fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

Милан Радановић: 99% Загрепчана нема појма о судбини српске загребачке породице Милинов

Ако у Госпићу једног дана буде формиран музеј посвећен жртвама система логора Госпић -Јадовно – Паг, онда би ова слика требала бити у сталној изложби тог потенцијалног музеја. На слици, на којој видимо јужну страну загребачког Трга бана Јелачића, доминира хотел Милинов.
Хотел Милинов у Загребу прије 1941.; ФОТО: Снимак екрана

Хотел је 1929. подигао загребачки трговац Светозар Милинов. Хотел је 1940. променио власника и од тада је познат као хотел Дубровник.

Светозар Милинов и његови синови Војислав, Ђорђе, Kоста и Никола, убијени су у усташком логору Јадовно на Велебиту. Светозарева супруга Милица убијена је у усташком логору Слана на Пагу.

Један извор спомиње и Светозарову и Миличину неименовану кћерку такође као жртву логора Слана. Тај извор наводи да је њихова кћерка силована пред родитељима у логору Слана.

Зашто би један овакав музеј требао бити формиран управо у Госпићу?

Због тога што је један од логора овог система логора постојао у Госпићу, као и због тога што је тај логор био прва станица за све жртве Јадовна, Слане и Метајне. Осим тога, огромна већина усташа који су убијали, били су становници котара Госпић.

Загребачки Центар за промицање толеранције и очување сјећања на холокауст поставио је камен спотицања у спомен на Светозара Милинова, загребачког предузетника и жртве усташког злочина. Камен спотицања, величине 10 пута 10 сантиметара, постављен је испред данашњег Хотела Дубровник, а некадашњег хотела чији је власник био Милинов; Извор: СНВ

Ако икад дође до формирања једног таквог музеја у Госпићу, у локалном друштву прво ће морати доћи до радикалног смањења ендемске србофобије, а за то ће требати више деценија.

99% Загрепчана нема појма о судбини српске загребачке породице Милинов.

На службеним страницама Хотела Дубровник, нема спомена о судбини оснивача и првих власника хотела.

Формирање једног оваквог музеја, управо у Госпићу, представљало би не само почаст жртвама већ и цивилизацијски минимум када говоримо о тзв. култури сећања. Локална средина за то тренутно није спремна, а питање је да ли ће икад бити спремна.

Извор: Твитер налог: Milan Radanović; @MilanRadanovi1 , историчар

Наслов и напомене уз прилог: Редакција портала Јадовно 1941.


Напомена редакције портала Јадовно 1941.:

Пострадали чланови породице Милинов на попису жртава др Ђуре Затезала, објављеног у његовој двотомној студији

Дио изјаве ЈЕРОЛИМА KАТАЛИНИЋА дане ауторима фељтона „ПАKАО У KАМЕНОЈ ПУСТИЊИ”:

– Ivan Bilić – Duje mi je također pričao i o mučenju obitelji MILINOV iz Zagreba koji su bili vlasnici trgovine i suvlasnici Hotela “Dubrovnik” na današnjem Trgu Republike u Zagrebu. Ocu i majci Milinov su ustaše svezali noge i ruke tako da su mogli samo klečati. U njihovoj neposrednoj blizini u zemlju su zaboli četiri kolčića u obliku pravokutnika i između njih svezali ruke i noge njihovoj kćeri. Pred očima roditelja ustaše su tu nesretnu djevojku masovno silovali. Zatim su ih sve troje ubili.


Везане вијести:

HR-DAZG-507 Trgovačka kuća Milinov – Državni arhiv u .ARHiNET – Trgovačka kuća „Milinov“ – Hrvatski Državni Arhiv

Koncentracijski logor Slana 1941.

Fotografija sa glavnog zagrebačkog trga uznemirila društvene mreže: Autor tvrdi da zna o čijem se duhu radi


Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: