fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

ГОДИШЊИЦА ЗЛОЧИНА НАД СРБИМА У СКЕЛАНИМА

Јаке муслиманске снаге од неколико хиљада воjника из Сребренице, под командом Насера Орића, напале су трагичног 16. jануара 1993. године у рану зору српска села око Скелана и упале у ово мjесто на обали Дрине.
https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2015/Spomenik_stradalim_Srbima_u_Skelanima.jpg
Споменик у Скеланима; ФОТО: Снимак екрана

Муслиманске jединице упале су у села приjе сванућа, убиjаjући и кољући цивиле на спавању у кућама, пљачкаjући и уништаваjући све што су стигле, настављаjући етничко чишћење у Подрињу започето jош у априлу и маjу 1992. године нападима на српска села Гниона, Осредак, Виjогор и друга.

Тог кобног дана убиjено jе чак 69 становника овог краjа, а двиjе трећине настрадалих били су цивили, међу коjима и неколико дjеце.

Рањено jе 165 мjештана, а од 30 заробљених половина ниjе преживjела мучења у сребреничким казаматима и њих четворо jош се воде као нестали.

Бjежећи од потпуног уништења, становништво jе тражило спас у повлачењу према граничном мосту ка Баjиноj Башти у Србиjи, док су неки покушали спасити животе препливавањем ледене Дрине.

Мост преко кога се цивилно становништво jедино могло пребацити у Србиjу био jе под сталном митраљеском ватром и постао jе стратиште, па jе у покушаjу бjекства на мосту и у његовоj близини настрадало наjвише цивила, као и у таласима Дрине.

Наjмлађа жртва био jе петогодишњи Александар Димитриjевић, а његов брат Радислав имао jе свега 11 година. Са маjком Милицом покушали су побjећи у Баjину Башту, али су код граничног моста погођени куршумима.

Тог jутра Милени Миловановић погинуо jе муж Миленко, братић Томислав Богдановић и jош неколико рођака и даљих сродника. Она прича да су циjели дан провели под мостом, jер се од пуцњаве прећи ниjе могло, а Дрина jе била дубока и под сталном ватром.

Гордана Секулић убиjена jе на мосту, а њена два сина су срећом остала непогођена и живе у Сребреници са оцем Мирком.

Малољетни Цветко Ристић из Кушића остао jе без комплетне породице, куће и имовине. Убиjени су му родитељи, сестра и брат коjи jош ниjе пронађен, а тек након 16 година обновљена му jе кућа.

Настоjећи да затру све што jе српско на овом подручjу, муслиманске снаге су тог дана опљачкале и спалиле српска села Ћосићи, Костоломци, Клековићи, Божићи, Блажиjевићи, Колари, Зечевићи, Кушићи, Стаjшићи, Малташи, Стублови, Араповићи, Буjаковићи, Лиjешће, дио српских Скелана и jош неколико села.

Нису стигли до Црвице, Жабоквице и Петриче и то су jедина три српска села у сребреничкоj општини коjа нису спаљена у протеклом рату.


Везане виjести:

Злочин над Србима у Скеланима и даље без казне

ШТА ЈЕ СА ЗЛОЧИНОМ НАД СРБИМА У СКЕЛАНИМА?

СУТРА ПАРАСТОС ЗА 305 УБИЈЕНИХ СРБА

У Сребреници геноцид, а у Братунцу, Скеланима…? – Jadovno …

ПАРАСТОС ЗА 305 СРПСКИХ ЖРТАВА – Jadovno 1941.

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: