fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest:

U nedelju otkrivanje spomenika žrtvama Jadovna i Paga u Njujorku

U nedelju, 19. maja 2019. u podne, u Bruklinu (Njujork, SAD) u Memorijalnom parku posvećenom žrtvama Holokausta, biće otkriven spomenik u sjećanje na Pokolj, na žrtve kompleksa logora smrti Gospić – Jadovno – Pag iz 1941. godine.

Spomenik za 40.000 žrtava Jadovna i Paga, u Bruklinu će zajedno otkriti Danijel Simić, Dani Novak i Bari Lituči.

Ne tako davne 2013. godine, na poziv gospodina Barija Litučija, direktora THE JASENOVAC RESEARCH INSTITUTE iz Njujorka,  Dušan Bastašić i Danijel Simić su otvorili izložbu „Moje Jadovno“ i prisustvovali u Bruklinu komemorativnom skupu u Memorijalnom parku posvećenom žrtvama Holokausta.

Bruklin, SAD, 22. april 2013.
Bruklin, SAD, 22. april 2013.

U tom Memorijalnom parku, zahvaljujući gospodinu Bariju Litučiju (Barry Lituchy) stoji i spomen ploča posvećena žrtvama Jasenovca. Pored skromnog spomenika u Banjaluci i onog na području memorijalnog centra u Hrvatskoj, to je treći i jedini spomenik jasenovačkim žrtvama van granica nekadašnje države SFRJ.

Bruklin, SAD, 22. april 2013.
Bruklin, SAD, 22. april 2013.

Tada se rodila ideja da se na istom mjestu podigne i spomenik žrtvama kompleksa logora smrti Gospić – Jadovno – Pag iz 1941. godine.

Gospoda i prijatelji udruženja Jadovno 1941, Bari Lituči i Dani Novak, čije su baka i tetka ubijene na ostrvu Pagu, sa punim razumjevanjem su prihvatili inicijativu. Vrijedno su radili i rezultat nije izostao. Spomenik će biti otkriven u nedelju 19. maja 2019.

Sa posebnom radošću ističemo da će spomenik za 40.000 žrtava Jadovna i Paga, Srbima i Jevrejima, otkriti u Bruklinu zajedno Danijel Simić, Dani Novak i Bari Lituči.

 

Unveiling of the Monument commemorating the victims of

Jadovno – Gospic – Pag

Murdered by the Ustashe in 1941 will happen this coming Sunday, May 19th, at Noon.

Holocaust memorial Park

West End Avenue

Brooklyn NY

These camps were the precursor to the much larger Jasenovac camp complex, to which the surviving prisoners of this complex were sent in August 1941 as part of the Ustashe regime overall plan to exterminate all Jews, Serbs, Romas and political opponents within their territory.

This permanent monument to the victims of Jadovno is the only one in the world outside of the former Yugoslavia.

We are very happy that the organization Jadovno 1941. from Banja Luka, Republic of Srpska, was able to send a representative, Danijel Simic, to attend the event and speak to us.

Danijel Simić i Dušan Bastašić u Njujorku 2013.
Danijel Simić i Dušan Bastašić u Njujorku 2013.

 

Priredila redakcija portala Jadovno 1941.

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: