fbpx
Ж | Ž

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

КЊИЖЕВНА КРИТИКА: Свест о најстрашнијем злочину

Књига Јелене Ковачевић „Страдање“ једна је у низу која се на документарно-уметнички начин бави усташким злочинима почињеним у систему логора Јасеновац, као и на другим стратиштима Независне државе Хрватске.
Јелена Ковачевић; ФОТО: Снимак екрана

Пише: Слађана Илић

Уколико размотримо генерацијски распон уметника који у центар неких од својих дела стављају ту тему, као и хронологију публиковања тих остварења, можемо се у духовном смислу охрабрити. Осим стваралаца нешто старије животне доби, који су том страшном историјском периоду били ближи, а чији су непосредни преци страдали у НДХ, тој теми, прилично скрајнутој – из друштвено-политичких разлога, али и због пошасти заборава који је, додуше, идеолошки подстицан (неких шездесетак година и више) – враћају се и припадници средње и млађе генерације наших стваралаца.

Та дела, по правилу, заснивају се на историјским изворима и сведочанствима, на причама појединаца, које су неретко заступљене уз уметнички текст, као што је случај и са књигом Јелене Ковачевић. И док читамо такве књиге, или посећујемо изложбе посвећене страдалницима, снажне емоције и чињеница да смо бића културе, готово да нас доводе у тоталну неверицу и производе утисак да читамо дела која припадају фантастици – зато што поред свих наших стечених знања најчешће нисмо спремни да поверујемо у то шта човек може учинити човеку, као ни у то да зло у њему, изгледа, као да ипак претеже.

У то се уверавамо увиђајући континуитет некажњеног зла хрватског нацизма и шовинизма, његову виталност оличену у „Бљеску“ и „Олуји“, девeдесетих година 20. века, као и у бројним, врло учесталим манифестацијама обичних грађана Хрватске, али и чињеницу да се „Олуја“ слави као државни празник у тој земљи.

У светлу наведеног сматрамо да је важно, осим естетских вредности тих дела, сагледати још нешто – за нашу културу сећања, али и за саму уметност и духовност – веома важно: то је приступ уметника колективном историјском памћењу, као и његова стваралачка намера.

Свако ко је у центар свог дела ставио страшне усташке злочине, очигледно је – није ставио мржњу. О томе пише, са одмаком и миром, и најстрашније чињенице и/или сопствена осећања и уметничку надградњу тих страшних истина, Јелена Ковачевић.

Неки од аутора приступају есхатолошки, али морали бисмо имати на уму – нема опроста без покајања, и то се старо и важно знање не сме никако скрајнути. На то нас деликатно, али експлицитно опомиње и проф. др Мира Радојевић која је за књигу Јелене Ковачевић написала предговор:

„Најзад, књижевност својим читаоцима шаље убедљиву етичку поруку, а на тврдње по којима и злочинци заслужују хришћански опроштај одговара подсећањем да услов опроштаја представља покајање.“

Речи Мире Радојевић морамо сви добро упамтити, ма чиме да се бавимо у области хуманистике и уметности, а са свешћу о најстрашнијем злочину у историји човечанства.

Требало би да о томе стално и изнова читамо, а можемо можда почети с књигом „Страдање“ веома младе Јелене Ковачевић.

Извор: НОВОСТИ


Приложници:

Никола Адамовић
Александар Петровић
Јован Пјешчић
Дарко Кремић
Сузана Срндовић
Марија Јефтимијевић Михајловић
Никола Кадовић
„Стање ствари“

Издавач:  УГ Јадовно 1941. Бања Лука – Београд

За издавача: Момчило Мирић и Душан Басташић


Књигу можете наручити преко мејла:

kovacevicvj@yahoo.com


Везане вести:

Акција завршена: Прикупљен новац за објављивање збирке песама Јелене Ковачевић о геноциду над Србима у НДХ!

Јелена Ковачевић: Страдање

ПЕСМЕ ЈЕЛЕНЕ КОВАЧЕВИЋ НА СТАЊУ СТВАРИ

Јелена Ковачевић: Блажени су жедни (логор Слано на Пагу …

Јелена Ковачевић: Мрак из соколског дома | Јадовно 1941.

Раде Р. Лаловић: СТРАДАЊЕ КАО ИСТОРИЈСКА И ПОЕТСКА …

Дејан Булатовић: Страдање или Песме које трпе бол | Јадовно …

Александар Мирковић: Пасија по Јелени | Јадовно 1941 …

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Помози рад удружења Јадовно 1941. уплатом преко PayPal-a:

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: