fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Tesla kakvog ne znamo (10): Glas mu se jedva čuje

Novi dokumenti o životu našeg velikana u Americi Foto: Arhiva
Novi dokumenti o životu našeg velikana u
Americi Foto: Arhiva

Uprkos raznoraznim teškoćama Tesla je bodra duha, pa i vedro i šaljivo raspoložen kad se, s proleća 1893. godine, obraća pismom bratu Simi Majstoroviću: „Ja se, brate, ovdje uhvatio u koštac s profesorom Tompsonom i mogu Ti najbolje opisati osjećaje i rezultat riječima Markovijem – ‘Jao meni do Boga miloga, gdje pogubih od sebe boljega’. Bilo mu kako mu drago, ko god bude namjeravao napasti me, dobro će promisliti i sve promozgati.“

Markove reči koje Tesla navodi u pismu – kao što će se čitalac verovatno setiti – jesu stih iz narodne pesme „Kraljević Marko i Musa Kesedžija“.

Naporan rad ozbiljno mu ugrozio zdravlje

Velike obaveze i danonoćni poslovi ostavili su ozbiljnog traga na njegovo zdravlje. Dobro je to opet osetila njegova brižna sestra Marica:

„Mili Nikola! Danas čitamo u jednijem srpskijem novinama prevedeno iz nekog engleskog lista o tvom novom predavanju u Čikagu.

Opisujući te kako izgledaš, kaže da si vrlo slab, a da su ti oči upale, veli jedan gospodin, koji je s tobom ručao, da si tako propao, da ti se je glas jedva čuti mogao preko stola.

Ja sam se bojala i bez ovoga da si slab i da se preveć napireš; ali kad ovo pročitasmo bojimo se do Boga.

Ja ti evo pišem zaklinjući te da gledaš da otpočineš.“

Bojim se da će me sile izdati

U daljem toku pisma ujaku Petru Mandiću, mitropolitu – hteli bismo da na to skrenemo posebnu pažnju – dolazi nešto što bi mogle biti Tesline slutnje ili predosećanja. O tome je on neretko govorio ili ih je samo pominjao u pismima svojim najbližima:
„Sad radim dan i noć na mojim mašinama koje nadam se naskoro će se upotrebiti.
Ako poživim nema dvojbe da ću steći blaga. Nu do toga mi nije. Čini mi se kao da sam otkrio nešto od neizmjerne vrijednosti za ljudstvo, nu bojim se da će me sile izdati prije nego rad dokončam.
To je nešto drugo, nu ne mogu Vam rastumačiti.“

„Ako uspije, dosta ću novaca steći“

I mnogobrojna druga pisma jasno svedoče o Teslinoj velikoj zainteresovanosti za svoje najbliže, za rođake i prijatelje, pa i za prilike u zavičaju, i to čak i onda kada su ga poslovi bukvalno saletali.

On u pismu od 20. oktobra 1893. godine radosno piše ujaku Paji Mandiću, pukovniku, kako će mašine njegovog sistema verovatno biti upotrebljene na Nijagari:

„Ako se ovdje uspije, novaca ću steći dosta. Na to ne mislim, nu milo bi mi bilo kad bi mogao rođacima pomoći.“

Tesla u pismima često pominje kako se nada da će od pojedinih svojih pronalazaka steći veliki imetak. Ali, kao što i ovaj primer pokazuje, njega nije zanimalo sticanje bogatstva, već je novcem želeo što više da pomogne svoje bližnje, kojima je, istini za volju, uvek i inače široke ruke priticao u pomoć.

„Sav bi svijet to širom osijetio“

U pismu ujaku, pukovniku Paji Mandiću, Tesla mu se još poverava: „Slave sam stekao više nego ijedan u mojoj struci, tako mi svi kažu. Odliku za odlikom dobivao sam, to me bodri i goni naprijed. Nu nekoliko misli uvijek mi je pred očima.
Kad bi mogao samo jednu praktično razviti, sav svijet širom bi to osijetio.“
Ove potonje Tesline reči posebno podvlačimo. One nedvosmisleno posvedočuju da njegovi pronalasci nisu samo imali opšteljudske ciljeve i namenu, već je on želeo da čitav svet stekne korist od njegovih praktično razvijenih ideja.
Po ovakvom shvatanju ideala, Tesla sigurno nije imao premca, a pogotovo ga nije mogao imati u Americi.

„Mašine parne za proizvod elektriciteta“

Kad je u oktobru 1893. godine donesena odluka o projektima centrale i sistema za prenos snage sa hidrocentrale na Nijagari, usvojeni su predlozi firmi koje su koristile Teslin polifazni sistem.

Za tu svrhu upotrebljeno je devet Teslinih patenata za proizvodnju, prenos i distribuciju električne energije.

O tome, kao i o drugim svojim uspesima, podrobno je izvestio ujaka Petra Mandića, kasnijeg mitropolita, u pismu od 9. decembra 1893. godine:

„Otkako sam se povratio ovamo mnoge sam uspehe stekao. Mašine mog sistema osvijetlile su izložbu, moji pronalasci bili su takoreći najinteresantniji odjek na izložbi, a evo sad opet, kako sam Vam javio, moj sistem upotrebiće se na Nijagari.

Pred kongresom znalaca u Čikagu držao sam predavanja na moje novije djelo. To su mašine parne novog sistema za proizvod elektriciteta. Moje predavanje učinilo je neopisiv utisak.“

Mnoge odlike dobio, a kao biće i drugih

Tesla je, van svake sumnje, skromno živeo i uopšte bio skroman čovek. Zbog toga sledeće reči u njegovom pismu ujaku Petru ne bismo smeli da tumačimo kao samohvalisanje – to je prosto želja da se nekom bliskom otvori duša, što u svetu u kojem je živeo sigurno nikome nije mogao, ni hteo.

„Preteško bi mi bilo dati Vam ideju kako sam uvažen ovdje u znanstvenom svijetu. Mnoga pisma dobio sam od najviđenijih duhova, preporučujući mi da se kanem posla jer kažu da ima učenijih ljudi dosta, ali malen broj onih koji imaju ideju.

Tako umjesto da me odvraćaju od rada sve me više oduševljavaju.

Mnoge odlike sam dobio, a kao da će biti i drugije. Pomislite kako stvari stoje kad evo ima nekoliko dana dobih fotografiju od Edisona sa potpisom.“

Tesline inovacije na HE Nijagara

„Uopće imam povoljne glasove da Vam javim. Moj sistem upotrebljen je na Nijagari“ – izvestio je Nikola Tesla svoga ujaka Petra Mandića.

Nije to bio samo uspeh Teslin i Vestinghausov, nego je to nagovestilo potpunu pobedu njihove ideje nad Edisonovom, što je umnogome odredilo i pravac budućeg razvoja.

Na Nijagari su tada bila već završena tri generatora sa 12 patenata, a tri četvrtine svih inovacija ugrađenih u ovaj gigantski poduhvat bili su Teslini pronalasci.

(Nastavlja se)

Autor: B. Potočan

Izvor: Vesti online

 

Vezane vijesti:

Tesla kakvog ne znamo (1): Posvećen svojim vizijama

Tesla kakvog ne znamo (2): U „obećanoj zemlji“ Americi

Tesla kakvog ne znamo (3): Sudbonosno poznanstvo

Tesla kakvog ne znamo (4): Na izložbi u Parizu

Tesla kakvog ne znamo (5): „Rat struja“ protiv Tesle

Tesla kakvog ne znamo (6): Molbe i zahtevi od rodbine

Tesla kakvog ne znamo (7): Majka dočekala jedinca

Tesla kakvog ne znamo (8): Motor za Nijagarine vodopade

Tesla kakvog ne znamo (9): Ljudima zastajao dah

Tesla kakvog ne znamo (11): Najveći događaj u istoriji tehnike

Tesla kakvog ne znamo (12): Laboratorija nestala u požaru

Tesla kakvog ne znamo (13): U nevolji pritekli prijatelji

Tesla kakvog ne znamo (14): Prvi iz klase robota

Tesla kakvog ne znamo (15): Grandiozni eksperimenti

Tesla kakvog ne znamo (16): Vek ispred svog vremena

Tesla kakvog ne znamo (17): Genije najavio i mobilni

Tesla kakvog ne znamo (18): Prometej 20. veka

 

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: