Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

U Donjoj Gradini otvorena izložba o žrtvama Holokausta

Datum objave: ponedeljak, 28 januara, 2019
Objavljeno u Jasenovac
Veličina slova: A- A+

Sjećanje na genocid i Holokaust nije samo civilizacijski dug prema žrtvama, nego i važan činilac u oblikovanju budućnosti.

Izložba u Donjoj Gradini (Foto ATV)
Izložba u Donjoj Gradini (Foto ATV)

Ove riječi čule su se juče u spomen području Donja Gradina, jednom od najvećih stratišta koncentracionog logora Jasenovac.

Izložba autora Mirka Dimića obiluje fotografijama, svjedočenjima i istorijskim činjenicama koje, ističe Dimić, povezuju zločin nad srpskim i jevrejskim stanoviništvom u Drugom svjetskom ratu na ovim prostorima.

“Na prostoru od nekakvih 500 km2 stradalo je 17 ili 18 hiljada žrtava. Naravno, ne samo u logorima, to su ukupne žrtve, ali nam sve govori da je preko 53 odsto lokalnog stanovništva stradalo u tom periodu”, kaže Mirko Dimić, istoričar i autor izložbe “Kozarska Dubica – mjesto zločina genocida nad Srbima u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj 1941-1945. godine”.

Izložbu je podržalo resorno ministarstvo, a otvorila ju je pomoćnik ministra za kulturu Republike Srpske Tanja Đaković. Ukazala je na značaj izgradnje memorijalnog kompleksa u Donjoj Gradini za koji je Vlada Republike Srpske ove godine izdvojila pola miliona maraka.

“Zajedno sa javnom ustanovom Donja Gradina, ministarstvo prosvjete i kulture ovih dana završava pripremu kompletne dokumentacije koja je potrebna da bi se krenulo u sam postupak i to je dug prema svim žrtvama koje su stradale u konc logorima Jasenovac”, ističe Tanja Đaković, pomoćnik ministra za kulturu Republike Srpske.

Izložba u Donjoj Gradini je svojevrstan istorijski čas mlađim generacijama kako bi sačuvali tradiciju sjećanja na žrtve zločina koji nikada ne smije da se ponovi. Zainteresovani posjetioci izložbu u narednih mjesec dana mogu da pogledaju u izložbenoj sali Spomen-područja “Donja Gradina”.

Izvor: GLAS SRPSKE

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

2 odgovora na „U Donjoj Gradini otvorena izložba o žrtvama Holokausta“

Branka Vujić r. Jungić kaže:

Hvala, i srećan rad!

Branka Vujić r. Jungić kaže:

Poštovani, drago mi je što se radi na održavanju sećanja radi mlađih generacija. Moje poreklo je selo Grbavci, opština ( Bos.)Gradiška. Selo postradalo u ratu , kao i familija moga oca (pradeda Toma Jungić, njegov zet Milan Gavrić sa rođ.bratom Bogdanom, poklani u dvorištu. Rođeni brat moga oca Branko Jungić testerom je usmrćen na njivi u selu. U knjizi “Hronika potkozarskog sela Grbavci” autora Bogdana Šmitrana, str. 306. opisano. Od strica Branka smo posedovali samo jedno pismo iz vojske, kao i kopiju slike, koje smo odneli Muzeju u BL i predali Milenku, da se dopuni predmet uz njihovu testeru. Kustos je bio zahvalan, napisao kratak tekst i nadao se da će biti objavljen u časopisu Topola, ali … ništa. Moj brat ima još original pasoš našeg oca Nikole, koji je iz St. Gradiške odveden u Nemačku, zato je preživeo.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top