fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Linta: Neophodno da skupština usvoji deklaraciju o genocidu NDH

Predsjednik Odbora Skupštine Srbije za dijasporu i Srbe u regionu Miodrag Linta poručio je danas da je neophodno da parlament Srbije donese deklaraciju o genocidu NDH nad Srbima, Romima i Jevrejima tokom Drugog svjetskog rata.

Molitveni skup Foto JADOVNO 1941, Nikola Zajc
Molitveni skup Foto JADOVNO 1941, Nikola Zajc

Govoreći na molitvenom sabranju za Srbe Kozare i Potkozarja ubijene u koncentracionom logoru Zemun od 1942. do 1944. godine, Linta je naglasio da je neophodno da se Srbija institucionalno bavi kulturom sjećanja.

„Krajnje je vrijeme da se u Beogradu osnuje memorijalni centar srpskih žrtava genocida NDH čiji bi jedan od glavnih zadataka bio, ne samo da svjedoči istinu o zločinima, nego i da popiše srpske žrtve“, poručio je Linta, saopšteno je iz Saveza Srba regiona.

On je ukazao da bi, gdje god je to moguće, trebalo da se ekshumiraju srpske žrtve, a potom dostojno sahrane u skladu sa hrišćanskim običajima.

„Srbija mora da insistira da se obilježe sva mjesta srpskog stradanja u genocidnoj NDH koja se danas nalaze na teritoriji Hrvatske i BiH „, naglasio je Linta.

Pomen stradalim srpskim žrtvama u koncentracionom logoru Zemun na memorijalu na groblju u Zemunu je služio je sveštenik Stevan Mrđa, dok je istorijski čas održao Nikola Milovančev.

Skup su organizovali Udruženje građana „Jadovno 1941.“ i Udruženje Kozarčana u Beogradu.

 

U Koncentracionom logoru Zemun je, prema istraživanjima istoričara, ubijeno više od 10.000 Srba Kozare i Potkozarja od čega najmanje 6.500 žene i djece.

Srbi su u logor dovoženi stočnim vagonima iz sistema logora Jasenovac, počev od 5. maja 1942. godine, a tijela ubijenih, prevožena su konjskim zapregama na zemunsko groblje i tu zakopavana na više mjesta.

Poslije rata, tijela su ekshumirana i bez identifikacije sahranjena u zajedničku grobnicu na jevrejskom dijelu groblja u Zemunu.

Izvor: SRNA

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: