fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Dušan Bastašić,: “Pokolj” je srpski “Holokaust”

Kada za nešto nemate ime onda to morate da opisujete, pri tome često nešto dodajete ili izostavite, pa se na kraju sve to izvitoperi ili nestane i zato je važno da naši istoričari i javnost kao “Pokolj” imenuju genocid Nezavisne Države Hrvatske (NDH) počinjen nad pravoslavnim Srbima tokom Drugog svjetskog rata.

Dušan Bastašić
Dušan Bastašić

Rekao je to u intervjuu za “Glas Srpske” predsjednik Udruženja “Jadovno 1941.” Dušan Bastašić, povodom odluke ovog udruženja da stradanje Srba od NDH dobije taj poseban naziv.

Termin “Pokolj” u svijetu bi za srpske žrtve, kako objašnjava Bastašić, značio kao “Holokaust” za jevrejske ili “Porajmos” za romske žrtve genocida.

Kaže da je još prije dvije godine naučnoj zajednici predlagao da odluči između četiri imena za stradanje našeg naroda, ali je jedino profesor Nikola Žutić tu inicijativu prezentovao u svom naučnom radu.

– Pošto nije bilo adekvatne reakcije, odlučili smo odrediti termin “Pokolj”, ispisati njegovu definiciju i obrazloženje i sve to objaviti na našem novom sajtu “Pokolj.org” i sada tražimo podršku stručne javnosti – istakao je Bastašić.

GLAS: Da li je ova inicijativa mogla biti realizovana ranije?

BASTAŠIĆ: Inicijativa je pokrenuta još prije dvije godine, a ovo sada je naša odluka. Radujem se da smo već dobili pisma podrške od Srpskog nacionalnog društva “Prebilovci”, udruženja “Ognjena Marija Livanjska”, Srbskog sabranja “Baštionik” i udruženja za odbranu ćirilice „Dobrica Erić“.

I idemo dalje! Tekst na našem novom sajtu “Pokolj.org” preveli smo na deset stranih jezika i evo sada krećemo sa postavljanjem tekstova na “Vikipediji”.

Lukajić

GLAS: Da li ste u skorije vrijeme razgovarali sa članovima porodice člana Vašeg udruženja Dane Lukajića, koji se od prošle godine nalazi u pritvoru u Hrvatskoj?

BASTAŠIĆ: Čujem se redovno sa njegovom porodicom. Mnogo nam je teško zbog tog slučaja, ali nažalost ništa tu sada ne možemo promijeniti.

GLAS: Kome ćete još predočiti termin “Pokolj” kao odrednicu za stradanje Srba od NDH?

BASTAŠIĆ: U idućem periodu putem medija obavještavaćemo javnost, istoričare i sve stručnjake iz ove oblasti. Nadamo se njihovoj podršci, na način da u svojim budućim radovima kada pišu o Genocidu počinjenom nad Srbima od strane NDH koristite riječ “Pokolj”, uz fusnotu šta ona u stvari znači i da će vremenom taj termin biti usvojen.

GLAS: Da li ste imali primjedbe na ovaj termin?

BASTAŠIĆ: Bilo ih je. Na primjer, da srpski narod nije stradao samo u pokolju. Naravno da nije, ali “Pokolj” je ime, a u obrazloženju tog imena piše da je počinjen na razne načine, ekonomskim terorom, logorisanjem, previranjem, progonom…

I “Holokaust” u prevodu znači žrtve paljenica, a Jevreji nisu stradali samo spaljivanjem. To je naziv. Bilo je i pitanja kako će zvučati na stranim jezicima, ali ime se ne prevodi.

GLAS: Kakva su Vaša očekivanja, ako se ima u vidu generalni odnos prema srpskim žrtvama u prethodnim ratovima?

BASTAŠIĆ: Imamo podršku Akademika SANU prof. dr. Vasilija Krestića, prof. dr. Nikole Žutića sa Instituta za savremenu istoriju iz Beograda. Podržao nas je i Aleksandar Nećak, donedavni predsjednik Saveza jevrejski opština Srbije, na čemu smo mu veoma zahvalni. Nadamo se da će i drugi naši istoričari prepoznati potrebu da stradanje srpskog naroda napokon dobije ime. Ne vidim razlog zašto ne bi.

Ova inicijativa samo je jedan od poteza na polju kulture sjećanja, koja nam je kao neka zarasla njiva, gdje mnogo toga nije uređeno, a trebalo bi. Jevrejski narod u Evropi ima 16 memorijalnih centara Holokausta, a srpski nijedan.

Autor: Dragana Orlović

Izvor: Glas Srpske

Vezane vijesti:

Stradanje Srba dobilo ime: Pokolj je srpski Holokaust

Vasilije Krestić: Sramota je prvog reda da mi u Srbiji nemamo ni jedan Memorijalni centar

VIDEO: Dušan Bastašić: Pokolj je ime genocida nad Srbima

VIDEO: Konferencija za medije udruženja „Jadovno 1941.“ iz Banja Luke

Podrška terminološkoj odrednici POKOLj od strane udruženja za odbranu ćirilice „Dobrica Erić“

Anđelko Anušić: Udruženju Jadovno 1941.

Banković: „Pokolj“ – termin za genocid nad Srbima u NDH 1941-1945

BASTAŠIĆ: POKOLj DA BUDE ODREDNICA ZA ZLOČIN GENOCIDA NAD SRBIMA U NDH

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: