Ж | Ž

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Тесла каквог не знамо (6): Молбе и захтеви од родбине

Понекад је и генијални Тесла морао бити веома збуњен. Поготово, молбама или захтевима који су му стизали од родбине.

Почев од Њујорка осветлео све веће америчке градове: Никола Тесла Фото: wikipedia.org
Почев од Њујорка осветлео све веће
америчке градове: Никола Тесла
Фото: wikipedia.org

Његов зет, парох у Петрову Селу, у Лици, Јово Трбојевић, моли шурака да се постара да у Америци нађе посао за једног личког кломфера:

„Син Јове Тркуље јоног кланфара штоно у Госпићу код Дмитра Јовића во времја оно био: момак од 18 година јаки и здрав, изучио В разред грађанске школе, потпуно вјешт кламфарији и зидарији (не клесарији) желио би тамо у Америку ићи и штогођ си заслужити, а по прилици за увјек тамо остати.
Буди добар, те нам јави, има ли иоле изгледа да би тамо иђе икакова посла наћи и штогођ си заслужити могао.Отац му има много дјеце, а мало пара, ну ипак би му трошка за тамо склопио. Одговори на ово молим Те!“

„Не шали се, Никола“

И сестра Ангелина Трбојевић, супруга Јове пароха, такође моли брата да им помогне сад или никад:

„Ако ти мислиш овог љета к нама, то гледај одма златни брате не би ли сад својој сестри помогао. Ми немамо никога него тебе… Ако не мислиш одма овамо долазити то те молим као јединог брата да пишеш жупану Шијану Мити Орлићу…

Ти знаш да при избору за Јову гласају. Јово је већ молбеницу послао. Ја знам да ти је тога ради и Нико и Марица писали, зато гледај молим те што боље мореш не би ли Госпић добили та и право би било јесам ли ја тамо одрасла…

Не шали се са овијем мили Никола, већ им одма пиши и што боље Јову препоручи, а они ће тебе ја знам сви послушати морати.“

Два зета се такмиче за пароха у Госпићу

Тако је од избору госпићког пароха у зиму 1891. године глас стигао чак до Америке, до Тесле. А да је на домаћем терену из тога проистекао велики проблем дознајемо из преписке и протеста проте Трбојевића који је стигао и до самог патријарха.

Сведочанства о личности Николе Тесле

Архива Музеја има око 70.000 писама из кореспонденције Николе Тесле са 7.000 разних личности, укључујући оригинале свих писама у овој књизи.
Ова књига – наводи у предговору проф. др Александар Маринчић – има
велику историјску вредност како за проучавање личног живота Николе Тесле, тако и за боље разумевање његових погледа на људске проблеме блиских рођака и пријатеља.
Велику заслугу у припреми и стручном раду на овој збирци писама имају сарадници Музеја „Николе Тесле“ у Београду, посебно Дубравка Смиљанић и Зорица Циврић.
Ова књига је и прва целовита збирка ове врсте у земљи и свету.

Наиме, за то једно место било је много кандидата, међу њима, на сугестију Теслине мајке, и муж Теслине сестре Марице, Николадин Косановић.

О томе прота Косановић пише шураку:

„И Јово Трбојевић желио је Госпић, и за то су се обадвоје расрдили на нас, што сам се ја јавио у Госпић. А ја сам то учинио само на изричиту жељу Мајкину и ујакову, а казаше ми да је то била и Твоја жеља, да ја у Госпић дођем.“

Ова породична епизода, у којој су актери били Теслини зетови, окончана је тако што је, уместо да се ма ко изабере, одређен привремени администратор, ваљда док се страсти нису смириле.
А Тесла, морима и миљама удаљен, био је о томе у танчине обавештен.

Дирљиво признање

„Да ми је уживати макар трен благодат од какве лампице електричне прије него умрем! То је себично дабоме, али ми обични људи мислимо најпре на се, о том ти ни појма немаш.“

Слика вољеног брата

Због Марице је Тесла заволео, готово као брата, свог зета Николадина Косановића.
Из једног његовог писма, понешто шаљивог, дознајемо да је Марица читавог живота у својој спаваћој соби држала велику урамљену слику вољеног брата.
Једном приликом је Српско друштво Зора из Беча затражило од ње ту слику за светосавску прославу, организовану у Теслину част, а она је једва пристала да се одвоји од ње.

Ово дирљиво искрено признање упутила је брату Николи, славном електротехничару-проналазачу, најмлађа сестра Марица Косановић. Са њом је Тесла имао најприснију везу и, ако се то на основу писама сме закључити, њу је волео најнежнијом братском љубављу.

Пошто је Марица била изразито нежног здравља, брат је од ње захтевао да се лечи, а и слао јој је новац за опоравак на приморју или у бањама.

Заузврат, нико као сестра Марица није умео да памти Николин имендан или да га подсети на крсну славу, да му на време пошаље честитку, нико га толико брижно као она није саветовао да не ради дан и ноћ ни да се радује његовим успесима.

Збирка из године у част великана

Књига „Никола Тесла – Преписка с родбином“ – издање Музеја „Николе Тесле“ у Београду – објављена је 1993, у Години Николе Тесле проглашеној у СР Југославији поводом педесет година од смрти нашег славног великана, једног од највећих електротехничара свих времена.
Година 1993. је значајна и као годишњица других догађаја у тесној вези са делом Николе Тесле:
Навршило се 100 година од чувене Светске изложбе у Чикагу на којој је Теслин полифазни систем заблеснуо и кренуо на свој тријумфални поход у свет.
Пре равно 100 година почела је електрификација Србије – само годину дана после Теслине посете Србији и Београду у јуну 1892. године.

У Фарадејевој столици

Године 1992. Тесла је већ овенчан славом због својих великих проналазака.

Из Европе му стижу многи позиви да представи своја научна открића и одржи серију предавања. У фебруару 1892. обрео се у Лондону. Пред Краљевским научним друштвом представио се излагањем и експериментима о струјама врло високих учесталости и напона.

У знак посебне почасти, посадили су га у столицу великог научника Фарадеја.
Успех је био грандиозан. На истоветно одушевљење и успех наишао је и у Паризу, где је одржао предавања у Француском друштвом за физику и Међународном удружењу електричара.

(Наставља се)

Аутор: Б. Поточан

Извор: Вести онлине

 

Везане вијести:

Тесла каквог не знамо (1): Посвећен својим визијама

Тесла каквог не знамо (2): У „обећаној земљи“ Америци

Тесла каквог не знамо (3): Судбоносно познанство

Тесла каквог не знамо (4): На изложби у Паризу

Тесла каквог не знамо (5): „Рат струја“ против Тесле

Тесла каквог не знамо (7): Мајка дочекала јединца

Тесла каквог не знамо (8): Мотор за Нијагарине водопаде

Тесла каквог не знамо (9): Људима застајао дах

Тесла каквог не знамо (10): Глас му се једва чује

Тесла каквог не знамо (11): Највећи догађај у историји технике

Тесла каквог не знамо (12): Лабораторија нестала у пожару

Тесла каквог не знамо (13): У невољи притекли пријатељи

Тесла каквог не знамо (14): Први из класе робота

Тесла каквог не знамо (15): Грандиозни експерименти

Тесла каквог не знамо (16): Век испред свог времена

Тесла каквог не знамо (17): Геније најавио и мобилни

Тесла каквог не знамо (18): Прометеј 20. века

 

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Помозите рад удружења Јадовно 1941. уплатом преко PayPal-a:

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: