fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

POZIV: U Zemunu organizujemo molitveno sabranje za Srbe pobijene u logoru Zemun 1942-1944. godine

U subotu 13. maja 2023. na 81 godinu od početka Pokolja, na groblju u Zemunu kod spomenika nad masovnom grobnicom, sa početkom u 11.00 časova, skup građana Zemuna, potomci i poštovaoci žrtava logora Zemun organizuju molitveni skup i kratak istorijski čas posvećen Srbima ubijenim u logoru Zemun 1942-1944.
Spomenik žrtvama na Gardošu.

U koncentracionom logoru Zemun, smeštenom od 1941-1944. godine na nekadašnjem beogradskom sajmištu, tada teritoriji Nezavisne Države Hrvatske, od početka maja 1942. godine, u drugoj fazi njegovog rada, ubijeno je, prema dosadašnjim istraživanjima, više od 10.000 Srba.

Od tog broja, najmanje 6.500 žrtava su bile većinom žene i deca sa Kozare, iz Dubice, Međeđe i drugih potkozarskih sela. Žrtve su na to mesto dovožene marvenim vagonima iz sistema logora Jasenovac, počev od 05. maja 1942. godine.

Posle rata, (06.12.1944 je završeno iskopavanje), tela su ekshumirana i bez identifikacije sahranjena u zajedničku grobnicu na jevrejskom delu groblja u Zemunu.

Grobnica je nastala po naređenju tadašnjeg zemunskog N.O.O. 1944. g. tako što su zemni ostaci logoraša, koji su tokom godina rata dovoženi zapregom na zemunsko groblje uglavnom noću i nasumično sahranjivani po celom groblju…otkopani i onda svi zajedno pokopani u sadašnju zajedničku grobnicu. Zapisane su izjave svedoka da su kaldrmisane zemunske ulice noćima tokom rata bile krvave potocima koji su se slivali nizbrdo, i da je često u kolima bilo još živih ljudi koji su potom bili živi zakopavani.

U sredini uređenog memorijala, Savez boraca NOR-a iz Zemuna, 1957. godine je podigao skromni spomenik  na kome piše: „Žrtvama fašističkog terora 1941-1944.“ koji skriva poreklo i smisao stradanja žrtava.

Privrženi učenju naše svete Crkve i učenjima naših svetih Otaca, koja sva govore o značaju molitvi za upokojene, koja se svakodnevno vrše u hramovima, i značaju zadušnica koje je ustanovila sama crkva, želimo da vas pozovemo da zajedno i saborno, organizujemo dostojan parastos koji će se trajno služiti, po našem predlogu svake druge subote, maja meseca svake godine.

Zbog toga vas pozivamo da 13.maja ove godine sa početkom u 11 časova, održimo parastos, nakon kojeg bi upriličili jedan čas istorije i poštovanja naših svetih predaka, koji mučenički skončaše, u slavnom bogorodičinom gradu, po kojem mi hodimo svakoga dana.

Ekshumacija srpskih žrtava na Jevrejskom groblju u Zemunu 1944.

Danas, malo ko zna za ovo mesto, a nije poznato da se tu organizuju molitvena i komemorativna sabranja, iako je ovo jedna od najvećih pojedinačnih grobnica stradalog srpskog naroda sa teritorije NDH.

 U subotu 13. maja 2023. na 81 godinu od početka Pokolja, na groblju u Zemunu kod spomenika nad masovnom grobnicom, sa početkom u 11.00 časova, skup građana Zemuna, potomci i poštovaoci žrtava logora Zemun organizuju molitveni skup i kratak istorijski čas posvećen Srbima ubijenim u logoru Zemun 1942-1944.

Pozivamo sve zainteresovane potomke i poštovaoce žrtava Pokolja, organizacije i zavičajna udruženja da nam se pridruže u molitvi.

Apelujemo na organe vlasti na svim nivoima u Srbiji, Republici Srpskoj i dijaspori da pomognu u organizaciji. Cilj nam je da sadašnji spomenik koji mnogo više sakriva nego što otkriva, i time “obeležava”, preuredimo ili zamenimo novim. Smatramo da 6500 srpskih žrtava zahteva (vapi) za daleko ozbiljnijim memorijalom za koji smo spremni da uložimo sav naš trud i znanje.

Cilj nam je da obavestimo i opštinu Zemun, i predložimo da se ustroji obeležavanje tog dana svake godine u vidu pomena, gde bi se okupljali zemunski, pa i beogradski đaci, na času istorije na kome bi saznavali o logoru Zemun i tragičnoj sudbini njegovih zatočenika.

SKUP GRAĐANA ZEMUNA POTOMAKA I POŠTOVAOCA ŽRTAVA POKOLjA – GENOCIDA NAD SRBIMA UČINjENOG TOKOM DRUGOG SVETSKOG RATA NA TERITORIJI NEZAVISNE DRŽAVE HRVATSKE

Momčilo Mirić


SJEĆAMO SE – PAMTIMO!
Snimak urađen na mjestu masovne grobnice na Gardošu 10. aprila 2019.

11. maj 2019.

U organizaciji Udruženja građana „Jadovno 1941“ iz Banjaluke i Udruženja Kozarčana u Beogradu 11. maja 2019. godine na groblju u Zemunu kod spomenika nad masovnom grobnicom organizovano je prvo molitveno sabranje i parastos za Srbe ubijene u koncentracionom logoru Zemun od 1942. do 1944. godine.
8. maj 2021.

Kod spomenika nad masovnom grobnicom na groblju u Zemunu, održan je 08. maja 2021. po drugi puta komemorativni skup i parastos žrtvama Prihvatnog logora Zemun.
Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: