fbpx
Ж | Ž

Подијелите вијест:

Подршка терминолошкој одредници ПОКОЉ од стране удружења за одбрану ћирилице „Добрица Ерић“

Момчило Мирић
Момчило Мирић

У потпуности и са усхићењем подржавамо предлог и иницијативу Удружења Јадовно 1941 да се страдање српског народа током Другог Светског Рата на територији НДХ назове именом „ПОКОЉ„.
 
Дубоко сам уверен да термин геноцид као реч и као појам нема ни трунку до сада прихваћеног смисла тежине онога што претендује да означи и да више скрива него истински открива оно стварно и страшно што се десило, како у свом свом обиму, тако и у свој својој страхоти.

То што се десило, није ни данас престало, и неће никад док је  Тамо њих и  Нас.

Сматрамо да све оно што нема Име има озбиљан проблем са суштинским постојањем. Сведоци смо злонамерно смишљеног, организованог и систематичног потискивања и брисања сећања на геноцид/Покољ над српским народом у ДСР кроз деценије после рата, а у новије време и агресивног ревизионизма у разним сферама живота српске нације,

Тешка последица таквог затирања је да ни на међународној сцени никада није дошло до препознавања онога што се десило на тлу Независне Државе Хрватске.

Истовремено научили смо шта је Холокауст, шта је Порајмос, па и Метс Јегерн, имена геноцида својствена језику народа који су доживели Геноцид. Али, српски народ, за све ове деценије није се усудио, или није могао да се усуди да именује, да обележи својом речју ужас страдања преко милион јединки свог живог организма.

Ово је први пут у протеклих 75 година да се геноцид над Србима именује и то тако јасним, тачним, својственим и свеобухватним именом као што је Покољ!

Ово име не оставља ни трун зазора или недоумице шта се махом догодило тадашњем Србину само због тога што је био Србин и што је био вере Православне, ако је само био надохват државног механизма тадашње НДХ на њеној територији.

Ономе коме је реч ПОКОЉ прејака, тешка и сматра је непримереном за употребу, рецимо у Просвети или Образовању, томе смета Истина, тај има проблем са признавањем Истине.

Дубоко смо уверени да је питање Жртве – питање идентитета српског народа, и надамо се да ће и Покољ као терминолошка одредница постати део нашег Идентитета.

Дипл. инж. Момчило Мирић, Удружење за одбрану ћирилице ,,Добрица Ерић“.

 

Извор: СНАГА НАРОДА

Везане вести:

Василије Крестић: Срамота је првог реда да ми у Србији немамо ни један Меморијални центар

Страдање Срба добило име: Покољ је српски Холокауст

Душан Басташић,: “Покољ” је српски “Холокауст”

ВИДЕО – Емисија „Агора“: Покољ је име геноцида над Србима

Анђелко Анушић: Удружењу Јадовно 1941.

Банковић: „Покољ“ – термин за геноцид над Србима у НДХ 1941-1945

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: