Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

Rade R. Lalović: SRPSKA POEZIJA STRADANjA I PATNjE

Datum objave: sreda, 30 septembra, 2020
Veličina slova: A- A+

SRPSKA POEZIJA STRADANjA I PATNjE

Zbornik radova

Rade R. Lalović Darinka Ivanišević, Divna Vasić, Nataša Lalović, Vedrana Mijović – Pantelić, Božo Tepavčević, Duško Krsmanović, Darka Deretić, Sandra Pekić, Suzana R. Bunčić, Tanja D. Ančić, Milana Stupić, Vladimir Pantović, Momčilo Golijanin, Luka Cicmil

Centar za kulturu i informisanje Foča SPKD „Prosvjeta” Foča 2018.

PRIJE SVEGA

Kada se 2017. godine, kao odgovor na potrebu školskog proučavanja književnih tekstova u funkciji njegovanja kulture sjećanja na nevino postradale srpske žrtve tokom dvadesetog vijeka, a posebno u NDH za vrijeme Drugog svjetskog rata, pojavio zbornik pjesama, odnosno poetska rukovet pod naslovom Pred sjenima srpskih mučenika otvorio se još jedan praktičan problem, a to je činjenica da imamo ne samo malo pjesnika i pjesama koji neposredno poetski svjedoče o srpskim žrtvama i našem narodnom stradanju u ustaškim logorima smrti na području NDH, nego nismo imali skoro nijedan esej, niti stručni rad koji je za temu proučavanja imao srpsku poeziju stradanja i patnje koja svjedoči o zločinima u tim logorima smrti i na drugim stratištima.

Tada se javila i ideja da zajedno sa mladim i darovitim profesorima srpskog jezika i njihpvim nešto starijim kolegama u osnovnim i srednjim školama u Republici Srpskoj sačinimo zbornik u kome će, pored ostalih, u većem dijelu biti njihovi stručni radovi, i taj zbornik se evo sada nalazi pred nama. Jedan dio radova pisanih za ovaj zbornik su u međuvremenu objavljeni u stručnim časopisima.

Cilj nam nije bio da dajemo konačne sudove i odgovore o poetskim svjedočenjima inspirisanim stradanjem srpskog naroda na raznim stratištima u 20. vijeku, nego da pokrenemo diskusiju o ovoj poeziji i o ovim poetskim svjedočenjima. Osim ovoga cilj nam je bio i da pomognemo drugim nastavnicima srpskog jezika u školskom tumačenju ove poezije pa su zbog toga radovi redosljedom i grupisani u cjeline kao što su stradanje u Hercegovini; slike opšteg bola i stradanja naroda; Jadovno, Jasenovac, Glina kao poetski motivi, a onda slijede i metodički modeli njegovanja kulture sjećanja i kulture pamćenja na bol i narodno stradanje u školskom tumačenju ove poezije.

Nakon svega urađenog bićemo izuzetno zadovoljni ako se u najskorije vrijeme pojavi iscrpnija i obuhvatnija, a onda i cjelishodnija knjiga o srpskoj poeziji, pa onda i o srpskoj književnosti stradanja i patnje u funkciji njegovanja kulture sjećanja i kulture pamćenja srpskih stradanja.

Priređivač: Rade R. Lalović

Zbornik radova možete pročitati ovdje:

Poezija stradanja i patnje


Od istog autora:

Rade R. Lalović: IZGRADNjA LIČNOG I NACIONALNOG IDENTITETA I KULTURA SJEĆANjA

Rade R. Lalović: NEKOLIKO POETSKIH SLIKA SA …

Rukovet srpskih stradanja | Jadovno 1941.

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top