Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

Stradanje Srba dobilo ime: Pokolj je srpski Holokaust

Ono što nema ime ne postoji, reči su kojima su se vodili u Udruženju “Jadovno 1941.” koji su, “kad već neće niko drugi”, javnosti predstavili termin koji bi u svetu za srpske žrtve značilo što i Holokaust (Šoa) za jevrejske.

“Svoje ime i prezime imaju žrtve, imaju ga i zločinci, a ime imaju i maljevi, noževi, srpovi… kojima su Srbi ubijani u tzv. Nezavisnoj državi Hrvatskoj, samo taj stravični događaj nema ime, i mi smo odlučili da to promenimo. Zvaće se Pokolj (sa velikim P), i trebalo bi da ga tako ubuduće nazivaju svi koji ga koriste, od novinara do istoričara koji se tim pitanjem bave”, rekao je na konferenciji za javnost ovim povodom dr Dušan Bastašić iz Udruženja “Jadovno 1941.” iz Banjaluke.

Četiri meseca “rada” – desetine hiljada mrtvih
Sistem logora smrti Gospić, čijim se žrtvama bavi Udruženje “Jadovno 1941.”, postojao je samo četiri meseca, od maja do avgusta 1941. godine, kada su ga ukinuli Italijani (a logor bio zamenjen većim i zloglasnijim sistemom logora Jasenovac). Ali i za tako kratko vreme u njemu je ubijeno na desetine hiljada Srba – seljaka, radnika… muškaraca, žena, dece… pokupljenih u kamione i vozove i dovoženih iz Like, Korduna, Slavonije, čak Hercegovine. Tačan broj žrtava se nikada neće utvrditi, ali prema raznim u dokumentima brojke idu od 38.000 do čak 92.000 ubijenih, ili “otpisanih” kako to stoji u zvaničnim izveštajima NDH, koji su završili u kraškim jamama ili Jadranskom moru oko Paga, gde su bila dva logora.


Bastašić kaža da kada za nešto nemate tačno ime, terminološki pojam, onda morate da ga opisujete, i pritom tome često nešto (nepotrebno) dodajete ili izostavite, pa se na kraju to izvitoperi ili nestane.

Ukazuje na primer Jevreja, koji su zbog toga jednom rečju imenovali ono što se desilo njihovom narodu pred Drugi svetski rat i u njemu. Internacionalno to je poznato kao Holokaust (koje potiče od starogrčkog žrtvovanja bogovima vatrom), a sami Jevreji ga uže zovu Šoa (“Uništenje”), ali svoje nazive za sopstveno stradanje imaju i Romi – Porajmos i Jermeni pod Turcima – Hajots tegespanutjum.

Pokolj je odgovarajući naziv za sistematski državni zločin genocida počinjen nad pravoslavnim Srbima tokom Drugog svetskog rata od strane NDH na celoj njenoj teritoriji (Hrvatska, Srem, deo Bosna i Hercegovine).

Sam termin genocid je poznat u struci ali, ističe Bastašić, u običnom narodu i govoru se često i neprimereno upotrebljava. Zbog toga je Udruženje, koje već deset godina održava sećanje na žrtve sistem logora Gospić, pokretalo inicijative o posebnom nazivu za stradanje Srba, ali su se nadležni oglušili. Sada je donesena odluka, uz savetovanje stručnjaka, i termin je Pokolj.

Pokoljem je obuhvaćeno stradanje više od milion Srba koji su pre 1941. godine živeli na području koje je pokrivala Nezavisna Država Hrvatska, i podrazumeva ekonomski teror i konfiskaciju imovine u privatnom vlasništvu, ograničavanje kretanja i getoizaciju, organizaciju i sprovođenje pojedinačnih, grupnih i masovnih ubijanja, deportaciju u koncentracione logore, prisilni prelazak na katoličku veru i proterivanje na područje okupirane Srbije.

Akademik Vasilije Krestić je na konferenciji rekao da je šteta što ovakve inicijative dolaze a ne nailazi na razumevanje, od malih udruženja umesto od nadležnih institucija i vrha vlasti u Srbiji.

“Zašto Srbija nema, kao jedina u Evropi, niti jedan memorijalni centar radi sećanja na svoje nevine žrtve tokom Drugog svetskog rata. Evo sada će ga, nadamo se, dobiti Banjaluka, ali u Srbiji ga i dalje nema. Jevreji ih imaju petnaest ili šesnaest po Evropi”, rekao je član SANU.

Momčilo Mirić, iz Udruženja za odbranu ćirilice “Dobrica Erić” iz Beograda, rekao je da zbog tog “neimenovanja” stradanje Srba nikada nije naišlo na prepoznavanje na međunarodnom planu.

“Pokolj možda zvuči jezivo u školskom gradivu ili javnom obraćanju, ali istinito odslikava način na koji su Hrvati ubijali Srbe”, rekao je istoričar Nikola Žutić sa Instituta za savremenu istoriju.

Izvor: MONDO.RS

Vezane vijesti:

Stradanje Srba dobilo ime: Pokolj je srpski Holokaust

Vasilije Krestić: Sramota je prvog reda da mi u Srbiji nemamo ni jedan Memorijalni centar

VIDEO: Dušan Bastašić: Pokolj je ime genocida nad Srbima

VIDEO: Konferencija za medije udruženja „Jadovno 1941.“ iz Banja Luke

POTEZ TV K3 – Tema: Kako se zove zločin nad Srbima u II svjetskom ratu? – 25. 06. 2019.

BASTAŠIĆ: POKOLj DA BUDE ODREDNICA ZA ZLOČIN GENOCIDA NAD SRBIMA U NDH

PODRŠKA UDRUŽENjU JADOVNO 1941. ZA AKTIVNOST NA …

Vladimir Bursać: Šta za mene znači pojam Pokolj? 

Bastašić: Termin “Pokolj” kamen spoticanja

Nećak: Niko nema pravo da osporava usvojenu odrednicu „Pokolj“

Bojanić: ŠTA IMA LOŠE U TOME DA SE IMENUJE GENOCID …

Milovančev: Da li je potreban termin za imenovanje genocida …

Dani(j)el Simić: POKOLj ILI KAKO PREIMENOVATI NEŠTO ŠTO NEMA IME?

Jahura: Pokolj Srba u NDH je bitno obeležje i najtraumatičniji deo našeg istorijskog pamćenja sa dalekosežnim posledicama

Podrška terminološkoj odrednici POKOLj od strane udruženja za odbranu ćirilice „Dobrica Erić“

Dušan Bastašić,: “Pokolj” je srpski “Holokaust”

VIDEO – Emisija „Agora“: Pokolj je ime genocida nad Srbima

Banković: „Pokolj“ – termin za genocid nad Srbima u NDH 1941-1945

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

4 komentara za Stradanje Srba dobilo ime: Pokolj je srpski Holokaust

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top