fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Rade R. Lalović: SRPSKA POEZIJA STRADANjA I PATNjE

SRPSKA POEZIJA STRADANjA I PATNjE

Zbornik radova

Rade R. Lalović Darinka Ivanišević, Divna Vasić, Nataša Lalović, Vedrana Mijović – Pantelić, Božo Tepavčević, Duško Krsmanović, Darka Deretić, Sandra Pekić, Suzana R. Bunčić, Tanja D. Ančić, Milana Stupić, Vladimir Pantović, Momčilo Golijanin, Luka Cicmil

Centar za kulturu i informisanje Foča SPKD „Prosvjeta” Foča 2018.

PRIJE SVEGA

Kada se 2017. godine, kao odgovor na potrebu školskog proučavanja književnih tekstova u funkciji njegovanja kulture sjećanja na nevino postradale srpske žrtve tokom dvadesetog vijeka, a posebno u NDH za vrijeme Drugog svjetskog rata, pojavio zbornik pjesama, odnosno poetska rukovet pod naslovom Pred sjenima srpskih mučenika otvorio se još jedan praktičan problem, a to je činjenica da imamo ne samo malo pjesnika i pjesama koji neposredno poetski svjedoče o srpskim žrtvama i našem narodnom stradanju u ustaškim logorima smrti na području NDH, nego nismo imali skoro nijedan esej, niti stručni rad koji je za temu proučavanja imao srpsku poeziju stradanja i patnje koja svjedoči o zločinima u tim logorima smrti i na drugim stratištima.

Tada se javila i ideja da zajedno sa mladim i darovitim profesorima srpskog jezika i njihpvim nešto starijim kolegama u osnovnim i srednjim školama u Republici Srpskoj sačinimo zbornik u kome će, pored ostalih, u većem dijelu biti njihovi stručni radovi, i taj zbornik se evo sada nalazi pred nama. Jedan dio radova pisanih za ovaj zbornik su u međuvremenu objavljeni u stručnim časopisima.

Cilj nam nije bio da dajemo konačne sudove i odgovore o poetskim svjedočenjima inspirisanim stradanjem srpskog naroda na raznim stratištima u 20. vijeku, nego da pokrenemo diskusiju o ovoj poeziji i o ovim poetskim svjedočenjima. Osim ovoga cilj nam je bio i da pomognemo drugim nastavnicima srpskog jezika u školskom tumačenju ove poezije pa su zbog toga radovi redosljedom i grupisani u cjeline kao što su stradanje u Hercegovini; slike opšteg bola i stradanja naroda; Jadovno, Jasenovac, Glina kao poetski motivi, a onda slijede i metodički modeli njegovanja kulture sjećanja i kulture pamćenja na bol i narodno stradanje u školskom tumačenju ove poezije.

Nakon svega urađenog bićemo izuzetno zadovoljni ako se u najskorije vrijeme pojavi iscrpnija i obuhvatnija, a onda i cjelishodnija knjiga o srpskoj poeziji, pa onda i o srpskoj književnosti stradanja i patnje u funkciji njegovanja kulture sjećanja i kulture pamćenja srpskih stradanja.

Priređivač: Rade R. Lalović

Zbornik radova možete pročitati ovdje:

Poezija stradanja i patnje


Od istog autora:

Rade R. Lalović: IZGRADNjA LIČNOG I NACIONALNOG IDENTITETA I KULTURA SJEĆANjA

Rade R. Lalović: NEKOLIKO POETSKIH SLIKA SA …

Rukovet srpskih stradanja | Jadovno 1941.

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: