fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Podrška terminološkoj odrednici POKOLj od strane udruženja za odbranu ćirilice „Dobrica Erić“

Momčilo Mirić
Momčilo Mirić

U potpunosti i sa ushićenjem podržavamo predlog i inicijativu Udruženja Jadovno 1941 da se stradanje srpskog naroda tokom Drugog Svetskog Rata na teritoriji NDH nazove imenom „POKOLj„.
 
Duboko sam uveren da termin genocid kao reč i kao pojam nema ni trunku do sada prihvaćenog smisla težine onoga što pretenduje da označi i da više skriva nego istinski otkriva ono stvarno i strašno što se desilo, kako u svom svom obimu, tako i u svoj svojoj strahoti.

To što se desilo, nije ni danas prestalo, i neće nikad dok je  Tamo njih i  Nas.

Smatramo da sve ono što nema Ime ima ozbiljan problem sa suštinskim postojanjem. Svedoci smo zlonamerno smišljenog, organizovanog i sistematičnog potiskivanja i brisanja sećanja na genocid/Pokolj nad srpskim narodom u DSR kroz decenije posle rata, a u novije vreme i agresivnog revizionizma u raznim sferama života srpske nacije,

Teška posledica takvog zatiranja je da ni na međunarodnoj sceni nikada nije došlo do prepoznavanja onoga što se desilo na tlu Nezavisne Države Hrvatske.

Istovremeno naučili smo šta je Holokaust, šta je Porajmos, pa i Mets Jegern, imena genocida svojstvena jeziku naroda koji su doživeli Genocid. Ali, srpski narod, za sve ove decenije nije se usudio, ili nije mogao da se usudi da imenuje, da obeleži svojom rečju užas stradanja preko milion jedinki svog živog organizma.

Ovo je prvi put u proteklih 75 godina da se genocid nad Srbima imenuje i to tako jasnim, tačnim, svojstvenim i sveobuhvatnim imenom kao što je Pokolj!

Ovo ime ne ostavlja ni trun zazora ili nedoumice šta se mahom dogodilo tadašnjem Srbinu samo zbog toga što je bio Srbin i što je bio vere Pravoslavne, ako je samo bio nadohvat državnog mehanizma tadašnje NDH na njenoj teritoriji.

Onome kome je reč POKOLj prejaka, teška i smatra je neprimerenom za upotrebu, recimo u Prosveti ili Obrazovanju, tome smeta Istina, taj ima problem sa priznavanjem Istine.

Duboko smo uvereni da je pitanje Žrtve – pitanje identiteta srpskog naroda, i nadamo se da će i Pokolj kao terminološka odrednica postati deo našeg Identiteta.

Dipl. inž. Momčilo Mirić, Udruženje za odbranu ćirilice ,,Dobrica Erić“.

 

Izvor: SNAGA NARODA

Vezane vesti:

Vasilije Krestić: Sramota je prvog reda da mi u Srbiji nemamo ni jedan Memorijalni centar

Stradanje Srba dobilo ime: Pokolj je srpski Holokaust

Dušan Bastašić,: “Pokolj” je srpski “Holokaust”

VIDEO – Emisija „Agora“: Pokolj je ime genocida nad Srbima

Anđelko Anušić: Udruženju Jadovno 1941.

Banković: „Pokolj“ – termin za genocid nad Srbima u NDH 1941-1945

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: