fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Milan Radanović: 99% Zagrepčana nema pojma o sudbini srpske zagrebačke porodice Milinov

Ako u Gospiću jednog dana bude formiran muzej posvećen žrtvama sistema logora Gospić -Jadovno – Pag, onda bi ova slika trebala biti u stalnoj izložbi tog potencijalnog muzeja. Na slici, na kojoj vidimo južnu stranu zagrebačkog Trga bana Jelačića, dominira hotel Milinov.
Hotel Milinov u Zagrebu prije 1941.; FOTO: Snimak ekrana

Hotel je 1929. podigao zagrebački trgovac Svetozar Milinov. Hotel je 1940. promenio vlasnika i od tada je poznat kao hotel Dubrovnik.

Svetozar Milinov i njegovi sinovi Vojislav, Đorđe, Kosta i Nikola, ubijeni su u ustaškom logoru Jadovno na Velebitu. Svetozareva supruga Milica ubijena je u ustaškom logoru Slana na Pagu.

Jedan izvor spominje i Svetozarovu i Miličinu neimenovanu kćerku takođe kao žrtvu logora Slana. Taj izvor navodi da je njihova kćerka silovana pred roditeljima u logoru Slana.

Zašto bi jedan ovakav muzej trebao biti formiran upravo u Gospiću?

Zbog toga što je jedan od logora ovog sistema logora postojao u Gospiću, kao i zbog toga što je taj logor bio prva stanica za sve žrtve Jadovna, Slane i Metajne. Osim toga, ogromna većina ustaša koji su ubijali, bili su stanovnici kotara Gospić.

Zagrebački Centar za promicanje tolerancije i očuvanje sjećanja na holokaust postavio je kamen spoticanja u spomen na Svetozara Milinova, zagrebačkog preduzetnika i žrtve ustaškog zločina. Kamen spoticanja, veličine 10 puta 10 santimetara, postavljen je ispred današnjeg Hotela Dubrovnik, a nekadašnjeg hotela čiji je vlasnik bio Milinov; Izvor: SNV

Ako ikad dođe do formiranja jednog takvog muzeja u Gospiću, u lokalnom društvu prvo će morati doći do radikalnog smanjenja endemske srbofobije, a za to će trebati više decenija.

99% Zagrepčana nema pojma o sudbini srpske zagrebačke porodice Milinov.

Na službenim stranicama Hotela Dubrovnik, nema spomena o sudbini osnivača i prvih vlasnika hotela.

Formiranje jednog ovakvog muzeja, upravo u Gospiću, predstavljalo bi ne samo počast žrtvama već i civilizacijski minimum kada govorimo o tzv. kulturi sećanja. Lokalna sredina za to trenutno nije spremna, a pitanje je da li će ikad biti spremna.

Izvor: Tviter nalog: Milan Radanović; @MilanRadanovi1 , istoričar

Naslov i napomene uz prilog: Redakcija portala Jadovno 1941.


Napomena redakcije portala Jadovno 1941.:

Postradali članovi porodice Milinov na popisu žrtava dr Đure Zatezala, objavljenog u njegovoj dvotomnoj studiji

Dio izjave JEROLIMA KATALINIĆA dane autorima feljtona „PAKAO U KAMENOJ PUSTINjI”:

– Ivan Bilić – Duje mi je također pričao i o mučenju obitelji MILINOV iz Zagreba koji su bili vlasnici trgovine i suvlasnici Hotela “Dubrovnik” na današnjem Trgu Republike u Zagrebu. Ocu i majci Milinov su ustaše svezali noge i ruke tako da su mogli samo klečati. U njihovoj neposrednoj blizini u zemlju su zaboli četiri kolčića u obliku pravokutnika i između njih svezali ruke i noge njihovoj kćeri. Pred očima roditelja ustaše su tu nesretnu djevojku masovno silovali. Zatim su ih sve troje ubili.


Vezane vijesti:

HR-DAZG-507 Trgovačka kuća Milinov – Državni arhiv u .ARHiNET – Trgovačka kuća „Milinov“ – Hrvatski Državni Arhiv

Koncentracijski logor Slana 1941.

Fotografija sa glavnog zagrebačkog trga uznemirila društvene mreže: Autor tvrdi da zna o čijem se duhu radi


Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: