Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

Jahura: Pokolj Srba u NDH je bitno obeležje i najtraumatičniji deo našeg istorijskog pamćenja sa dalekosežnim posledicama

Datum objave: ponedeljak, april 1, 2019
Veličina slova: A- A+

Srpskosnd_prebilovci.png nacionalno društvo Prebilovci, kao udruženje potomaka i poštovalaca žrtava hrvatskog genocida nad srpskim narodom sa prostora Donje Hercegovine, bezrezervno podržava inicijativu i  predlog  udruženja „Jadovno 1941.“ da se stradanje srpskog  naroda u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj  nazove rečju „POKOLj“. 

Pokolj Srba u NDH je bitno obeležje i najtraumatičniji deo našeg istorijskog pamćenja sa dalekosežnim posledicama.

Reč „Pokolj“ je odgovarajuća oznaka iz našeg jezika za takav veliki i neoprostivi zločin pa ovim putem izražavamo našu zahvalnost  udruženju „Jadovno 1941.“ za ovu ideju i predlog.

Verujemo da će imenovanje genocida NDH nad našim narodom kao  „POKOLj“ doprineti našoj daljoj zajedničkoj borbi za uspostavljanje kulture sećanja i poštovanja žrtava Pokolja,  umesto sadašnjeg  preovlađujućeg neznanja i „nekulture zaborava“ kod  Srba.

To je osnovni preduslov da i drugi narodi i države u svetu saznaju istinu o ovom stradanju. Sve ovo neće biti lako jer se protiv srpskih žrtava  Pokolja u NDH od vremena njihovog stradanja, na pravdi Boga, vodi podmukli i  najpodliji rat sa ciljem da se istina o stradanju  i odgovornima za veliki zločin trajno sakrije.

U vezi sa tim pomenućemo samo monstruozno uništavanje kostiju hiljada srpskih mučenika u kripti prvog hrama u Prebilovcima, uništavanje drugih grobnica i spomenika žrtvama Pokolja, skrnavljenje jama i drugih mesta stradanja, uz organizovano prevođenje  poginulih i pogubljenih zločinaca  u „hrvatske mučenike i žrtve komunizma“, kojima se „u slavu“ podižu katoličke crkve po Hrvatskoj i Federaciji Bosne i Hercegovine.

Istina o stradanju i prosvlavljanje mučenika je najbolje oružje naše odbrane od mora lažnih optužbi naših neprijatelja, našeg  daljeg rasparčavanja, raseljavanja, duhovnog pustošenja  i nestajanja.

U Beogradu, 14. marta 2019. godine

SRPSKO NACIONALNO DRUŠTVO PREBILOVCI

Milenko Jahura, predsednik UO

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top