fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Uhapšen 80-godišnji Srbin Mile Dakić

 Mile Dakić
Mile Dakić

BBEOGRAD, 26. MAJA /SRNA/ – Granična policije BiH uhapsila je danas Mileta Dakića, 80-godišnjeg Srbina iz Vojnića, na graničnom prelazu Rača, prilikom ulaska iz Republike Srpske /RS/ u Srbiju, a koji je u Hrvatskoj osuđen za podstrekavanje na ubistvo hrvatskih policajaca tokom rata – saopštio je „Veritas“.

Dakić je u avgustu 1995. godine u Velikom egzodusu Krajišnika, sa suprugom i maloljetnom kćerkom stigao u Srbiju, gdje je stekao državljanstvo Srbije i gdje od 1997. vodi udruženja za pomoć izbjeglicama i prognanicima iz Hrvatske.

Dakića, koji je uhapšen oko 14.00 časova sa pasošem Srbije, hrvatski sud u Karlovcu je proglasio krivim 1999. godine jer je u avgusti 1991. godine na području Vojnića nagovarao pet osoba da postave zasjedu i pucaju na hrvatsku policijsku patrolu, kada su trojica hrvatskih policajaca ubijeni.

S obzirom na kvalifikaciju djela, Dakić i suoptuženi ne nalaze se na spisku od 1 549 procesuiranih lica za ratne zločine u Hrvatskoj.

Prema hrvatskoj optužnici, Dakić je nagovarao okrivljene Dušana Tomića, Mila Tomića, Darka Kresojevića, Đorđa Radujkića i Stanka Tomića, koje je okupio oko sebe da u Budačkoj Rijeci postave zasjedu hrvatskoj policijskoj patroli.

Oni su to i uradili i 4. avgusta 1991. godine pucali na četvoricu pripadnika policijske patrole, kojom prilikom su trojica zadobili smrtonosne, a jedan teške fizičke povrede.

Učesnici ovog čina u odsustvu su osuđeni na po 20 godina zatvora i za svima su bile raspisane Interpolove potjernice.

Uhapšeni Mile Dakić je istoričar, političar i autor pjesama i knjiga, porijeklom iz sela Utinja na Kordunu.

Bio je profesor u Karlovcu, upravnik Narodnog sveučilišta i direktor Memorijalnog parka „Petrova Gora“. Od 1974. do 1987. bio je predsjednik Skupštine opštine Vojnić.

Kasnije postaje predsjednik Jugoslavenske samostalne demokratske stranke u Hrvatskoj, zatim potpredsjednik Srpskog nacionalnog vijeća SAO Krajine 1990/1991. Osnivač je radio-stanice „Glas Petrove Gore“ 1973. godine, zatim srpske RTV Petrova Gora 1991. Od 1992. do 1995. bio je predsjednik Komisije za ratne i zločine genocida Republike Srpske Krajine.

Objavio je više knjiga sa tematikom istorije srpskog naroda u Hrvatskoj, zbirku pripovjedaka, i više desetina rasprava u časopisima i zbornicima. Za knjige „Krajina kroz vijekove“ i „Bol u prsima“ primio je priznanja Akademije Ivo Andrić.

Kao dijete bio je svjedok zvjerstava koja su počinile ustaše tokom stvaranja obruča oko oslobođene teritorije na Petrovoj Gori, 1942. godine. To je tema koju često dotiče u svojim djelima.

Na osnovu međunarodnih potjernica koje je raspisao Biro Interpola u Zagrebu, širom svijeta do sada je uhapšena 106 Srba iz Hrvatske, od kojih su 29 ekstradirani u Hrvatsku.

Od ekstradiranih do sada je protiv 13-ice postupak obustavljen ili je optužba odbijena, uglavnom nakon prekvalifikacije djela ratnog zločina u oružanu pobunu, što ima za posljedicu gubitak obeštećenja za vrijeme provedeno u pritvoru.

Ovoliki broj obustava postupaka protiv lica sa Interpolovih potjernica ukazuje i na zloupotrebu Interpola od strane Hrvatske- ocjenjuje „Veritas“.

Izvor: srna

 

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: