fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

U Njujorku otkriven spomenik u pomen žrtvama logora smrti Jadovno

U nedelju je u Memorijalnom parku holokausta u Bruklinu u Njujorku, otkriveno spomen obilježje stradalima u kompleksu logora smrti hrvatskih ustaša Jadovno – Gospić – Pag.

Obraćanje Danijela Simića na otkrivanju Spomen kamena u Bruklinu, SAD. FOTO: Barry Lituchy-Damjanovic
Obraćanje Danijela Simića na otkrivanju Spomen kamena u Bruklinu, SAD. FOTO: Barry Lituchy-Damjanovic

Spomenik je postavljen kao plod saradnje Istraživačkog instituta Jasenovac iz Njujorka i UG Jadovno 1941. iz Banje Luke.

Ideja da se na sjevernoameričkom kontinentu postavi obilježje za stradale, rodila se još 2013. godine, kada su predstavnici UG Jadovno 1941. iz Banje Luke boravili u Njujorku, gdje je tom prilikom otvorena izložba „Moje Jadovno“.

– Imali smo velikih problema, jer je ambasada Hrvatske činila sve da to spriječi. Zbog tih pritisaka, odustali smo od navođenja tačnog broja žrtava. Formulacija „više hiljada“ je svakako istina, ali od toga svakako je bitnije da smo nakon šest godina ipak uspjeli da dobijemo sve dozvole i spomenik je danas pred nama. Ovom prilikom iznosim prijedlog da sljedeći spomen-kamen u ovom parku, ponese ime logora Zemun, odnosno Starog sajmišta, rekao je na otvaranju Bari Lituči, direktor Istraživačkog instituta Jasenovac.

Postavljanju spomenika prisustvovao je i jedan od inicijatora, Deni Novak, čije su majka i tetka ubijene na ostrvu Pagu, vicekonzul Srbije Dragan Kovačević, te Srbi i Jevreji koji žive u Njujorku i SAD.

– Ovaj spomenik je još jedna spona između srpskog i jevrejskog naroda, koji je Nezavisna Država Hrvatska proglasila nižom rasom. Nama koji na očuvanju sjećanja na logor smrti Jadovno radimo na terenu, u današnjoj Hrvatskoj, ovaj događaj je od posebnog značaja. Na ostrvu Pag, obnovili smo memorijalnu ploču uništenu u ratu 1991-1995. Ona je nakon toga još dva puta uništavana, a da niko nije uhapšen. Nadamo se da će u zemlji slobodnih i domu hrabrih, ovaj spomenik biti siguran, te će ovaj primjer iz Njujorka slijediti i srpske državne tvorevine, naglasio je Danijel Simić, predstavnik UG Jadovno 1941.

Spomen kamen u Bruklinu, SAD. FOTO: Danijel Simić
Spomen kamen u Bruklinu, SAD. FOTO: Danijel Simić

Sistem ustaških logora smrti Jadovno – Gospić – Pag funkcionisao je od aprila do avgusta 1941. godine, kada su ga zbog masovnog oružanog ustanka Srba, rasformirale vojne trupe fašističke Italije. Prema istraživanjima istoričara dr Đure Zatezala, u ovom logoru smrti stradalo je preko 40.000 ljudi, a oko 2.000 preživjelih postali su prvi zatvorenici Jasenovca.

Priredila: Redakcija portala Jadovno 1941.

 Danijel Simić i Barry Lituchy-Damjanovic na otkrivanju Spomen kamena u Bruklinu, SAD. FOTO: Dani Novak
Danijel Simić i Barry Lituchy-Damjanovic na otkrivanju Spomen kamena u Bruklinu, SAD. FOTO: Dani Novak

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: