fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

ПОЗИВ: У Земуну организујемо молитвено сабрање за Србе побијене у логору Земун 1942-1944. године

У суботу 13. маја 2023. на 81 годину од почетка Покоља, на гробљу у Земуну код споменика над масовном гробницом, са почетком у 11.00 часова, скуп грађана Земуна, потомци и поштоваоци жртава логора Земун организују молитвени скуп и кратак историјски час посвећен Србима убијеним у логору Земун 1942-1944.
Споменик жртвама на Гардошу.

У концентрационом логору Земун, смештеном од 1941-1944. године на некадашњем београдском сајмишту, тада територији Независне Државе Хрватске, од почетка маја 1942. године, у другој фази његовог рада, убијено је, према досадашњим истраживањима, више од 10.000 Срба.

Од тог броја, најмање 6.500 жртава су биле већином жене и деца са Козаре, из Дубице, Међеђе и других поткозарских села. Жртве су на то место довожене марвеним вагонима из система логора Јасеновац, почев од 05. маја 1942. године.

После рата, (06.12.1944 је завршено ископавање), тела су ексхумирана и без идентификације сахрањена у заједничку гробницу на јеврејском делу гробља у Земуну.

Гробница је настала по наређењу тадашњег земунског Н.О.О. 1944. г. тако што су земни остаци логораша, који су током година рата довожени запрегом на земунско гробље углавном ноћу и насумично сахрањивани по целом гробљу…откопани и онда сви заједно покопани у садашњу заједничку гробницу. Записане су изјаве сведока да су калдрмисане земунске улице ноћима током рата биле крваве потоцима који су се сливали низбрдо, и да је често у колима било још живих људи који су потом били живи закопавани.

У средини уређеног меморијала, Савез бораца НОР-а из Земуна, 1957. године је подигао скромни споменик  на коме пише: „Жртвама фашистичког терора 1941-1944.“ који скрива порекло и смисао страдања жртава.

Привржени учењу наше свете Цркве и учењима наших светих Отаца, која сва говоре о значају молитви за упокојене, која се свакодневно врше у храмовима, и значају задушница које је установила сама црква, желимо да вас позовемо да заједно и саборно, организујемо достојан парастос који ће се трајно служити, по нашем предлогу сваке друге суботе, маја месеца сваке године.

Због тога вас позивамо да 13.маја ове године са почетком у 11 часова, одржимо парастос, након којег би уприличили један час историје и поштовања наших светих предака, који мученички скончаше, у славном богородичином граду, по којем ми ходимо свакога дана.

Ексхумација српских жртава на Јеврејском гробљу у Земуну 1944.

Данас, мало ко зна за ово место, а није познато да се ту организују молитвена и комеморативна сабрања, иако је ово једна од највећих појединачних гробница страдалог српског народа са територије НДХ.

 У суботу 13. маја 2023. на 81 годину од почетка Покоља, на гробљу у Земуну код споменика над масовном гробницом, са почетком у 11.00 часова, скуп грађана Земуна, потомци и поштоваоци жртава логора Земун организују молитвени скуп и кратак историјски час посвећен Србима убијеним у логору Земун 1942-1944.

Позивамо све заинтересоване потомке и поштоваоце жртава Покоља, организације и завичајна удружења да нам се придруже у молитви.

Апелујемо на органе власти на свим нивоима у Србији, Републици Српској и дијаспори да помогну у организацији. Циљ нам је да садашњи споменик који много више сакрива него што открива, и тиме “обележава”, преуредимо или заменимо новим. Сматрамо да 6500 српских жртава захтева (вапи) за далеко озбиљнијим меморијалом за који смо спремни да уложимо сав наш труд и знање.

Циљ нам је да обавестимо и општину Земун, и предложимо да се устроји обележавање тог дана сваке године у виду помена, где би се окупљали земунски, па и београдски ђаци, на часу историје на коме би сазнавали о логору Земун и трагичној судбини његових заточеника.

СКУП ГРАЂАНА ЗЕМУНА ПОТОМАКА И ПОШТОВАОЦА ЖРТАВА ПОКОЉА – ГЕНОЦИДА НАД СРБИМА УЧИЊЕНОГ ТОКОМ ДРУГОГ СВЕТСКОГ РАТА НА ТЕРИТОРИЈИ НЕЗАВИСНЕ ДРЖАВЕ ХРВАТСКЕ

Момчило Мирић


СЈЕЋАМО СЕ – ПАМТИМО!
Снимак урађен на мјесту масовне гробнице на Гардошу 10. априла 2019.

11. мај 2019.

У организацији Удружења грађана „Јадовно 1941“ из Бањалуке и Удружења Козарчана у Београду 11. маја 2019. године на гробљу у Земуну код споменика над масовном гробницом организовано је прво молитвено сабрање и парастос за Србе убијене у концентрационом логору Земун од 1942. до 1944. године.
8. мај 2021.

Kод споменика над масовном гробницом на гробљу у Земуну, одржан је 08. маја 2021. по други пута комеморативни скуп и парастос жртвама Прихватног логора Земун.
Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: