Ж | Ž

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Мирић: Реч Покољ не оставља ни трун зазора или недоумице шта се махом догодило тадашњем Србину

cirilica.jpg

У Београду је 18. марта 2019. одржана конференција за медије удружења Јадовно 1941. на тему: „ПОКОЉ“ – Терминолошка одредница за геноцид почињен над православним Србима од стране Независне Државе Хрватске. На конференцији је говорио и Момчило Мирић, представник Удружења за одбрану ћирилице „Добрица Ерић“. Транскрипт и видео запис његовог излагања доносимо у целости:

Наше удружење за одбрану ћирилице „Добрице Ерић“ у потпуности и са усхићењем подржава овај предлог од оног момента када смо чули за њега и када га је господин Басташић изложио и отворио сајт.

Та иницијатива, да се страдање Српског народа током Другог светског рата на територији Независне државе Хрватске назове именом Покољ довела нас је у ситуацију да сад ево и ја овде представљам наше удружење.

Желим да кажем, да како се већ наше удружење бави речју и писмом управо је име Покољ оно што одређује у потпуности и уверени смо, оно што се догодило Српском народу.

Истовремено, дубоко сам уверен да термин геноцид као реч и као појам нема ни трунку до сада прихваћеног смисла и тежине онога што претендује да означи и да више скрива него истински открива оно стварно и оно страшно што се догодило, како у свом обиму тако и у свој својој страхоти.

То што се десило није ни данас престало и неће никад док је тамо њих и нас.

Момчило Мирић. Мученичком стазом јадовничком . Велебит, 13.08.2018.
Момчило Мирић. Мученичком стазом јадовничком . Велебит, 13.08.2018.

Сматрамо да све оно што нема име, има озбиљан проблем са суштинским постојањем. Сведоци смо злонамерно смишљеног, организованог и систематичног потискивања и брисања сећања на геноцид, Покољ над српским народом у Другом светском рату, кроз деценије после рата а у новије време смо сведоци и агресивног ревизионизма у разним сферама живота Српске нације.

Тешка последица таквог затирања је да ни на међународној сцени никада није дошло до препознавања онога што се десило на тлу Независне Државе Хрватске.

Ово је први пут у протеклих седамдесет и пет година, да се геноцид над Србима именује и то тако јасним, тачним, својственим и свеобухватним именом као што је Покољ.

Дакле истовремено, научили смо шта је холокауст, научили смо шта је порајмос, метс јегерн, све имена геноцида својствена језику народа који су доживели геноцид.

Али српски народ све ове деценије није се усудио или није могао да се усуди, да именује, да обележи својом речју ужас страдања преко милион јединки свог живог организма.

Ово је први пут у протеклих седамдесет и пет година, да се геноцид над Србима именује и то тако јасним, тачним, својственим и свеобухватним именом као што је Покољ.

Ово име не оставља ни трун зазора или недоумице шта се махом догодило тадашњем Србину, само због тога што је био Србин и што је био вере православне, ако је само био на дохват државног механизма тадашње Независне Државе Хрватске на њеној територији.

Ономе коме је реч Покољ прејака, тешка и сматра је непримереном за употребу, рецимо у просвети или образовању наше нације, томе смета истина, са великим И. Тај има проблем са признавањем истине јер та реч је истина онога што се догодило.

Дубоко смо уверени да је питање жртве, овде ћу цитирати професора Богољуба Шијаковића: „ Питање жртве, питање је идентитета нашег народа. Питање жртве питање је идентитета а питање идентитета је питање интегритета.“

А сви знате да је питање интергититета питање опстанка. Дакле, у жељи да нам се не деси да не опстанемо, надамо се да ће и Покољ као терминолошка одредница постати део нашег идентитета.

Хвала вам.

Приредила редакција портала Јадовно 1941.

Везане вести:

Страдање Срба добило име: Покољ је српски Холокауст

Подршка терминолошкој одредници ПОКОЉ од стране удружења за одбрану ћирилице „Добрица Ерић“

Душан Басташић,: “Покољ” је српски “Холокауст”

ВИДЕО – Емисија „Агора“: Покољ је име геноцида над Србима

Анђелко Анушић: Удружењу Јадовно 1941.

Банковић: „Покољ“ – термин за геноцид над Србима у НДХ 1941-1945

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Помозите рад удружења Јадовно 1941. уплатом преко PayPal-a:

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Пратите нас на друштвеним мрежама: