Ж | Ž

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Зашто су све власти криле геноцид над Србима?

И краљевска влада и комунисти заташкавали податке о злочинима усташа у Другом светском рату. Истину знали и савезници и српски министри у лондонскоj влади, али су jе прећуткивали – да су Срби жртве наjвећег етничког чишћења.

Дјеца у логору у Сиску

Хрватска поjачава своj адвокатски тим коjи ће покушати да докаже да jе Србиjа над њом извршила геноцид, упркос помирљивим порукама из Београда. Српски историчари кажу да ово ниjе први пут да Загреб дуготраjним парничењем покушава да сакриjе одговорност за наjсистематичниjе етничко чишћење у 20. веку, у коме су Срби потпуно избрисани са териториjа на коjима су вековима живели као аутохтоно становништво.

 – Срби jош нису свесни да су доживели геноцид, jер су скривали злочине над самима собом због Југославиjе. Морамо већ jедном да деиделогизуjемо историjу и престанемо да представљамо ствари с позициjе комунистичке jугословенске идеологиjе, коjа jе била победничка, али после Другог светског рата. Иначе ћемо поновити катастрофалну грешку коjа jе учињена тада прикривањем злочина геноцида у НДХ да би се поново створила „братска заjедница“ – упозорава академик проф. др Василиjе Крестић.

Он подсећа да jе први извештаj о геноциду над Србима у Независноj Држави Хрватскоj сачинила Српска православна црква, прикупљаjући изjаве од избеглица коjе су се од априла 1941. као река сливале у Србиjу. Прогнаници су сведочили о наjужасниjим убиствима, прекрштавањима у католичанство под претњом смрћу, прогонима и пљачкама.

– Та сведочанства су не само растурана по разним архивима по наређењу комунистичке власти, већ су бацана у смеће. Ја сам за Архив САНУ купио гомилу тих потресних исповести од људи коjи прекопаваjу отпаде – открива Крестић.

КОНТРАМЕМОРАНДУМ

– Има индициjа да су долазак Др Секулића у Лондон спречавале британске обавештаjне службе повезане с Ватиканом. Као и да су неки немачки официри о меморандуму jавили своjим поверљивим људима коjи су били наклоњени Ватикану. Ове индициjе иду у прилог тврдњи да су из Ватикана наручили контрамеморандум – сматра историчар др Михаило Станишић.

Синод СПЦ jе jезиве податке о страдању Срба у НДХ сажео у меморандум коjи jе већ у jулу 1941. предао немачком воjном команданту Србиjе. Упркос очаjничким молбама да се српски цивили заштите, одзива ниjе било, иако су немачки обавештаjци потврђивали злочине.

– Усташе су приморале десетине хиљада Срба да пређу у католичку веру. Оним православцима коjи су се томе противили масовно jе пререзано грло – ово треба схватити дословно – или им jе сва имовина одузета и онда су без ичега протерани из земље – написао jе др Еуген Герстенмаjер 24. септембра 1941. у извештаjу немачком министру спољних послова Рибентропу.

Угледни београдски лекар др Милош Секулић jе зато 28. септембра 1941, ризикуjући живот, у jугословенску амбасаду у Цариграду донео сведочанства злочина у НДХ. Меморандум СПЦ jе телеграфски прослеђен у Лондон.

– У депешама из Цариграда грозоте погрома у Хрватскоj и Босни превазилазе све што се може замислити. Рачунаjу броj жртава на 300.000. Симовић уместо ужасавања примећуjе: „Ко jе броjао?“. Али и да jе трипут мање, то jе страхота. Крњевићу (хрватски министар, први заменик премиjера) се у дискусиjи отела и одбрана хрватских воjника – забележио jе згрожени министар Милан Грол.

Хрватски министри jедногласно су тврдили да су подаци о српским страдањима нетачни и злонамерни, а да буде jош горе, придружуjе им се и део Срба у влади. На пример, др Бранко Чубриловић записуjе: „Што се више студирао извештаj СПЦ о покољима Срба, увиђало се да у њему има поред тачности и извесне злонамерне тенденциjе“. Они траже да др Секулић дође у Лондон и лично сведочи о стању у земљи.

Оригиналан снимак- Усташе код Ливна бацају Србе у јаму крајем јула или почетком августа 1941.(фото:wikipedia.org)

– Данас jе познато да су српски министри коjи су били против меморандума били на вези са службама Велике Британиjе и СССР. Њихова идеолошка убеђења била су jача и од здравог разума. Нису их мењали ни када су страдали чланови њихових породица – каже проф. др Вељко Ђурић Мишина.

Он наглашава да jе истог тренутка кад jе Меморандум СПЦ стигао у Лондон започела перфидна игра заташкавања и дискредитовања података о геноциду над Србима.

– У том шпиjунском трилеру учествуjу и Британци, Совjети и Немци, у потпуно неочекиваним улогама. Постоjе индициjе да jе часни официр Вермахта пуковник Фон Раjсвиц доставио представницима СПЦ фотографиjе усташких злочина, jер ниjе желео да на Немачку падне љага за такве нечовечности. Истовремено, савезници, Британци и Совjети, саветуjу краљевскоj влади да се о злочинима над Србима ћути jер „Југославиjа мора да опстане по сваку цену“ – каже др Ђурић.

ПАПА ПИЈЕ XII: ПАВЕЛИЋ ДОБРОНАМЕРАН

Савезници су знали истину о геноциду над Србима, напомиње академик Драгољуб Живоjиновић.
– Америка jе била неутрална све до децембра 1941. и преко своjих конзуларних представништава и бизнисмена добиjала jе податке о злочинима у Хрватскоj. Рузвелт jе вероватно под утиском тих извештаjа jедном приликом jавно рекао да Југославиjа не треба да се обнавља и да Србиjа треба поново да буде самостална.  Међутим, касниjе jе променио став.  Британски отправник послова у Ватикану jедном приликом упитао jе папу Пиjа XII зашто не осуди злочине у НДХ, а оваj jе одбио оптужбе против Павелића речима да jе он „добронамеран човек“ – каже академик Живоjиновић.

Историчари подсећаjу да jе др Секулић од Цариграда до Лондона, због неуобичаjене спорости британске бирократиjе, путовао скоро месец дана иако jе имао статус савезничког дипломатског курира са важним документима.

Док jе др Секулић чекао британске визе у Африци, хрватски политичари написали су памфлет као одговор на меморандум СПЦ.

– Рудолф Бићанић, министар у краљевскоj влади, припремио jе контрамеморандум по налогу Ватикана, открио jе касниjе хрватски министар Илиjа Јукић. Бићанић jе послао своjе тумачење српских података и Американцима.

За зверства jе окривљивао Немце, Италиjане и усташе и правдао независну Хрватску као израз тежњи хрватског народа потлаченог под „батинашким“ српским режимом. Тврдио jе да jе меморандум СПЦ изнесен из Србиjе уз помоћ Немаца, коjи желе да изазову раздор у избегличкоj влади.

Ту тезу су прихватили и неки српски политичари, као министар Сава Косановић, коjи каже: „Оваj меморандум jе jедан од наjуспелиjих аката Гебелсове пропаганде“ – наводи Ђурић.

Захваљуjући Архиву САНУ, „Новости“ су имале увид у извештаj о путовању коjи jе написао др Секулић.

– Стигао сам у Бристол 1. новембра уjутро. На моjе велико изненађење нисам одведен председнику владе већ у неку зграду опкољену жицом и чувану од наоружаних воjника. Одвели су ме код jедног младог господина коjи jе добро говорио српски. Он ми jе изjавио да jе Енглез и да jе дуго живео у Загребу и радио у енглеском конзулату – забележио jе др Секулић.

Београдски лекар узалудно jе протестовао зато што га саслушаваjу и што му jе одузета дипломатска пошта коjу jе носио.

– Пошто сам преноћио у тоj згради, коjом приликом ми нису дали ни наjосновниjе ствари, онаj исти „Загрепчанин“ позвао ме jе и рекао да сама слободан и да могу да идем у Кингстон хаус где се налази председник Краљевске владе – пише др Секулић.

Српски министри у влади били су ужаснути Секулићавим сведочењем, али су ћутали jер jе генерал Симовић претио да неће дозволити да му „великосрби“ растураjу Југославиjу. Краjем новембра на конференциjи за штампу Симовић пред више од 200 новинара забрањуjе др Секулићу да говори о садржаjу меморандума тврдећи да „то може да растури Југославиjу“.

– Ипак, захваљуjући Михаилу Пупину и Јовану Дучићу, подаци о масовним убиствима, прогонима и насилном покатоличавању из Меморадума СПЦ угледали су светло дана у САД, у листу „Американски Србобран“. Међутим, одмах jе уследио контранапад од стране бана Шубашића, хрватске емигрантске штампе, али и од српских левичарских листова. Њима jе координирао Стеван Дедиjер, високи функционер Комунистичке партиjе Америке, брат Титовог биографа Владимира Дедиjера – обjашњава др Ђурић.

Он наводи да jе оригинални меморандум наводно нестао 1944, кад су комунисти узели власт у Београду.

– Документациjа коjу су правили Комесариjат за избеглице Томе Максимовића и Српска православна црква, где jе наjважниjи посао обављао академик Радослав Груjић, после рата jе распарчана у архиве Југославиjе, Србиjе, Удбе, Маршалата, а нешто jе остало и у Синоду, али никада ниjе публиковано. Груjић и Максимовић, наjзаслужниjи за спасавање избеглица и документовање злочина, проглашни су сараднициима неприjатеља и одузета су им сва грађанска права – каже др Ђурић.

За разлику од њих, људи коjи су се борили против меморандума, Иван Шубашић, Рудолф Бићанић, Бранко Чубриловић, Саво Косановић, Душан Симовић у Брозовоj Југославиjи остаjу узорни грађани коjи обављаjу значаjне политичке и академске функциjе.

ПОП ДРАГАНОВИЋ ПРИЗНАО ЗЛОЧИНЕ

Масовне злочине у НДХ, коjе су демантовали хрватски министри у краљевскоj влади у егзилу, потврдио jе вископозиционирани католички свештеник др Крунослав Драгановић, организатор „пацовских канала“ коjима jе хиљаде усташких и нацистичких злочинаца побегло у jужну Америку.

– Кад сам дознао за многоброjна и тешка дела у више места у земљи, наjвише против српског елемента, сматрао сам своjом људском и кршћанском дужношћу изнети те ствари пред др Павелића као шефа државе и шефа усташа, те одлучно затражити да те страхоте престану…

„Част хрватског народа jе укаљана, невино проливена крв вапиjе за осветом.

Јадни хрватски народ коjи ће сутра плаћати оно што се данас чини у његово име“ – забележио jе Драгановић у дневнику из 1941. недавно откривеном у Београду.

Аутор: Борис Субашић

Извор: ВЕЧЕРЊЕ НОВОСТИ

Напомена редакције портала Јадовно.срб.: Овај прилог је први пут објављен на нашем порталу 18. априла 2016. године.

Везане вијести:

Душан Басташић,: “Покољ” је српски “Холокауст”

Страдање Срба добило име: Покољ је српски Холокауст

ВИДЕО: Душан Басташић: Покољ је име геноцида над Србима

ВИДЕО: Конференција за медије удружења „Јадовно 1941.“ из Бања Луке

Подршка терминолошкој одредници ПОКОЉ од стране удружења за одбрану ћирилице „Добрица Ерић“

Анђелко Анушић: Удружењу Јадовно 1941.

Банковић: „Покољ“ – термин за геноцид над Србима у НДХ 1941-1945

БАСТАШИЋ: ПОКОЉ ДА БУДЕ ОДРЕДНИЦА ЗА ЗЛОЧИН ГЕНОЦИДА НАД СРБИМА У НДХ

Атлас Покоља

 
 

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Помозите рад удружења Јадовно 1941. уплатом преко PayPal-a:

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

4 Responses

 1. Kao što napred Vidić napisa,tekst ne odgovara naslovu,jer piše o skrivanju genocida nad Srbima,a i sam tekst skriva podatke. Kao i dir.muzeja genocida u Beogradu dr Veljko Đurić Mišina koji u tekstu govori o skrivanju genocida,a i on je snimivši film o NDH sakrio broj Srpskih žrtava. On u 90 minutom filmu koji je Snimljen Srpskim parama iz budžeta RS, prikazao samo 40 000 ubijenih Srba u NDH na Velebitu i nema više brojke ubijenih Srba u NDH, čak i u Jasenovcu.
  Tako da kad je Vučić bio u muzeju Holokausta u Jerusalimu saznao je od direktora muzeja holokausta u Jerusalimu ,da je u Jasenovcu ubijeno preko 700 000 Srba Jevreja i Roma. Dir.muzeja genocida u Beogradu dr Veljko Đurić Mišina, a i drugi u Srbiji neće da koriste podatke iz pisanih izveštaja,već podatke iz svoje glave.
  U stilu,ma nije moguće,pa gde bi oni, pa ceo svet ćuti,pa nije dobro zbog dobro susednih odnosa sa Hrvatskom itd. Ta politika je dovela do ponovnog genocida kada je iz Hrvatske proterano 800 000 Srba i ne Hrvata,koji su sada smanjeni na 250 000 proteranih Srba. Najnoviji dijalog o Stepenicu koji prevodi Srbe i SPC žedne preko vode,jer proglašenje za sveca ide svojim tokom,TREBA ISKORISTITI I REĆI DA JE U NDH UBIJENO PREKO 1 MILION SRBA,A KATOLIČKA CRKVA NEKA PROGLAŠAVA STEPINCA.
  JER DRUGE PRILIKE VIŠE BITI NEĆE.

 2. Текст није одговорио на постављено питање у наслову. Злочини над Србима су постали предмет политиканства. Тачно је да је то спречавало да истина изађе на видело. Ни дан данас немамо квалитетну детерминацију тих злочина , као што немамо истиниту политичку позадину. Упорно се прећуткује прави креатор злочина. То је Гестапо и СС организација . Ти кадрови су избегли одговорност на разне начине. Злочин је приписиван или Хрватском народу , или Немачкој армији, Вермахту. Наравно да су сви имали одговорност, али поставља се питање одговорних лица, што никад није учињено. Тако су у Немачкој војсци осуђени људи 1945. који су се залагали за спречавање геноцида. Који су омогућили макар легализацију Српских енклава у НДХ. Као што су Лер и Штал. Док су најодговорнији избјегли осуде , и многи чак постали фактори и код Тита. Тако је 1942. био мотив Савезника да се злочин припише Вермахту , а не Хрватском народу, док је Немцима био обрнут циљ. Како су прави Злочинци били Гестапо и СС, који су били потребни Савезницима због своје мреже, и пристанка 1944. да помогну демонтажу Трећег рајха, као и наставка борбе против Комунизма, избјегли су Савезничку осуду. Док се Титова волумента комплетна накалемила на Гестапо и СС, па није могла гањати саму себе. Тако је те злочине трпала више на Вермахт и Ватикан. Политички гледано , они Срби који су заговарали распад Југославије деведесетих, њима је одговарала теза да је искључива одговорност на Хрватском народу. Па и овај текст није далеко од тога.

  1. збрда-здола, потпуно хаотични коментар, из којег сам разумео да нико није крив…..

   елем, нису само Усташе, ни Домобрани, него ЦЕЛИ ХРВАТСКИ НАРОД скочио ко један, 1941., све што је могло да носи секиру, будак, тољагу је кренуло у Покољ Срба. Опис клања у Лици: колона на чијем челу иде ђакон са крстом, иза њега католички свештеник, за њим неколико Усташа, за којима иду Хрвати, мушкарци, са тољагама, секирама, ко је шта нашао, а иза њих иду Хрватице, са магарцима, на којима стоје спремни џакови, за опљачкано….буквално су сви Хрвати кренули да убијају комшије Србе, од 2000 католичких свештеника, 1400 именом и презименом су доказани учесници у Покољу Срба!

   сумњам да је аутор коментара, иако је на ћирилици, неки хрват, усташки апологета.

   1. У праву сте од почетка до краја! Хрватски народ и у првом светском рату а поготово у другом као један од најважнијих циљева је имао и има и дан данас затирање свега православног на простору Хелма! Оно булажњење вашег претходника у коментару који наводи кривицу гестапоа или СС формација у чињењу злочина у Краљевини Југославији не би написао ни највећи ретард! Зато што историја, факти односно чињенице доказују супротно!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: