fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Pomen žrtvama logora NDH u Zemunu, sve žrtve zaslužuju nezaborav

Kod spomenika nad masovnom grobnicom na groblju u Zemunu, održan je komemorativni skup i parastos žrtvama Prihvatnog logora Zemun, čiji su prvi zatočenici stigli iz logora Jasenovac početkom maja 1942. godine. Među njima je najviše bilo Srba sa Kozare, iz Dubice i drugih potkozarskih sela.
Kod spomenika nad masovnom grobnicom na groblju u Zemunu, održan je 08. maja 2021. komemorativni skup i parastos žrtvama Prihvatnog logora Zemun; FOTO: Jadovno 1941.

Prihvatni logor Zemun, koji je bio na području tadašnje Nezavisne Države Hrvatske, bio je osmišljen kao usputna stanica za radno sposobne zatočenike iz Jasenovca koje je trebalo poslati na rad u Nemačku.

U njemu nije bilo ustaša do 1944. godine, ali je bio pod upravom Nemaca, podseća predsednik udruženja „Jadovno 1941“ Dušan Bastašić.

Poslušajte prilog novinarke RTS-a Tijane Sibinović, emitovan 08. maja 2021. na radiju u Dnevniku u 19 časova:

„Od tih dopremljenih mučenika, većina je već bila isrpljena i bolesna. Samo jedan malo deo je poslat dalje kao potencijalna radna snaga. Značajan deo njih je vraćen u Jasenovac i odvožen u Donju Gradinu. Ovde je, u drugoj fazi logora, ubijeno oko 10.000 Srba“, ističe Bastašić.

Dodaje da su tela ubijenih zakopavana na zemunskom groblju, a nakon rata, bez identifikacije, sahranjena u zajedničku grobnicu na jevrejskom delu groblja.

„Na Zemunskom groblju se, po našim saznanjima, nalazi najveća pojedinačna grobnica na području koje je pokrivala Nezavisna Država Hrvatska. Prema evidenciji, tu leži oko 6.500 tela. Nalazi se na samom rubu Beograda, a ubeđen sam da mali broj Beograđana zna za to“, zaključuje Bastašić.

Pravnik i publicista Nikola Milovančev, poreklom iz Zemuna, ističe da je Prihvatni logor u Zemunu jedna od najtragičnijih tvorevina na tom području.

„Taj užasni logor je osnovan krajem 1941. godine dogovorom između nacističkog okupatora i vlasti NDH. U nacističkim kamionima sa plinom i gasom je ubijeno između šest i sedam hiljada Jevreja i nekoliko stotina Roma. Kasnije su, od početka 1942. godine dovođeni Srbi sa područja NDH, a onda i zatvorenici iz Srbije“, objašnjava Milovančev.

U javnosti se za ovo mesto nedovoljno zna, pa je udruženje „Jadovno 1941“, koje okuplja potomke žrtava ustaške NDH, prvi put održalo komemorativnu molitvu 2019. godine.

Uz nadu da će ona postati tradicija poručuju da sve nevine žrtve zaslužuju nezaborav i poštovanje.

Izvor: RTS


Vezane vijesti:

Održan prvi parastos posvećen stradalim Srbima Kozare i Potkozarja u logoru Zemun 1942- 1944

Molitveni skup Srbima Kozare i Potkozarja ubijenim u logoru Zemun

Linta: Neophodno da skupština usvoji deklaraciju o genocidu NDHAleksandar Nećak: Svaki čovek koji dozna istinu i koji je prihvati, naš je uspeh

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: