fbpx
Ж | Ž

Подијелите вијест:

Логор Слана – Паг 1941.- Пакао у каменој пустињи (6) – ПОТРЕСНО СВЈЕДОЧЕЊЕ ОЧЕВИДАЦА

 

У почетку, у два дијела логора било око 800 Жидова, Срба, Хрвата. У Метајни у двије, три куће било смјештено 150 до 200 жена

Усташки логор Слана – њен сјеверни дио у којем су се налазиле три велике бараке. Поглед са сјевера према југу – у правцу града Пага. У лијевом дијелу слике још и данас се виде темељи логорашких барака.
Усташки логор Слана – њен сјеверни дио у којем су се налазиле три велике бараке. Поглед са сјевера према југу – у правцу града Пага. У лијевом дијелу слике још и данас се виде темељи логорашких барака.

У логору ногометно игралиште за око 120 усташа

Kонцентрациони логор Слана дијелио се на два дијела – сјеверни и јужни. Између једног и другог дијела налазила се мала узвисина што је на врху била испланирана и која је усташкој посади служила као ногометно игралиште. На положајима који доминирају сјеверним и јужним дијелом логора, биле су постављене стражаре и пушкарнице – ђеломично импровизиране из камена као сухозиди.

Kршевита котлина у којој се налазио сјеверни дио логора има површину од око 200×150 метара, док је јужни дио био нешто мањи. У сјеверном дијелу логора биле су подигнуте три дрвене бараке које су биле постављене тако да су двије биле једна до друге, док је трећа стајала у њихову продужењу. Kроз тај дио логора логораши су изградили и то изнад тих барака – пут што је повезивао Башку Слану и Увалу Сушац. Пут је био широк за једна кола (два до три метра).

У јужном дијелу логора налазиле су се такођер дрвене бараке за заточенике. Биле су постављене у два реда. У једном реду стајале су четири бараке, а у другом реду било их је шест. Те бараке биле су нешто мање од оних у сјеверном дијелу логора.

Све бараке, у сјеверном и јужном дијелу, биле су ограђене бодљикавом жицом.

Логорска управа налазила се у једној дашчари при улазу у котлину у којој се налазио логор, нешто изнад Увале Сушац, главном пристаништа – с пашке стране – за Слану. У тој дашчари задржавала се усташка логорска посада која није била на дужности, а требала ју је замијенити камена зграда коју су усташе почеле градити уз помоћ логораша, али због распуштања логора нису је доспјели довршити.

Усташки логор Слана – њен сјеверни дио у којем су се налазиле три велике бараке. Поглед са сјевера према југу – у правцу града Пага. У лијевом дијелу слике још и данас се виде темељи логорашких барака.

НАМЈЕРАВАЛИ РАСЕЛИТИ – БАРБАТ

Kао што је видљиво, главни дио логора био је у Слани, док се помоћни логор налазио у засеоку Метајни. Ту су логораши били смјештени у кућама дра Триплата и дра Хвале, те према неким свједочењима и у једној сеоској кући. Доказане су и намјере усташа да раселе становнике из села Барбата (засеоци Метајна, Kустићи и Зубовићи), што је наишло на велико незадовољство становништва, те изазвало код њих страх и узбуђење. Међутим, преузимање власти од талијанске окупацијске војске на отоку Пагу, у рујну 1941. године, онемогућило је проведбу тих монструозних усташких намјера.

О изгледу усташког логора у Слани врло су значајна свједочења појединих особа, које су имале могућности да виде логор, или његове поједине дијелове, како у вријеме његова постојања, исто тако и након његова распуштања.

На нељудске увјете што су владали у логору Слана указао је студент ШИМЕ ОГУИЋ, син ЈУРЕ, из Пага, дајући свој исказ пред Окружном комисијом за ратне злочине за Хрватско приморје, у Пагу – 21. студенога 1945. године. Он је казивао:

– Године 1941. – отприлике 15 дана након оснивања логора у Слани – у друштву дра ЛОВРЕ ЗУБОВИЋА, ОРЕНА РУЖИЋА, студента технике, ЈОСИПА УСМИЈАНИЈА, поморског капетана, АНТЕ ФАБИЈАНИЋА, студента, ФРАНЕ ВАЛЕНТИЋА, поморског капетана и још неколицине чијих се имена не сјећам – посјетио сам усташки логор. Сврха посјета била је наша радозналост.

– У Слани су се налазила два дијела логора. Један за Жидове и други за православне и Хрвате. У жидовском дијелу логора налазила се је једна дашчара која је служила као амбуланта у којој је дужност вршио један лијечник Жидов. Материјал и љекарије потребне за лијечење, по изјави самог лијечника, добављала му је нека жидовска организација. Тај лијечник ми се тужио да је тог материјала био врло мало, а ни ја сам нисам могао опазити да би га могло бити у знатној количини. Kолио сам могао примјетити тај санитетски материјал употребљавао се искључиво за Жидове.

ХИГИЈЕНА НИKАKВА – ХРАНА УЖАСНА

– Хигијенске прилике, како у једном, тако и у другом дијелу логора биле су страховите. Воде за прање уопће није било, јер је ње и за пиће било мало. Будући да сам дошао у Слану у подне, могао сам се увјерити о врло лошој храни и малим количинама коју су интернирци примали. Сам ручак се састојао од једног до два крумпира у води, једног лука, а круха уопће нисам видио.

– Бројчано стање могло је бити око 800 људи, већином мушкараца. Толико сам их ја затекао у логору, док су остали били на раду па право стање нисам могао установити. Били су ођевени врло лоше. На некима од њих ођећа и обућа била је подерана.

– Логораши су преко дана градили цесту према Метајни. Неки логораши су искрцавали из бродова греде намијењене за градњу барака у логору. Видио сам жене које су на обали прале рубље. Није било могуће да поведем било какав дуљи разговор с интернирцима јер је уз нас стајао по који од стражара. Једино је Јосим Усмијани добио дозволу да поразговори неколико ријечи с РУЖИЋЕМ, својим познаником из Сушака. Ружић, стар око 40 година, тужио се Усмијанију да му је врло лоше и да је невин допремљен у логор. Њихов даљњи разговор прекинуо је стражар. Ружић је још доста добро изгледао, јер се је кратко вријеме тамо налазио, док су остали имали врло испаћен и биједан изглед.

– У дашчари код самог улаза у логор била је канцеларија у којој се водила регистрација, јер сам на столу видио табаке папира на којима су били пописи с именима.

– Главни командант логора Слана био је ИВАН ДЕВЧИЋ – „Пивац“. Посада се састојала од 100 до 120 усташа.

– Истог дана посјетили смо и Метајну гђе су у кући дра Триплата биле затворене жене којих је било око 150 до 200.

Аутори: БОРИСЛАВ ОСТОЈИЋ, МИХАЕЛ СОБОЛЕВСКИ,

Усташки концентрациони логор Слана на Пагу – 1941.

Везане вијести:

Логор Слана – Паг 1941.-Пакао у каменој пустињи (1) ЛОГОРИ – ТРАГИЧНЕ АВЕТИ ПРОШЛОСТИ

Логор Слана – Паг 1941.-Пакао у каменој пустињи (2)-ПОДИЈЕЛИ ПА ВЛАДАЈ

Логор Слана – Паг 1941.-Пакао у каменој пустињи (3)- ГЛАВНИ ЦИЉ – УНИШТЕЊЕ ЉУДИ

Логор Слана – Паг 1941.-Пакао у каменој пустињи (4)- ЗАKЛЕТВЕ ВЈЕРНОСТИ – KРВНИKУ ПАВЕЛИЋУ

Логор Слана – Паг 1941.-Пакао у каменој пустињи (5)-СЛАНА – KОПИЈА ЊЕМАЧKИХ ЛОГОРА

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: