fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Mile Dakić nema veze sa zločinima

Mile Dakić
Mile Dakić

Mira Dakić, supruga Mileta Dakića, demantuje da je njen muž bio predsjednik ili funkcioner SAO Krajine i tvrdi da je tokom rata u Hrvatskoj bio predsjednik komisije za nestala lica, genocid i ratne zločine.

Ona kaže da Mile Dakić nema veze sa zločinima, te na jesen najavljuje izlazak iz štampe njegovog ratnog dnevnika.
„Provlači se da je Mile Dakić bio predsjednik SAO Krajine, ali to nije tačno, to je velika podvala i laž. On nikada nije bio predsjednik bilo kakve SAO Krajine“, rekla je Srni Mira Dakić, ocjenjujući hapšenje kao politički slučaj koji nema veze sa pravom i pravdom.

Ona negira da Mile Dakić ima bilo kakve veze sa zločinom podstrekavanja na ubistvo tri hrvatska policajca, za šta je osuđen u Hrvatskoj, i navodi da on nije imao veze, niti je bio na mjestu zločina.

„On je u to vrijeme bio u Beogradu, tražio je sredstva za Memorijalni park `Petrova gora` i nije uopšte bio tada u tom dijelu gdje su ti ljudi pobijeni. On niti poznaje te ljude koji su ubili, niti one koji su ubijeni. Kada sam mu ja rekla da su ubijeni ljudi, on je rekao da to nije dobro“, kaže ona, navodeći da se Mile Dakić čitav život borio za mir.

Ona podsjeća da je Mile Dakić pozvan proljetos u Banjaluku na naučni skup o ustaškim zločinima, te ističe da joj je najbolnije što je njen suprug uhapšen, iako je imao napismeno uvjerenje iz Ministarstva pravde da nije ni na jednoj potjernici.

Supruga je rekla da će se ona lično postarati da na jesen izađe njegov ratni dnevnik, koji obuhvata period od ratne 1990. do 1999. godine, u izbjeglištu u Beogradu.

„On je cijeli rat zapisivao i upozoravao ljude i borio se protiv toga da neko nekoga ubije, a sada sjedi u zatvoru ni kriv ni dužan. Ja ću taj dnevnik izdati, on je već u štampi, Mile nije htio u njemu govoriti imena, ali ja ći sada reći sve ijedno ime i više me niko neće zaustaviti“, kaže ona.

Supruga navodi da su Miletu Dakiću trebale izaći iz štampe tri knjige ovog ljeta, ali da je to nekome smetalo i da je zato uhapšen.

Mile Dakić je bio prvo direktor Narodnog sveučilišta u Karlovcu, a 1963. godine postaje direktor Memorijalnog parka „Petrova gora“ i na tom mjestu je bio sve do 1991. godine.

Kada je 90-ih uvedeno višestranačje, Dakić formira Jugoslovensku samostalnu demokratsku stranku, jer je bio ubijeđen da će tadašnja Jugoslavija da opstane.

Za vrijeme rata je bio predsjednik Komisije za nestala lica i za genocid i ratne zločine i to je bila njegova funkcija tokom rata.

Mile Dakić 1995. godine, poslije istjerivanja u akciji „Oluja“, postaje predsjednik jednog izbjegličkog udruženja i na tom mjestu je bio sve do hapšenja.

Dakića je krajem maja uhapsila Granična policija BiH na graničnom prelazu Rača, prilikom ulaska iz BiH u Srbiju, a na osnovu interpolove potjernice Hrvatske.

Dakić je u Hrvatskoj osuđen na 20-godina zatvora zbog ratnog zločina – ubistva tri hrvatska policajaca – Mila Butine, Josipa Milčića i Zlatka Škrleca – u opštini Krnjak na području Karlovca avgusta 1991. godine.

Izvor: srna

 

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: