Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Bari Lituči: Otkrivanje istine o genocidu na Srbima – pitanje nacionalne bezbjednosti

Datum objave: nedelja, 27 oktobra, 2019
Veličina slova: A- A+
Srbija razotkrivanje istine o genocidu nad srpskim narodom u Hrvatskoj tokom Drugog svjetskog rata mora shvatiti kao pitanje nacionalne bezbjednosti prvog reda, izjavio je osnivač njujorškog Instituta za Holokaust i proučavanje genocida nad Srbima u Jasenovcu Beri Lituči.
Barry Lituchy-Damjanovic na otkrivanju Jadovničkog Spomen kamena u Bruklinu, SAD. FOTO: Dani Novak
Barry Lituchy-Damjanovic na otkrivanju Jadovničkog Spomen kamena u Bruklinu, SAD. FOTO: Dani Novak

– Da istina o stradanju Srba od ustaša nije sakrivana, ne bi vam se dogodile sve nesreće u ratovima devedesetih, uključujući i izgon naroda iz Hrvatske i sa Kosova. NATO se nikada ne bi usudio da bombarduje vašu zemlju da prethodno niste satanizovani u cijelom svijetu, djelimično i svojom krivicom – rekao je Lituči.

On ističe da uzroke dijela problema srpskog naroda vidi i u radu Muzeja Holokausta u Vašingtonu, koji je osnovan 1993. godine i danas je najveća institucija ovakve vrste u svijetu.

– Franjo Tuđman kao “antifašista”, posjetio ga je iste godine, dok vlasti u Beogradu jednostavno nisu uočile problem -rekao je Lituči za Večernje novosti.

Prema njegovim riječima, stradanja Srba u postavkama ovog muzeja su relativizovana i gotovo poništena, dok je iz njega krenula priča o srpskom genocidu nad Bošnjacima u Srebrenici.

Spomen kamen u Bruklinu, SAD. FOTO: Danijel Simić
Spomen kamen u Bruklinu, SAD. FOTO: Danijel Simić

Lituči je naveo da je to očigledan dokaz koliko je pitanje genocida nad Srbima u Hrvatskoj stvar srpske nacionalne bezbjednosti, te dodao da Izraelci tako tretiraju Holokaust koji su doživjeli.

On naglašava da bi srpski političari naročito u dijalogu sa zemljama nastalim poslije raspada SFRJ moraju da insistiraju na činjenici da su nacistički režimi pobili više stotina hiljada Srba u Hrvatskoj i dijelom u BiH.

– Dok ne priznaju svoju istorijsku odgovornost, nije ni normalno da imate tople odnose – ukazao je Lituči.

On navodi da se upravo pred očima svijeta događa velika i sramna revizija istorije, u kojoj zločinac i žrtve zamjenjuju mjesta.

Ovaj univerzitetski profesor iz Bruklina prvi je u Americi 1997. godine osnovao instituciju koja se bavi stradanjima Srba u NDH. On je uspio da u Parku sjećanja na Holokaust u Njujorku postavi Spomen-kamen posvećen nastradalima u Jasenovcu, a 2019. godine i na stratištu Jadovno.

Lituči, koji je na ovogodišnjem Sajmu knjiga u Frankfurtu predstavio svoje izdanje o Jasenovcu na njemačkom jeziku, napominje da je ovo prva knjiga koja govori o Jasenovcu u Njemačkoj poslije 50-tih godina.

– Ljudi koji brinu o Parku Holokausta u Frankfurtu obećali su da će naredne godine tamo podići i obilježje sa imenom koncentracionog logora Jasenovac – kaže Lituči.

Izvor: NOVOSTI

Vezane vijesti:

U Njujorku otkriven spomenik u pomen žrtvama logora smrti …

NATO NE BI BOMBARDOVAO SRBIJU DA ISTINA O STRADANJU VAŠEG NARODA NIJE SAKRIVANA! Profesor iz Bruklina, osnivač Instituta za Jasenovac: NE SMETE da DOZVOLITE reviziju istorije!

Da istina o stradanju Srba nije sakrivana, NATO vas ne bi napao: Amerikanac, osnivač Instituta za Jasenovac, o sramnoj reviziji istorije

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top