fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Molitveni skup Srbima Kozare i Potkozarja ubijenim u logoru Zemun

Na groblju u Zemunu, kod spomenika nad masovnom grobnicom, održan je molitveni skup posvećen Srbima Kozare i Potkozarja, ubijenim u logoru Zemun od 1942. do 1944. godine.

POGLEDAJ VIDEO

Molitveno sabranje organizovali su Udruženje „Jadovno 1941“ iz Banjaluke i Udruženje Kozarčana u Beogradu.

Ovih dana navršava se 77 godina kako su nakon Kozaračke ofanzive, Srbi, većinom žene i djeca sa Kozare, iz Dubice, Međeđe i drugih potkozarskih sela, marvenim vagonima transportovani iz sistema logora Jasenovac u koncentracioni logor Zemun.

Tijela ubijenih zakopavana su na zemunskom groblju, a nakon rata bez identifikacije sahranjena u zajedničku grobnicu na jevrejskom dijelu groblja u Zemunu.

– U logoru Zemun, u njegovoj drugoj fazi prihvatnog logora, ubijeno ne manje od 10.500 Srba, pored strašnog stradanja preko 6.500 Jevreja. Od tih 10.500 Srba – 6.500 ih je sa Kozare i Potkozarja i onu su sahranjeni na ovom mjestu – rekao je Dušan Bastašić, predsjednik Udruženja „Jadovno 1941.“

Sjenima nevino stradalih poklonili su se i njihovi potomci, neki od njih stigli su i iz Republike Srpske.

– Ja sam rođen u selu iz koga su na ovom mjestu ubili oko stotinu ljudi. Iz moje porodice Zeljića ubili su 15, a ovdje se nalazi moj djed sa majčine strane i moj pradjed sa očeve strane. I moj rođeni stric se nalazi na ovom mjestu -istakao je Mile Zeljić, potomak žrtava.

– Ovdje je napravljen Pokolj tog naroda. baš ovde su našli smrt – navodi Jovo Kelečević, učesnik NOB-a.

U javnosti se za ovo mjesto nedovoljno zna, ali Udruženje Kozarčana u Beogradu nastojaće da ispravi tu nepravdu.

– Ovo je prvi put da smo mi ovdje i nastavićemo svake godine da se pojavljujemo jer to je i u djelokrugu rada našeg udruženja – pojasnio je Rajko Srdić, predsjednik Udruženja Kozarčana u Beogradu.

Njegovanje sjećanja na srpske žrtve i njihovo popisivanje trebalo bi da bude jedno od najvažnijih državnih i nacionalnih pitanja, ističe predsjednik skupštinskog Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Miodrag Linta: „Prva je stvar da u Skupštini Srbije donesemo deklaraciju o osudi genocida nad Srbima, Romima i Jevrejima u NDH, a druga važna stvar – da konačno osnujemo memorijalni centar srpskih žrtava genocida u NDH.“

Istinu o srpskim stradanjima u 20. vijeku, ističe Linta, trebalo bi predočiti i međunarodnoj javnosti.

Ovakvim okupljanjima dostojno se sjećamo nevinih žrtava, jer nemamo pravo na zaborav, poručeno je sa molitvenog skupa.

Izvor: RTRS

Vezane vijesti:

Linta: Neophodno da skupština usvoji deklaraciju o genocidu NDH

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: