fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Bari Lituči: Stotine hiljada žrtava postradale u trostrukom genocidu hrvatskih fašista protiv Srba, Jevreja i Roma

Istraživački institut Jasenovac ( Jasenovac Research Institute )obilježio je 22. aprila 2021. godine, 76. godišnjicu proboja zatočenika iz logora smrti Jasenovac, polaganjem vijenca na spomenik žrtvama logora Jasenovac u njujorškom memorijalnom parku holokausta u Bruklinu.
Memorijalni park posvećen žrtvama holokausta u Bruklinu, Njujork, SAD

Cvijeće je položeno i na spomenik žrtama kompleksa logora Gospić – Jadovno – Pag.

Spomenik žrtvama Pokolja u kompleksu logora smrti Gospić – Jadovno – Pag 1941. godine.

Ovaj spomenik za 40.000 žrtava kompleksa logora Gospić – Jadovno – Pag, u Bruklinu, zajedno su otkrili Danijel Simić, Dani Novak i Bari Lituči 19. maja 2019.

U govorima Barija Litučija (Barry Lituchy), izvršnog direktora Istraživačkog instituta Jasenovac i Džona Bosnića (John Bosnitch), sudionici komemorativnog skupa su se podsjetili na stotine hiljada žrtava postradalih u trostrukom genocidu koji su počinili hrvatski fašisti protiv Srba, Jevreja i Roma.

Govornici su podsjetili da je samo nešto manje od stotinu zatočenika od njih oko hiljadu preživjelo proboj i time dalo šansu da se svijetu saopšti istina o onome što se dogodilo u Jasenovcu.

Izgladnjeli i nenaoružani, tog kišnog dana , odlučili su se na herojski čin proboja, jurišajući nenaoružani na puščane cijevi ustaša.

Lituči je rekao da smo obavezni govoriti svijetu i obrazovati mlade generacije o zločinu genocida počinjenom u Jasenovcu, Jadovnu i na stotinama drugih mjesta od strane hrvatskih fašista u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj i nacista u bivšoj Jugoslaviji.

Podsjetio je da nesmijemo dozvoliti da svijet zaboravi strašnu cijenu koju su platili Srbi, Jevreji, Romi, i antifašisti u borbi protiv hrvatskog i njemačkog fašizma.

Izvor: Jasenovac Research Institute


Vezane vijesti:

U Njujorku otkriven spomenik u pomen žrtvama logora smrti …

Bari Lituči: Otkrivanje istine o genocidu na Srbima – pitanje …

U nedelju otkrivanje spomenika žrtvama Jadovna i Paga u …

Bari Lituči: Nadamo se da komentari koje je izneo Dragoslav …

Lituči: Najmanje 12 000 ukrajinskih nacista našlo je spas u …

Ustaštvo nad glavom Srba | Jadovno 1941.

Komemoracija žrtvama logora Jasenovac održana u Njujorku …

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: