Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Lituči: Najmanje 12 000 ukrajinskih nacista našlo je spas u Severnoj Americi

Datum objave: ponedeljak, 16 marta, 2015
Veličina slova: A- A+

Forum o krizi u Ukrajini pod nazivom: „Dvostruki standardi u spoljnoj politici Sjedinjenih Država: Slučaj Ukrajine.“

Piše: Nada Ljubić


Uveče 12. marta 2015. godine, na Jutika koledžu u Jutiki (država Njujork), pod pokroviteljstvom Društva za političke nauke, održan je forum o krizi u Ukrajini pod nazivom: „Dvostruki standardi u spoljnoj politici Sjedinjenih Država: Slučaj Ukrajine.“ Forum je deo serije javnih političkih događaja  koje organizuje koledž.

Događaj planiran za 12. mart bio je kontroverzan i zamalo nije otkazan kada je otkriveno da je gostujući predavač – Bari Lituči, profesor istorije na  Medgar Evers koledžu u Bruklinu, poznat kao kritičar spoljne politike SAD i branilac bivšeg predsednika Jugoslavije – Slobodana Miloševića. Posle ozbiljne rasprave dozvoljeno je da se predavanje održi, uprkos protivljenju nekih profesora koledža. Na kraju je forum održan pred oko 45 studenata, profesora i drugih učesnika, uključujući i grupu pripadnika lokalne Ruske pravoslavne crkve.

Profesor Lituči je počeo sa sinopsisiom svog izlaganja: činjenice vezane za ulogu SAD  u organizovanju državnog udara  protiv demokratski izabrane vlade u Kijevu; kratak pregled 2500 -godišnje istorije ruskog i ukrajinskog naroda, koji su sve do nedavno živeli kao jedan jedinstven narod, sa jedinstvenim jezikom, jedinstvenom religijom, jedinstvenom državom, jedninstvenom kulturom i istorijom; istorijski događaji koji su doveli do otcepljenja Galicije, Voljinije i Bukovine od ostatka  Rusije i sponzorisanja Unijatske crkve u Galiciji, koja je služila kao platforma za zavađanje i potčinjavanje ruskog i ukrajinskog naroda, što je dalje korišćenjo za podrivanje Pravoslavne crkve i projektovanje na Ukrajinu i Rusiju nemačkih imperijalističkih interesa – kao što je je teritorijalna ekspanzija koja je počela trećom aneksijom Poljske 1792. godine i nastavila se u dvadestom veku Prvim i Drugim svetskim ratom.

Profesor Lituči je objasnio da je ta politika poslužila kao osnov kasnije imperijalističke politike SAD protiv Rusije i Ukrajine, koja zapadno-ukrajinske nacionaliste koristi kao sredstvo za preotimanje Ukrajine, a zatim i za uspostavljanje vojne pretnje protiv Rusije.

Lituči je detaljno izložio korene i istoriju ukrajinskog fašističkog pokreta počev od Samjona Petljure, preko Bandere i Organizacije ukrajinskih nacionalista i snaga koje su nacisti koristili u Holokaustu, uključujući SS diviziju „Galicija“, koju su blagoslovili unijatski biskup i Papa Pije XII, pa sve do danas, gde se posebno osvrnuo na Desni sektor, Svobodu, Bataljon „Azov“ i druge paravojne jedinice koje čine zverstva nad narodom Ukrajine.

Današnja zverstva predstavljaju ponavljanje zverstava iz prošlosti – naglasio je profesor Lituči.

Tokom ovog dela izlaganja, Lituči je istakao da su 1919.godine  snage Petljure zauzele  grad Žaškov u Ukrajini i izvršile jedan od najstrašnijih pogroma u čitavoj jevrejskoj istoriji. Litučijev pradeda i njegova porodica su preživeli pogrom u Žaškovu (osim dva člana koji su bili streljani), ali većinu Jevreja ovog grada Petljura je žive spalio u sinagogi. Petljurine snage su izvršile  1200 ovakvih lokalnih pogroma u periodu 1917- 1921 i pobile oko 200.000 Jevreja.

U nastavku predavanja, Lituči je govorio o tome kako ukrajinski fašisti nikada nisu bili kažnjeni, nego su ih u stvari spasile  obaveštajne službe SAD i Velike Britanije da bi im u Hladnom ratu služili kao agenti protiv SSSR i drugih komunističkih zemalja. I njihovo bekstvo kroz vatikanske pacovske kanale je pomogao ustaški sveštenik Krunoslav Draganović, ali pod nadzorom obaveštajnih agencija Britanije i SAD. Brojni ukrajinski nacisti su kasnije bili na visokim uticajnim položajima u SAD i radili kao savetnici predsednika Regana i Buša (starijeg). Najmanje 12 000 ukrajinskih nacista je pobeglo u Severnu Ameriku gde im je omogućeno da žive svoj „američki san“, pošto su prethodno iskasapili milione Jevreja i Rusa, uključujući i decu.

U zaključnom delu predavanja, Lituči je pozvao svoje sunarodnike Amerikance da osude intervenciju SAD u ukrajinskoj krizi, suprotstave se svakoj budućoj vojnoj pomoći Kijevu, i iznad svega, da podrže  podelu Ukrajine putem mirnog razvoda, tako da zapadni Ukrajinci mogu da ostvaruju svoje nacionlne aspiracije, a istočni Ukrajinci svoje nacionalne težnje u koje neizbežno ulazi i ponovno pridruživanje Rusiji.

Lituči je naglasio da stav SAD u pogledu granica ne samo što predstavlja izraz duplih standarda, već je i apsurdan. Granice Ukrajine su veštačke i stvorene su u sovjetsko doba, a veštačke granice su kroz čitavu istoriju vodile u ratove i oružane sukobe među narodima. Ali, najgore je ipak to što predsednik Obama i mediji SAD lažno tvrde da je glavni motiv uvođenja sankcija protiv Rusije to što SAD ne dopuštaju nasilno menjanje granica. Očigledno rušenje Jugoslavije i  bombardovanje koje je dovelo do odvajanja Kosova od Srbije 1999. godine, predstavljaju dokaz perfidne prirode i laži na kojima se zasniva politika SAD i EU prema Ukrajini i Rusiji.

Posle Litučijevog 45-minutnog predavanja, grupa kritičara koju je organizovao Teodor Orlin, profesor međunarodnih odnosa i rukovodilac Programa zaštite ljudskih prava na Jutika koledžu, osporavala je Litučija i njegovo izlaganje. U odbranu Litučijevih stavova se uključila grupa sveštenika i studenata bogoslovije iz obližnjeg manastira Svetog Trojstva u Džordansvilu, Njujork.

Kada je video da je njegova grupa pretrpela poraz u debati o Ukrajini i Rusiji, profesor Orlin i njegova grupa su započeli akciju „paljbe u povlačenju“ tako što su prešli na temu Srba, ratnih zločina Miloševića, itd. Lituči je uspešno pobio kritike na račun Srba koje su izneli profesor Orlin i nekolicina njegovih albanskih studenata. Na kraju je profesor Orlin bio pomalo razljućen kritikom njegovog rada na Kosovu, naročito kada je suočen sa argumentom da je politika SAD i EU na Balkanu rezultirala razaranjem životnog standarda i ekonomskih mogućnosti za sve u regionu, pa čak i za Albance na Kosovu.

Ovaj krajnji ishod politike SAD-EU-NATO, razaranje životnog standarda u svakom regionu u kome su intervenisali, tvrdi Lituči, jasno pokazuje da će politika SAD-EU ukrajinskom i ruskom narodu doneti samo štetu i da se toj intervenciji treba suprotstaviti. Ako se SAD dozvoli da nastavi sa intervencijom, to će jedino dovesti do sve većih ljudskih patnji i katastrofe, rekao je Lituči.

Bari Lituči

Bari Lituči predaje evropsku, američku i svetsku istoriju na Medgar Evers koledžu u Bruklinu, Njujork, a pre toga je 25 godina predavao na City University of New York. On je urednik i koautor knjige „Jasenovac i Holokaust u Jugoslaviji: Analize i svedočenja preživelih.“  Takođe je objavio više članaka o istoriji Balkana.

Svedočio je pred Haškim tribunalom 2005. godine o kršenju ljudskih prava na Kosovu. Bio je pomoćnik koordinatora Prve međunarodne konfrencije i izložbe o koncentracionim logorima Jasenovac, koja je održana na Kingtsboro koledžu 1997. godine. Gospodin Lituči je osnivač Jasenovac Research Institute i sada je njegov izvršni direktor. Već 14 godina, svakog aprila, on organizuje Dane sećanja na žrtve Jasenovca u zajednici sa Crkvom Svetog Save u Njujorku.

Lituči obavlja dužnost potpredsednika Komiteta Memorijala Holokausta u Bruklinu, Njujork. Nedavno je predstavio svoj rad o sukobu u Ukrajini na Forumu levice 2014. Takođe se pojavljivao u američkim i ruskim medijima kao poznavalac istorije ukrajinskog fašizma. Članovi porodice njegovog dede su bili žrtve zloglasnog ukrajinskog pogroma 1919.

Sam Bari Lituči je sin jedinac dvoje Amerikanaca, oca koji je bio potomak ukrajinskih Jevreja, i majke koja je potomak Srba iz Crne Gore. Neretko svom prezimenu Lituči dodaje i majčino devojačko prezime – Damjanović.

 

Vezane vijesti:

TITOVE IGRE OKO PAVELIĆA: Poglavniku nije suđeno ni u …

Kada Hrvati budu imali 1% ljudi tako … – Jadovno 1941.

Moje Jadovno u Njujorku – Jadovno 1941.
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top