fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

KNjIŽEVNA KRITIKA: Svest o najstrašnijem zločinu

Knjiga Jelene Kovačević „Stradanje“ jedna je u nizu koja se na dokumentarno-umetnički način bavi ustaškim zločinima počinjenim u sistemu logora Jasenovac, kao i na drugim stratištima Nezavisne države Hrvatske.
Jelena Kovačević; FOTO: Snimak ekrana

Piše: Slađana Ilić

Ukoliko razmotrimo generacijski raspon umetnika koji u centar nekih od svojih dela stavljaju tu temu, kao i hronologiju publikovanja tih ostvarenja, možemo se u duhovnom smislu ohrabriti. Osim stvaralaca nešto starije životne dobi, koji su tom strašnom istorijskom periodu bili bliži, a čiji su neposredni preci stradali u NDH, toj temi, prilično skrajnutoj – iz društveno-političkih razloga, ali i zbog pošasti zaborava koji je, doduše, ideološki podstican (nekih šezdesetak godina i više) – vraćaju se i pripadnici srednje i mlađe generacije naših stvaralaca.

Ta dela, po pravilu, zasnivaju se na istorijskim izvorima i svedočanstvima, na pričama pojedinaca, koje su neretko zastupljene uz umetnički tekst, kao što je slučaj i sa knjigom Jelene Kovačević. I dok čitamo takve knjige, ili posećujemo izložbe posvećene stradalnicima, snažne emocije i činjenica da smo bića kulture, gotovo da nas dovode u totalnu nevericu i proizvode utisak da čitamo dela koja pripadaju fantastici – zato što pored svih naših stečenih znanja najčešće nismo spremni da poverujemo u to šta čovek može učiniti čoveku, kao ni u to da zlo u njemu, izgleda, kao da ipak preteže.

U to se uveravamo uviđajući kontinuitet nekažnjenog zla hrvatskog nacizma i šovinizma, njegovu vitalnost oličenu u „Bljesku“ i „Oluji“, devedesetih godina 20. veka, kao i u brojnim, vrlo učestalim manifestacijama običnih građana Hrvatske, ali i činjenicu da se „Oluja“ slavi kao državni praznik u toj zemlji.

U svetlu navedenog smatramo da je važno, osim estetskih vrednosti tih dela, sagledati još nešto – za našu kulturu sećanja, ali i za samu umetnost i duhovnost – veoma važno: to je pristup umetnika kolektivnom istorijskom pamćenju, kao i njegova stvaralačka namera.

Svako ko je u centar svog dela stavio strašne ustaške zločine, očigledno je – nije stavio mržnju. O tome piše, sa odmakom i mirom, i najstrašnije činjenice i/ili sopstvena osećanja i umetničku nadgradnju tih strašnih istina, Jelena Kovačević.

Neki od autora pristupaju eshatološki, ali morali bismo imati na umu – nema oprosta bez pokajanja, i to se staro i važno znanje ne sme nikako skrajnuti. Na to nas delikatno, ali eksplicitno opominje i prof. dr Mira Radojević koja je za knjigu Jelene Kovačević napisala predgovor:

„Najzad, književnost svojim čitaocima šalje ubedljivu etičku poruku, a na tvrdnje po kojima i zločinci zaslužuju hrišćanski oproštaj odgovara podsećanjem da uslov oproštaja predstavlja pokajanje.“

Reči Mire Radojević moramo svi dobro upamtiti, ma čime da se bavimo u oblasti humanistike i umetnosti, a sa svešću o najstrašnijem zločinu u istoriji čovečanstva.

Trebalo bi da o tome stalno i iznova čitamo, a možemo možda početi s knjigom „Stradanje“ veoma mlade Jelene Kovačević.

Izvor: NOVOSTI


Priložnici:

Nikola Adamović
Aleksandar Petrović
Jovan Pješčić
Darko Kremić
Suzana Srndović
Marija Jeftimijević Mihajlović
Nikola Kadović
„Stanje stvari“

Izdavač:  UG Jadovno 1941. Banja Luka – Beograd

Za izdavača: Momčilo Mirić i Dušan Bastašić


Knjigu možete naručiti preko mejla:

kovacevicvj@yahoo.com


Vezane vesti:

Akcija završena: Prikupljen novac za objavljivanje zbirke pesama Jelene Kovačević o genocidu nad Srbima u NDH!

Jelena Kovačević: Stradanje

PESME JELENE KOVAČEVIĆ NA STANjU STVARI

Jelena Kovačević: Blaženi su žedni (logor Slano na Pagu …

Jelena Kovačević: Mrak iz sokolskog doma | Jadovno 1941.

Rade R. Lalović: STRADANjE KAO ISTORIJSKA I POETSKA …

Dejan Bulatović: Stradanje ili Pesme koje trpe bol | Jadovno …

Aleksandar Mirković: Pasija po Jeleni | Jadovno 1941 …

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: