fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Anđelko Anušić: Udruženju Jadovno 1941.

Znam za ideju da se, konačno, ono što se desilo našem narodu u ustaškoj zemlji – nazove POKOLj, kako nalažu dobri zakoni našeg dobrog, velikog srpskog jezika koji za sve ima jasnu javku, i na sve se, i svemu se tečno i nedvosmisleno odazvao. 

Anđelko Anušić; FOTO: Miljko J. Radanović
Anđelko Anušić; FOTO: Miljko J. Radanović

Ljudi, pojave, procesi, događaji, stanja, osjećanja, osobine i svojstva moraju se uvijek i neodstupno imenovati pravim imenom, inače, gubi se njihova suština, i mi nestajemo zajedno s njom. Gubi se njihov univerzum. Kao što nas je dosad više od pola i nestalo, na našu žalost. Jedino tako ako budemo radili – bilježeći znakove egzistencije njima primjerenim jezikom koji je uvijek njihova puna duhovna mjera (barem danas i ovdje, iako sa golemim zakašnjenjem) – izbjećemo nesporazume sa drugima i sobom samima.

Evo moje jedne pjesme u prozi koju posvećujem Udruženju Jadovno, i to će biti sasvim izvjesna podrška htijenju Udruženja u vezi sa promjenom termina genocid kojim se više skrivalo nego istinski otkrivalo ono stvarno i strašno što se desilo, a nije ni danas prestalo, i neće nikad dok je  Tamo njihNas.

JADOVNO, ODLOŽENI PARASTOS

         Odavde do tamo, i odonud do ove Jadare, ako ukrsno gledaš s kraja nakraj Spasovog drveta, a drukčije se to i ne može dogledati, ta krstasta šir u dubokoj daljini – kao krilo gavrana raširi ruke starac Golub Lastavica, poslednji krik, odloženi vaj Jadovljana – raširi ruke na Golo brdo kao da će ga penjati, a glas mu beše kao jauk vetra, žvižd njegov pridavljen u onoj bezdanuši – i nastavi:

Svaki Srbin svoju jarugu, japagu, jednookušu, sljepušu,  jamurku, jamušu, jamu da rečem jasnije, ima. U koju je ustopio, nagazio kao na kob, sugreb sudbine, psećim jezikom tolkovano u ova ćeneća vremena. Ili će glibom posrnuti, zajaruzati nekad, a docnije sigurno. Odloženo, u svoju krvopadnu lokvu.

         A Srbin ti je – da me krivo ne shvatiš i očima na me zabvezdaniš kako si vazda za vazda i navikao, i ujamiti me prije vremena – svako ono čeljade u ovu jarugastu dolinu dublje porinuto od drugih, a koje jošte kreše žižica Riječi Božje.

Amin.

Vezane vijesti:

Stradanje Srba dobilo ime: Pokolj je srpski Holokaust

Vasilije Krestić: Sramota je prvog reda da mi u Srbiji nemamo ni jedan Memorijalni centar

VIDEO: Dušan Bastašić: Pokolj je ime genocida nad Srbima

VIDEO: Konferencija za medije udruženja „Jadovno 1941.“ iz Banja Luke

Podrška terminološkoj odrednici POKOLj od strane udruženja za odbranu ćirilice „Dobrica Erić“

Anđelko Anušić: Udruženju Jadovno 1941.

Banković: „Pokolj“ – termin za genocid nad Srbima u NDH 1941-1945

BASTAŠIĆ: POKOLj DA BUDE ODREDNICA ZA ZLOČIN GENOCIDA NAD SRBIMA U NDH

Jahura: Pokolj Srba u NDH je bitno obeležje i najtraumatičniji deo našeg istorijskog pamćenja sa dalekosežnim posledicama

PODRŠKA UDRUŽENjU JADOVNO 1941. ZA AKTIVNOST NA …

Vladimir Bursać: Šta za mene znači pojam Pokolj? 

Bastašić: Termin “Pokolj” kamen spoticanja

Nećak: Niko nema pravo da osporava usvojenu odrednicu „Pokolj“

Bojanić: ŠTA IMA LOŠE U TOME DA SE IMENUJE GENOCID …

Milovančev: Da li je potreban termin za imenovanje genocida …

Dani(j)el Simić: POKOLj ILI KAKO PREIMENOVATI NEŠTO ŠTO NEMA IME?

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: