fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

BASTAŠIĆ: POKOLj DA BUDE ODREDNICA ZA ZLOČIN GENOCIDA NAD SRBIMA U NDH

Dušan Bastašić FOTO: Medija Centar Beograd
Dušan Bastašić FOTO: Medija Centar Beograd

Predsjednik Udruženja „Jadovno 1941“ Dušan Bastašić izjavio je danas Srni da najšira društvena i stručna zajednica treba da usvoji Pokolj kao terminološku odrednicu za zločin genocida koji je nad pravoslavnim Srbima počinila Nezavisna Država Hrvatska /NDH/, što bi bio značajan iskorak na polju kulture sjećanja i pamćenja.

„Želeći da istakne važnost ovog pitanja, Skupština udruženja `Jadovno 1941.` odlučila je da zločin genocida počinjen nad pravoslavnim Srbima tokom Drugog svjetskog rata od NDH bude imenovan kao Pokolj“, rekao je Bastašić.

On je podsjetio da se do sada institucije srpskog naroda, naučna i stručna javnost, kao i srpsko društvo u cjelini, nisu terminološki odredili prema zločinu genocida koji je NDH počinila nad pravoslavnim Srbima, što je veliki propust.

„Dok je genocid nad Jevrejima imenovan i planetarno poznat kao Holokaust ili Šoa, a genocid nad Romima već decenijama poznat kao Porajmos, genocid nad srpskim narodom do danas nije imao prepoznatljivu i ekskluzivnu terminološku odrednicu. S tim u vezi, donesena je i odluka da se ovaj naziv koristi i promoviše u pisanim, govornim i drugim vrstama komunikacije u javnom prostoru jer nešto što nema naziv kao da se nikada nije dogodilo“, istakao je Bastašić.

Skupština Udruženja „Jadovno 1941.“ odlučila je ranije da zločin genocida nad pravoslavnim Srbima koji je počinila NDH imenuje kao Pokolj.

Na Skupštini je rečeno da je Pokolj naziv za sistematski državni zločin genocida koji je nad pravoslavnim Srbima tokom Drugog svjetskog rata počinila NDH na cijeloj njenoj teritoriji.

Pokoljem je obuhvaćeno više od milion Srba koji su prije 1941. godine živjeli na području koje je pokrivala NDH.

Zakonskim odredbama koje su donijeli poglavnik NDH, državna ministarstva i Glavni ustaški Stan, svi organi izvršne i sudske vlasti u NDH bili su uključeni u Pokolj.

Pokolj, genocid nad pravoslavnim Srbima, uključivao je ekonomski teror i konfiskaciju imovine u privatnom vlasništvu, ograničavanje kretanja i getoizaciju, organizaciju i sprovođenje pojedinačnih, grupnih i masovnih ubijanja, deportaciju u koncentracione logore, prisilni prelazak u katoličku vjeru i protjerivanje na područje okupirane Srbije.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

http://Pokolj.org/

VIDEO – Pokolj: Zločin genocida počinjen nad Srbima od strane NDH

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

One Response

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: