Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

U Donjoj Gradini otvorena izložba o žrtvama Holokausta

Sjećanje na genocid i Holokaust nije samo civilizacijski dug prema žrtvama, nego i važan činilac u oblikovanju budućnosti.

Izložba u Donjoj Gradini (Foto ATV)
Izložba u Donjoj Gradini (Foto ATV)

Ove riječi čule su se juče u spomen području Donja Gradina, jednom od najvećih stratišta koncentracionog logora Jasenovac.

Izložba autora Mirka Dimića obiluje fotografijama, svjedočenjima i istorijskim činjenicama koje, ističe Dimić, povezuju zločin nad srpskim i jevrejskim stanoviništvom u Drugom svjetskom ratu na ovim prostorima.

“Na prostoru od nekakvih 500 km2 stradalo je 17 ili 18 hiljada žrtava. Naravno, ne samo u logorima, to su ukupne žrtve, ali nam sve govori da je preko 53 odsto lokalnog stanovništva stradalo u tom periodu”, kaže Mirko Dimić, istoričar i autor izložbe “Kozarska Dubica – mjesto zločina genocida nad Srbima u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj 1941-1945. godine”.

Izložbu je podržalo resorno ministarstvo, a otvorila ju je pomoćnik ministra za kulturu Republike Srpske Tanja Đaković. Ukazala je na značaj izgradnje memorijalnog kompleksa u Donjoj Gradini za koji je Vlada Republike Srpske ove godine izdvojila pola miliona maraka.

“Zajedno sa javnom ustanovom Donja Gradina, ministarstvo prosvjete i kulture ovih dana završava pripremu kompletne dokumentacije koja je potrebna da bi se krenulo u sam postupak i to je dug prema svim žrtvama koje su stradale u konc logorima Jasenovac”, ističe Tanja Đaković, pomoćnik ministra za kulturu Republike Srpske.

Izložba u Donjoj Gradini je svojevrstan istorijski čas mlađim generacijama kako bi sačuvali tradiciju sjećanja na žrtve zločina koji nikada ne smije da se ponovi. Zainteresovani posjetioci izložbu u narednih mjesec dana mogu da pogledaju u izložbenoj sali Spomen-područja “Donja Gradina”.

Izvor: GLAS SRPSKE

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

2 Responses

  1. Poštovani, drago mi je što se radi na održavanju sećanja radi mlađih generacija. Moje poreklo je selo Grbavci, opština ( Bos.)Gradiška. Selo postradalo u ratu , kao i familija moga oca (pradeda Toma Jungić, njegov zet Milan Gavrić sa rođ.bratom Bogdanom, poklani u dvorištu. Rođeni brat moga oca Branko Jungić testerom je usmrćen na njivi u selu. U knjizi „Hronika potkozarskog sela Grbavci“ autora Bogdana Šmitrana, str. 306. opisano. Od strica Branka smo posedovali samo jedno pismo iz vojske, kao i kopiju slike, koje smo odneli Muzeju u BL i predali Milenku, da se dopuni predmet uz njihovu testeru. Kustos je bio zahvalan, napisao kratak tekst i nadao se da će biti objavljen u časopisu Topola, ali … ništa. Moj brat ima još original pasoš našeg oca Nikole, koji je iz St. Gradiške odveden u Nemačku, zato je preživeo.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: