fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Grobnica bez obilježja u Smiljanu – sjećanje na zločin 5. marta

Grupa od 30 Srba na zvjerski je način mučena i dotučena 5. marta 1945.g. u Smiljanu, rodnom mjestu Nikole Tesle. Ustaše su iz kaznionice u Gospiću izvukle 30 osoba i odveli ih u Smiljan, te ih povješali po drveću.
Smiljan-1977
Smiljan 1977

Žrtve su bile sahranjene na mjestu smaknuća, u jednom dijelu Smiljana, a 1977.g. rodbina ih je eshumirala i njihove kosti položila u kosturnicu pored pravoslavnog groblja u Smiljanu, gdje se ujedno nalazi i spomenik svim Smiljančanima, žrtvama ustaškog terora. Obilježje je porušeno 1991. godine.

Svake godine 02. augusta, na Sv. Iliju, u znak sjećanja na prva stradanja u Smiljanu koja su započela tog dana 1941.g., i trajala  sve do 1945.g.,  preživjela rodbina i prijatelji okupljali su se oko spomenika i  polagali cvijeće.

U  prilogu su fotografije iz 1977. godine, kada su kosti jednog broja žrtava prenošene u zajedničku kosturnicu u Smiljanu. Tu su i fotografije omemoracija koje su se održavala 02. augusta svake godine, te fotografija razrušene crkve Sv. Petra i Pavla u Smiljanu, snimljena 1945.g.

Smiljan-1977
Smiljan 1977
Crkva u Smiljanu, snimljena 1945
Crkva u Smiljanu, snimljena 1945

Spomenik zrtvama u Smiljanu-Spomenik žrtvama u Smiljanu
Spomenik žrtvama u Smiljanu

Dijelovi spomenika zrtvama u Smiljanu-Dijelovi spomenika žrtvama u Smiljanu
Dijelovi spomenika žrtvama u Smiljanu

Autor: Tomo Radusin

Vezane vijesti:

Prenosimo: Bezimena grobnica 500 ubijenih Srba

POKOLj - Naziv za sistematski državni zločin genocida počinjen nad pravoslavnim Srbima tokom Drugog svetskog rata od strane Nezavisne Države Hrvatske na cijelom njenom teritoriju.
POKOLj – Naziv za sistematski državni zločin genocida počinjen nad pravoslavnim Srbima tokom Drugog svetskog rata od strane Nezavisne Države Hrvatske na cijelom njenom teritoriju.

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: