fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

Страдање Срба добило име: Покољ је српски Холокауст

Оно што нема име не постоји, речи су којима су се водили у Удружењу „Јадовно 1941.“ који су, „кад већ неће нико други“, јавности представили термин који би у свету за српске жртве значило што и Холокауст (Шоа) за јеврејске.

„Своје име и презиме имају жртве, имају га и злочинци, а име имају и маљеви, ножеви, српови… којима су Срби убијани у тзв. Независној држави Хрватској, само тај стравични догађај нема име, и ми смо одлучили да то променимо. Зваће се Покољ (са великим П), и требало би да га тако убудуће називају сви који га користе, од новинара до историчара који се тим питањем баве“, рекао је на конференцији за јавност овим поводом др Душан Басташић из Удружења „Јадовно 1941.“ из Бањалуке.

Четири месеца „рада“ – десетине хиљада мртвих
Систем логора смрти Госпић, чијим се жртвама бави Удружење „Јадовно 1941.“, постојао је само четири месеца, од маја до августа 1941. године, када су га укинули Италијани (а логор био замењен већим и злогласнијим системом логора Јасеновац). Али и за тако кратко време у њему је убијено на десетине хиљада Срба – сељака, радника… мушкараца, жена, деце… покупљених у камионе и возове и довожених из Лике, Kордуна, Славоније, чак Херцеговине. Тачан број жртава се никада неће утврдити, али према разним у документима бројке иду од 38.000 до чак 92.000 убијених, или „отписаних“ како то стоји у званичним извештајима НДХ, који су завршили у крашким јамама или Јадранском мору око Пага, где су била два логора.


Басташић кажа да када за нешто немате тачно име, терминолошки појам, онда морате да га описујете, и притом томе често нешто (непотребно) додајете или изоставите, па се на крају то извитопери или нестане.

Указује на пример Јевреја, који су због тога једном речју именовали оно што се десило њиховом народу пред Други светски рат и у њему. Интернационално то је познато као Холокауст (које потиче од старогрчког жртвовања боговима ватром), а сами Јевреји га уже зову Шоа („Уништење“), али своје називе за сопствено страдање имају и Роми – Порајмос и Јермени под Турцима – Хајотс тегеспанутјум.

Покољ је одговарајући назив за систематски државни злочин геноцида почињен над православним Србима током Другог светског рата од стране НДХ на целој њеној територији (Хрватска, Срем, део Босна и Херцеговине).

Сам термин геноцид је познат у струци али, истиче Басташић, у обичном народу и говору се често и непримерено употребљава. Због тога је Удружење, које већ десет година одржава сећање на жртве систем логора Госпић, покретало иницијативе о посебном називу за страдање Срба, али су се надлежни оглушили. Сада је донесена одлука, уз саветовање стручњака, и термин је Покољ.

Покољем је обухваћено страдање више од милион Срба који су пре 1941. године живели на подручју које је покривала Независна Држава Хрватска, и подразумева економски терор и конфискацију имовине у приватном власништву, ограничавање кретања и гетоизацију, организацију и спровођење појединачних, групних и масовних убијања, депортацију у концентрационе логоре, присилни прелазак на католичку веру и протеривање на подручје окупиране Србије.

Академик Василије Kрестић је на конференцији рекао да је штета што овакве иницијативе долазе а не наилази на разумевање, од малих удружења уместо од надлежних институција и врха власти у Србији.

„Зашто Србија нема, као једина у Европи, нити један меморијални центар ради сећања на своје невине жртве током Другог светског рата. Ево сада ће га, надамо се, добити Бањалука, али у Србији га и даље нема. Јевреји их имају петнаест или шеснаест по Европи“, рекао је члан САНУ.

Момчило Мирић, из Удружења за одбрану ћирилице „Добрица Ерић“ из Београда, рекао је да због тог „неименовања“ страдање Срба никада није наишло на препознавање на међународном плану.

„Покољ можда звучи језиво у школском градиву или јавном обраћању, али истинито одсликава начин на који су Хрвати убијали Србе“, рекао је историчар Никола Жутић са Института за савремену историју.

Извор: МОНДО.РС

Везане вијести:

Страдање Срба добило име: Покољ је српски Холокауст

Василије Крестић: Срамота је првог реда да ми у Србији немамо ни један Меморијални центар

ВИДЕО: Душан Басташић: Покољ је име геноцида над Србима

ВИДЕО: Конференција за медије удружења „Јадовно 1941.“ из Бања Луке

POTEZ TV K3 – Tema: Kako se zove zločin nad Srbima u II svjetskom ratu? – 25. 06. 2019.

БАСТАШИЋ: ПОКОЉ ДА БУДЕ ОДРЕДНИЦА ЗА ЗЛОЧИН ГЕНОЦИДА НАД СРБИМА У НДХ

ПОДРШКА УДРУЖЕЊУ ЈАДОВНО 1941. ЗА АКТИВНОСТ НА …

Владимир Бурсаћ: Шта за мене значи појам Покољ? 

Басташић: Термин “Покољ” камен спотицања

Нећак: Нико нема право да оспорава усвојену одредницу „Покољ“

Бојанић: ШТА ИМА ЛОШЕ У ТОМЕ ДА СЕ ИМЕНУЈЕ ГЕНОЦИД …

Милованчев: Да ли је потребан термин за именовање геноцида …

Дани(ј)ел Симић: ПОКОЉ ИЛИ КАКО ПРЕИМЕНОВАТИ НЕШТО ШТО НЕМА ИМЕ?

Јахура: Покољ Срба у НДХ је битно обележје и најтрауматичнији део нашег историјског памћења са далекосежним последицама

Подршка терминолошкој одредници ПОКОЉ од стране удружења за одбрану ћирилице „Добрица Ерић“

Душан Басташић,: “Покољ” је српски “Холокауст”

ВИДЕО – Емисија „Агора“: Покољ је име геноцида над Србима

Банковић: „Покољ“ – термин за геноцид над Србима у НДХ 1941-1945

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

3 Responses

 1. Поздрављам тежње Удружења Јадовно као и залагање да своје активности на развоју и очувању културе памћења страдалих предака и сународника подигне на ниво научне заједнице. Нажалост и сам сам сведок колико је тако нешто мукотрпно и напорно и на колики отпор или једноставно прећуткивање и игнорисање наилазе ентузијасти и вредни национални радници.
  Ову иницијативу сматрам обликовањем појмова и одредница које треба користити у прикупљању података, имена, сведочења и материјалних доказа онога што се дешавало у НДХ-а. Овај посао нажалост није покренула нити извршила научна заједница, већ је он дело удружења и појединаца, који морају да обављају туђи посао, који други нису урадили на време. Историчари и стручњаци који препознају величину и значај оваквих подухвата су на жалост малобројни.
  Желим само да изнесем један свој лични утисак. Одувек сам сматрао да, сакупљајући имена жртава, податке из њихових живота, доказе да су постојали и страдали на тако језив и суров начин, сведочанства сведока или преживелих, ја практично састављам оптужницу.
  Састављам правни документ у којем настојим, заједно са свима осталима који проучавају злочине почињене над Србима и другима на територији НДХ-а, да докажем да је у питању злочин геноцида.
  Злочин који је дуго планиран, веома добро организован, спровођен од стране званичних институција и службених лица Независне Државе Хрватске и широко прихваћен од стране лојалног становништва (хрватски и муслимански живаљ) те државе. Злочин који се одвијао у планираним и систематичним етапама. Прво мушкарци који могу да носе оружје, старости од 15 до 70 година. Када њих уклоните, онда жене, старци и старице, девојке и младићи. На крају остају малолетна деца, са којом можете да радите шта хоћете, чак и да стварате припаднике другога народа, када им промените личност. Злочин над пре свега православним Србима, потом Јеврејима, Ромима хришћанима и политичким и идеолошким противницима међу Хрватима и муслиманима. Све акције против српског становништва су спровођене уз масовно учешће лојалног становништва НДХ, а ретки и појединачни случајеви отвореног супротстављања таквим акцијама или покушаји заштите својих комшија су за те људе обично били разлог за њихово убијање заједно са нашим прецима. Наша је обавеза да памтимо и сећамо се свих таквих случајева када су добри људи друге вере или нације, покушали да спасу или упозоре своје комшије Србе. Са друге стране, наша је обавеза је да запишемо и документујемо све оне случајеве када су наши сународници у слепом гневу, у освети, у неартикулисаном бесу због онога што је учињено члановима њихових породица, подигли руку на своје комшије друге вере и националности.
  Мој лични утисак су тренутно, мало помешана осећања. Увек је тако када се ради о великим променама. А ово може бити почетак веома великих промена. Време ће показати да ли је то тако. И људи који воле свој народ, са свим његовим добрим и лошим особинама.

 2. „Над Србима је извршен геноцид, геноцид је најужаснији злочин, где ни деца, старци, жене нису поштеђени. Геноцид је затирање породица, гашење гена, с намером да се одређена национална или верска заједница затре, да њен ген престане да постоји.

  Покољ је обичан масакр, баналан, без настојања да се заједница генетски избрише са лица земље.

  Речник књижевног српскохрватског језика Матице Српске објашњава значење речи покољ на следећи начин:

  1. групно, масовно убијање; клање
  2. рат, па даје примере из литературе где каже: ,,1914. је плануо светски покољ.“ итд.

  Речник Матице српске даје значење речи геноцид и каже:

  ,,Геноцид је систематско истребљење људске скупине, народне, етничке или верске групе.“

  Усвајање термина покољ за оно што је рађено Србима у НДХ и Хрватској би било као када бисте серијског убицу окривили за саобраћајну несрећу са смртним исходом. Зашто опраштати и аболирати злочинца? Због чега му умањивати кривицу?“

  Kisha D. Dorado
  19.03.2019.

  1. Господине Антонићу, управо је у дефиницији Покоља написано да се тим именом, називом, термин. одредницом именује геноцид пошињен над српским народом од стране НДХ. На крају текста на страници http://pokolj.org/ лијепо пише шта је све тим појмом обухваћено. То име нећете (још) наћи у Речнику књижевног српскохрватског језика Матице Српске него само ријеч покољ. Дакле мислим да се овдје ради о неразумијевању..

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: