što sam odlučio da izvršim državni udar, lomio sam se danima (13)

Dragiša Cvetković piše knezu Pavlu: Kako je izmišljeno da nam je Nemačka obećala Solun (15)

Musolinijeva ponuda knezu Pavlu: Zamenom stanovništva Istre i Kosova možete da posrbite teritoriju koja vam je važna (16)

Kako se oko kneza Pavla vodila polemika: Da li je Jugoslavija želela Solun? (17)

Kako je pripreman puč 27. marta: „Kroz britansku ambasadu je prošlo toliko eksploziva da je čudo što cela Jugoslavija nije odletela u vazduh“ (18)

Planovi Petra Drugog: Kako je maloletni kralj pripremio vojsku za bekstvo u Grčku (19)

Adolf Hitler o srpskoj vojsci: Nemački vojnik je naučio da poštuje svog hrabrog protivnika (20)

Nemački ambasador posle puča: „Na firerovom mestu bih rekao da poštujem narod koji ljubomorno brani svoju nezavisnost“ (21)

Zahvalite drugu Staljinu: Kako je Jugoslavija sporazumom sa Sovjetskim Savezom pokušala da se sačuva Hitlerovog napada (22)

Kako je Slobodan Jovanović „prelomio“ kneza Pavla (23)

Tajna arhiva koju je knez Pavle dostavio jednom američkom istoričaru: „U ove papire ne sme da ima uvid nijedan Jugosloven“ (24)

Poslednje reči kneza Pavla: Ne, nemojte ih ubiti (25)

Šta je bilo posle: Emigrantski rat vinovnika i žrtvi 27. marta (26)

Kako je Dragiša Cvetković odgovorio Čerčilu: Želeo sam da uštedim Jugoslaviji nesreću i uništenje (27)

Dan kada su jugoslovenski komunisti klicali „živeo Hitler!“ (28)

Ante Pavelić o 27. martu: „Pučisti su spremili sprovod, naša ustaška stvar je posve sigurna“ (29)

Beograd je bio prepun špijuna. Naročito opasni bili su nemački, pošto su se izdavali za engleske (30)

Milan Stojadinović i sve o aferi „dva odsto ratne štete“ (31)

Dušan Simović: Mene su kao poštenog oficira zloupotrebili (32)

Svedočenja pred Nedićevom komisijom: „Uhvatio sam kneza Pavla za kaput da ne podnese ostavku“ (33)

Svedočenje Dimitrija Ljotića o 27. martu: Pučisti su mi ponudili da uđem u vladu i da se izjasnim za Engleze. Odbio sam, naravno (34)

Treći srpski ustanak „bez ijedne kapi krvi“: Kako je pripreman državni udar (35)

Kako je propao pokušaj da se spreči puč 27. marta: „Ne sme se prolivati bratska krv!“ (36)

Još jedna tajna 27. marta: Britanci nudili Staljinu ceo Balkan (37)

Kako se Gering zahvalio pučistima na 27. martu: Sada možemo da raščistimo stare račune (38)

Poslednje godine Kraljevine Jugoslavije: Doba kada je u Beogradu cvetala umetnost (39)

Knez Pavle i Milan Kašanin: Prijateljstvo koje je rodilo najmoderniji muzej u ovom delu Evrope (40)

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: