Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Rukovet srpskih stradanja

Naše udruženje Ćirilica iz Trebinja, zajedno sa Prosvjetom iz Foče i uz uvijek svesrdnu pomoć Kulturnog centra Trebinje organizovalo je predstavljanje knjige Pred sjenima srpskih mučenika priređivača Rada Lalovića. Riječ je o drugom izdanju knjige, s obzirom na to da je nakon objavljivanja prvog izdanja priređivač utvrdio da poetski zbir ovakve tematike nije ranije postojao, stoga je knjiga u drugom izdanju dopunjena značajnim brojem pjesama. Veče je održano 15. marta u Galeriji Kulturnog  centra u Trebinju.

Pored Vesne Andrić, predsjednice Ćirilice, koja je vodila program, učesnici su bili Rade Lalović, priređivač, Darka Deretić, prof. srpskog jezika i književnosti, Duško Krsmanović, takođe prof. srpskog jezika i književnosti i Vladimir Pantović, direktor Centra za kulturu i informisanje Foča. Emotivnoj atmosferi su posebno doprinijeli đaci Centra srednjih škola, Gimnazije i Muzičke škole iz Trebinja (Marija Rosandić. Mitar Milićvić, Jovana Milošević, Anđela Ubiparin, Nikolina Čolić i Radomir Jokanović), koji su sugestivno umjetnički (recitacijama i muzikom) oživljavali poetske slike stradanja sabrane u knjizi.

Knjiga Pred sjenima srpskih mučenika je svojevrstan zbir pjesničke snage naših velikana, poput Matije Bećkovića, Stevana Raičkovića, Desanke Maksimović, Ivana B. Lalića, Jovana Dučića, Rajko Petrov Nogo i mnogih drugih, koji su stihovima izrazili potresne slike mučenja i ubijanja nedužnog srpskog čovjeka i djeteta.

Sjene srpskih mučenika, kako su se složili svi učesnici programa, treba da služe kulturi sjećanja na stravične zločine nad našim narodom krajem 20. i početom 21. vijeka, kulturi sjećanja koja ne bi dopustila da se krvava istorija ponovi. Mučeničke sjene srpskog bića i danas rasute žive u mnogim hercegovačkim jamama, u logorima smrti, u učionicama.

O knjizi su govorili priređivač knjige Rade Lalović, recezenti Vladimir Pantović i Duško Krsmanović, kao i Darka Deretić, koja je knjigu rukoveti književno-teorijski tumačila, ukazujući na njen estetski i moralno-društveni značaj.

Autor: R.P.

Izvor: Ćirilica

Vezane vijesti:

Objavljena zbirka pjesama „Pred sjenima srpskih mučenika …

Promovisana rukovet o srpskom stradanju u 20. vijeku | Jadovno …

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: