fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

POZIV: Dođite na Jadovno 15. juna 2019. u podne jer nismo zaboravili!

Desetu godinu za redom, 78 godina od stradanja, sa blagoslovom Episkopa gornjokarlovačkog G. G. Gerasima obeležićemo

 

„Dan sećanja na Jadovno 1941 – 2019.“

U subotu 15. juna, okupićemo se oko 11 časova kod Šaranove jame na Velebitu gde će u 12 časova biti služen parastos.

Nakon toga, uputićemo se uzbrdo, mučeničkom stazom jadovničkom, oko 7,5 km do mesta nekadašnjeg sabirnog logora Jadovno u Čačića dolcu gde smo podigli Časni krst 2012. godine.

Snimak dronom mesta nekadašnjeg logora Jadovno.

Nedaleko od mesta logora, nalazi se devastirani spomenik podignut na betonskom pločom pokrivenoj jami u kojoj i danas leže mošti žrtava. Tu smo prošle godine podigli Časni krst.

Časni krst nad betonskom pločom pokrivenoj jami. FOTO: Nikola Zajc
Časni krst nad betonskom pločom pokrivenoj jami. FOTO: Nikola Zajc

Na povratku, uputićemo se u Smiljan do crkve Sv. Petra i Pavla u krugu memorijalnog centra Nikola Tesla. Uz samu crkvu nalazi se masovna grobnica sa telesnim ostacima preko 550 Srba iz Smiljana i okoline pobijenih tokom Drugog sv. rata uz koju smo prošle godine podigli Časni krst.

Časni krst nad masovnom grobnicom u Smiljanu. FOTO: Nikola Zajc
Časni krst nad masovnom grobnicom u Smiljanu. FOTO: Nikola Zajc
Nastavljamo put prema Manastiru u selu Medak, posvećenog Usjekovanju glave Svetog Jovana Krstitelja gde će biti priređen ručak.
Manastir u selu Medak, posvećen Usjekovanju glave Svetog Jovana Krstitelja. FOTO: Nikola Zajc.
Manastir u selu Medak, posvećen Usjekovanju glave Svetog Jovana Krstitelja. FOTO: Nikola Zajc.

Odatle sledi povratak kući.

Udruženje Jadovno 1941. iz Banjaluke je organizator molitvenog okupljanja. Nije predviđeno da u organizaciji sudeluju bilo koja druga udruženja, veća, savezi, koordinacije i slično.

Za učesnike nastojimo obezbediti što povoljniju cenu prevoza autobusima:

– iz Beograda i Novog Sada 1.000 dinara. Uplate kao donacija na račun udruženja Jadovno 1941. za Srbiju: 285-2075090000001-63 kod Sberbank Beograd.

– iz Banja Luke, Gradiške, Prijedora, Kozarske Dubice i Novog Grada 15 KM. Uplate kao donacija na račun udruženja Jadovno 1941. u Banjaluci: 5672412700008152 kod SBERBANK AD, Banja Luka.

Molitveno sabranje na Velebitu je prijavljeno i odobreno od strane policijske stanice Gospić čiji će radnici obezbeđivati skup.

PRIJAVA ZA PUTOVANjE JE OBAVEZNA:

Zainteresovani za put sa područja Banja Luke, Prijedora i Novog Grada, treba da se jave na broj telefona Sandre Blagić, sekretara udruženja Jadovno 1941. u Srpskoj: +387 66 686 364  ili putem elektronske pošte: sandra.blagic@jadovno.com ili  udruzenje@jadovno.com .

-Zainteresovani za put sa područja Kozarske Dubice, Knežice i Gradiške, treba da se jave na broj telefona organizatora: Slavica Drvenica +387 65 964 433 ili putem elektronske pošte: drvenica.slavica@gmail.com

Zainteresovani za put sa područja Beograda i Novog Sada, treba da se prijave putem telefona predsedniku udruženja Jadovno 1941. za Srbiju Veljku Đinoviću +381 64 4216 548 ili putem elektronske pošte: djinovicveljko@gmail.com ili udruzenje@jadovno.com .

Zainteresovani za put sa ostalih područja, mogu da se jave na broj telefona udruženja Jadovno 1941. u Srpskoj: +387 66 686 364 ili putem elektronske pošte: udruzenje@jadovno.com radi koordinacije plana putovanja.

Zbog ograničenog budžeta i troškova finansiranja ovog Sabranja, molimo sve one koji mogu pomoći, da to i učine.

Kako u vlastitom aranžmanu doći iz pravca Beograda ili Banjaluke? Kojim putem od Gospića do spomenika kod Šaranove jame, mesta okupljanja? Pogledajte karte..

Projekat je sa 1000 Evra podržan od strane Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije

Dušan J.Bastašić

predsjednik udruženja

Sandra Blagić

sekretar udruženja

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: