fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Objavljena zbirka pjesama „Pred sjenima srpskih mučenika“

Fočanski Centar za kulturu i informisanje i Opštinski odbor Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva „Prosvjeta“ objavili su poetsku rukovet „Pred sjenima srpskih mučenika“ u kojoj su sabrane 33 pjesme o stradanju srpskog naroda u 20. vijeku.

Fočanski Centar za kulturu i informisanje i Opštinski odbor Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva "Prosvjeta" objavili su poetsku rukovet "Pred sjenima srpskih mučenika" u kojoj su sabrane 33 pjesme o stradanju srpskog naroda u 20. vijeku.

Priređivač zbirke, profesor srpskog jezika iz Foče Rade Lalović, čije su tri pjesme zastupljene u knjizi, naveo je u predgovoru da ova rukovet doprinosi kulturi sjećanja i poštovanja nedužnih žrtava.

„Jedini cilj rukoveti je da nas vječno podsjeća na nevino stradale pretke i da nas opominje i obavezuje da potomcima predamo sadašnjost u kojoj neki novi pjesnici neće nalaziti motive za poeziju sličnu ovoj. Put nedužnih ka slobodi ima i svoje putokaze od Šumarica kod Kragujevca, preko Jasenovca i Donje Gradine do Prebilovaca i mnogih drugih biljega koji svjedoče o stradanju srpskom“, navedeno je u predgovoru.

U poetskoj rukoveti „Pred sjenima srpskih mučenika“ zastupljeni su radovi 24 autora.

Između ostalih, u knjizi su stihovi pjesnika Matije Bećkovića, Desanke Maksimović, Jovana Dučića, Dobrice Erića, Stevana Raičkovića i Rajka Petrova Noga.

Izvor: SRNA

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: