fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Prošlo je tri godine od smrti istoričara Mileta Dakića

Prošlo je tri godine kako je preminuo istaknuti krajiški istoričar, pisac i krajiški političar mr Mile Dakić (1931).
Mile Dakić (1931 – 2021.)

Mile Dakić je bio dugogodišnji direktor Memorijalnog centra Petrova gora, a od 1997. godine bio je predsjednik Udruženja za pomoć izbjeglicama i prognanicima iz Hrvatske.

Bio je profesor u Karlovcu, upravnik Narodnog sveučilišta i direktor Memorijalnog parka Petrova gora, a od 1974. do 1987. godine bio je predsjednik Skupštine Opštine Vojnić.

Kasnije je postao predsjednik Jugoslovenske samostalne demokratske stranke u Hrvatskoj, zatim potpredsjednik Srpskog nacionalnog vijeća SAO Krajine 1990/1991. Osnivač je radio-stanice Glas Petrove gore 1973. godine, zatim srpske RTV Petrova gora 1991. godine.

Od 1992. do 1995. godine bio je predsjednik komisije Republike Srpske Krajine za ratne zločine i genocid.

U Srbiji je objavio više knjiga sa tematikom istorije srpskog naroda u Hrvatskoj, zbirku pripovjedaka, i više desetina rasprava u časopisima i zbornicima. Za knjige Krajina kroz vjekove i Bol u prsima primio je priznanja Akademije Ivo Andrić.

U Republici Srbiji 1997. postaje predsjednik Udruženja za pomoć izbjeglicama i prognanicima iz Hrvatske.

U Beogradu 2020. godine sa uglednim naučnim i nacionalnim pregaocima osniva Krajišku srpsku akademiju nauka i umjetnosti, gdje obavlja funkciju predsjednika nadzornog odbora.

Nažalost, 26. maja 2011. godine Mile Dakić je uhapšen na graničnom prelazu Rača prilikom povratka sa naučnog skupa o Jasenovcu u Banjaluci, i izručen je Hrvatskoj koja ga je osudila na 20 godina zatvora zbog navodnih zločina u Krnjaku. Proveo je godinu dana u hrvatskim zatvorima. Mile Dakić je oslobođen optužbi na Županijskom sudu u Karlovcu januara 2014. godine.

Kao dijete bio je svjedok nezapamćenih zvjerstava koja su počinile ustaše tokom stvaranja obruča oko oslobođene teritorije na Petrovoj gori, 1942. godine. Kritički se odnosio i prema tekovinama revolucije, NOB-a i ZAVNOH u Topuskom 1944. godine. Dešifrovao je prevaru i među prvim pisao o Kordunaškom ili Budačkom procesu koji se desio proljeća 1944. godine na Petrovoj gori.

Na tribini Mile Dakić ili stradanje poštenog intelektualca i književnika koju je organizovala kralovačka Prosvjeta Dakić je rekao:

– Tokom rata, zbog svojih antiratnih stavova sam morao napustiti Kordun, pobjeći u Beograd i tamo se skrivati da me ne ubiju. Onda su me ovdje optužili za ratni zločin, pa za poticanje na ubojstvo i na koncu za oružanu pobunu i oslobodili me, ali bez prava da tražim naknadu za neopravdano provedenih 400 dana u pritvoru. Zatvor sam teško proživio, ali sam mnogo čitao i mnogo pisao. Tražili su 1,4 miliona kuna kaucije da se branim sa slobode, iako se ljudi iznad 70 godina ne stavljaju u istražni zatvor. Imao sam lijep i težak život i ponosim se svim onim što sam napisao.

Prošle godine, povodom godišnjice Dakićeve smrti,  Mile Bjelivuk za Srpsko kolo je rekao da kordunaški Srbi imaju razlog i obavezu da se sjećaju Dakića, da ga citiraju, iz njegove pisane zaostavštine da uče, njegovo ime da pominju, jer je Mile bio i ostao sinonim intelektualnog bogatstva kordunaških Srba, ali i sinonim borbe za istinom, poštenjem, pravdom, a protiv neljudskosti, mržnje, zlodjela i uopšte protiv ljudskog ludila.

– Sjetimo se Dakićevih suza prolivenih nad pocijepanom arhivskom građom iz Memorijalnog centra, razbacanom i ogađenom po okolnim jarugama u kojima su kosti naših boraca, rodbine i komšija iz Drugog svjetskog rata. Mile Dakić nije bio grlati govornik, već čovjek anđeoskog glasa, dobroćudnog pogleda i čestitih namjera. Sagovornika je osvajao blagim pogledom i pametnim zborenjem, ne ulazeći u ideološka prepucavanja i jalova objašnjavanja istorije, koja jeste učiteljica života, ali ona ima svoje naučne zakonitosti – rekao je Bjelivuk.

Od posljedica korone, Dakić je preminuo na Božić 2021. godine u batajničkoj bolnici u 91. godini života.

Knjige koje je napisao su: Petrova mi gora matiPetrova goraSpomen područje Bijeli Potoci — KamenskoZločin na KolarićuSpomenici NOR-a na području zajednice općina KarlovacMemorijalni park Petrova goraIstorijske fotografije Petrove goreKordun u ratuSrpska Krajina — istorijski temelji i nastanak, Knin 1994,  Krajina kroz vjekove, Beograd 2002,  Bol u prsima, Beograd 2007, Zbirke pjesama Lomače, Beograd, 2008.

Novinar Srpskog kola

Dragana Bokun

Izvor: SAVEZ SRBA IZ REGIONA


Vezane vijesti:

Sveta Petka i Srbi u Plamenu

Umro istoričar i pisac Mile Dakić

Mile Dakić nema veze sa zločinima

Uhapšen 80-godišnji Srbin Mile Dakić

Suđenje pjesniku Mili Dakiću

Hrvatska osudila Dakića bez dokaza

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: