Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

Linta: Neophodno da skupština usvoji deklaraciju o genocidu NDH

Datum objave: subota, 11 maja, 2019
Veličina slova: A- A+

Predsjednik Odbora Skupštine Srbije za dijasporu i Srbe u regionu Miodrag Linta poručio je danas da je neophodno da parlament Srbije donese deklaraciju o genocidu NDH nad Srbima, Romima i Jevrejima tokom Drugog svjetskog rata.

Molitveni skup Foto JADOVNO 1941, Nikola Zajc
Molitveni skup Foto JADOVNO 1941, Nikola Zajc

Govoreći na molitvenom sabranju za Srbe Kozare i Potkozarja ubijene u koncentracionom logoru Zemun od 1942. do 1944. godine, Linta je naglasio da je neophodno da se Srbija institucionalno bavi kulturom sjećanja.

“Krajnje je vrijeme da se u Beogradu osnuje memorijalni centar srpskih žrtava genocida NDH čiji bi jedan od glavnih zadataka bio, ne samo da svjedoči istinu o zločinima, nego i da popiše srpske žrtve”, poručio je Linta, saopšteno je iz Saveza Srba regiona.

On je ukazao da bi, gdje god je to moguće, trebalo da se ekshumiraju srpske žrtve, a potom dostojno sahrane u skladu sa hrišćanskim običajima.

“Srbija mora da insistira da se obilježe sva mjesta srpskog stradanja u genocidnoj NDH koja se danas nalaze na teritoriji Hrvatske i BiH “, naglasio je Linta.

Pomen stradalim srpskim žrtvama u koncentracionom logoru Zemun na memorijalu na groblju u Zemunu je služio je sveštenik Stevan Mrđa, dok je istorijski čas održao Nikola Milovančev.

Skup su organizovali Udruženje građana “Jadovno 1941.” i Udruženje Kozarčana u Beogradu.

 

U Koncentracionom logoru Zemun je, prema istraživanjima istoričara, ubijeno više od 10.000 Srba Kozare i Potkozarja od čega najmanje 6.500 žene i djece.

Srbi su u logor dovoženi stočnim vagonima iz sistema logora Jasenovac, počev od 5. maja 1942. godine, a tijela ubijenih, prevožena su konjskim zapregama na zemunsko groblje i tu zakopavana na više mjesta.

Poslije rata, tijela su ekshumirana i bez identifikacije sahranjena u zajedničku grobnicu na jevrejskom dijelu groblja u Zemunu.

Izvor: SRNA

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top