fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Tesla kakvog ne znamo (4): Na izložbi u Parizu

Godina je 1889. Pošto je već punih pet godina proveo u Americi, Nikola Tesla je postao građanin ove zemlje, to jest dobio je državljanstvo SAD.

 Nikola Tesla wikipedia.org

Nikola Tesla wikipedia.org

Tesla je tada odlučio da se prvi put otisne preko okeana, u Evropu, i u septembru te godine stiže u Pariz, da poseti čuvenu međunarodnu izložbu.

U Parizu ga je dočekao ujak Petar Mandić. Posle razgledanja Pariza i svetske izložbe – koja je te 1889. godine četvrti put održavana u Parizu, veličanstvenije nego sve prethodne, ovenčana u njen čast tek izgrađenom Ajfelovom kulom – ujak i sestrić su se uputili u Liku.
Stigli i u manastir Gomirje kod Ogulina.

Boravak u zavičaju nije ni spomenuo

Posle veoma napornog rada u Americi Tesla je nameravao da se odmori u manastirskom miru i da tu obnovi snagu.

Tvrdi se dalje da je zatim obišao majku i sestre i da je tek posle nekoliko meseci odlučio da se vrati u Ameriku.

O tom njegovom boravku u zavičaju veoma se malo zna, jer ga Tesla ni ne pominje u svojoj autobiografiji.

Ali, u pismu iz Njujorka od 9. januara 1890. godine, koje upućuje Simi Majstoroviću, bratu od tetke Marije, pominje ne samo Gomirje, nego i vino, koje je izgleda naručio da mu iz Like pošalju u Ameriku. Tesla piše:

„Evo šaljem ti majci 150 forinti (to je bilo oko 60 dolara), a 150 forinti poslao sam odmah čim sam ovamo prispio.
Još nisam čuo ni riječi ni od ujaka, ni od sestara kojima sam pisao.
Rado bih doznati, kako ste. Osobito brinem radi Marice, te stoga te molim javi mi se odmah čim ovo pismo dobiješ.
Od vina još ni traga ni glasa, valjda se prijatelj Gomirjac predomislio…
Posao moj vrlo povoljno ide, naskoro javiću vam novosti…“

U Plaškom se nisu nadali tolikom novcu

Citat iz ovog pisma zanimljiv je i po tome što ukazuje koliko je Tesla bio brižan sin i da je majci redovno slao novac.

Iz jednog drugog pisma, koje mu šalje zet prota Jovo Trbojević, oženjen njegovom najstarijom sestrom Angelinom, uočljivo je takođe da im je stigla pomoć iz Amerike, i to u tolikom iznosu da joj se ni nadali nisu:

„Na tvojoj ponudi glede onako obilate sume novca, lijepa i velika Ti hvala, i znaj da nas je to vrlo razveselilo, jer si tim svoje veliko povjerenje i brigu o nama pokazao i zasvjedočio.
Zato i opet, Hvala Ti!!!“

Šalje novac i porodici svoje najmlađe sestre Marice Kosanović za čije je zdravlje bio naročito zabrinut, pa je savetuje da se oporavi na primorju.

Poslovi dobro idu

Teslini poslovi u to doba razvijali su se veoma povoljno. U Americi je uveliko uzeo maha takozvani „rat struja“ – pisao je o tome akademik Aleksandar Marinčić.

Vestinghausovo električarsko društvo, koje je nastupalo sa kompletnim Teslinim polifaznim sistemom i radilo na planu elektrifikacije Sjedinjenih Američkih Država, doživelo je veliki napredak svojih poslova, ali je takođe upadalo i u velike teškoće jer se zemlja nalazila u ekonomskoj krizi.

Veselinovićeva posveta Tesli

Glavnu posvetu jednog od najčitanijih romana – „Hajduk Stanko“ – namenio je Janko Veselinović svom slavnom zemljaku Nikoli Tesli. U njoj je napisao ove reči:
„JUNAKU NAŠEG DOBA, Velikom Srbinu, NIKOLI TESLI. Devetnaesti vek plete Ti venac slave. Dopusti i meni da u nju upletem jedan cvetak sa naših polja, cvetak prost, ali poškropljen krvlju i orošen suzom naših predaka. Njegov miris neka Te seća Tvoje Otadžbine, neka Te seća onih zanosnih priča o junaštvu i požrtvovanju kojima Te je Tvoja Srpska majka u detinjstvu zapajala. Primi ga, Srbine, onako srdačno kao što ga srdačno pruža Tvoj veliki poštovalac Janko Veselinović.“

Da vidiš, kako su Te predstavili Srpstvu

Tih dana, koncem januara 1890, na Teslinu njujoršku adresu stiže iz Plaškog pismo njegovog zeta Nikoladina Kosanovića, prote, a takođe i paketi koje mu šalju on i sestra Marica:

„Šaljem Ti 2 paketa 8 kom. knjižica, da čitaš kad se odmaraš. Osim onih, koje su tebi poznatije nego meni, kao „Gorski Vijenac“, „Čengić Aga“ što je naša kritika proglasila za najbolje kod nas zadnjih godina.
Neki komadi Veselinovića (seoskog učitelja srbijanskog) i Lazarevića prevedeni su već i na velike jezike, kao što su francuski, talijanski itd.
Ujedno Ti šaljem po jedan broj „Branika“ i „Srpskog glasa“, da vidiš, kako su Te predstavili Srpstvu, i Slovenstvu. Tako su Te od prilike prikazali valjada svi i srpski i slovenski listovi, koliko sam i sam čitao, i koliko sam čuo.“

Tri sestre

Na osnovu rodoslova porodice Tesla, a i prema objavljenoj prepisci, naš naučnik je imao dve starije i jednu mlađu sestru.
Najstarija Angelina Trbojević bila je udata za protu Jovu, a najmlađa Marica za protu Nikoladina Kosanovića, dok je srednja Milka bila udata za Vuju Glumičića.
Najpre sestre i zetovi, a docnije sestrići i sestričina, bili su njegovi najčešći korespodenti.

„Hajduk Stanko“ s posvetom Tesli

Interesantno je da Teslini naučni uspesi nisu ostali bez odjeka ni u srpskim listovima i časopisima, uprkos tome što je u to vreme, u poslednjoj deceniji 19. veka, protok informacija bio veoma spor, pa, kako naglašava njegov zet, ni među ostalim Slovenima nije bilo ništa drugačije.

Od tog zeta, do Tesle stižu pripovetke Janka Veselinovića i Laze Lazarevića, koji su u to doba bili među najpopularnijim srpskim piscima.

Tada učitelj iz Glogovca, u Mačvi, Janko Veselinović piše svoje najpopularnije i sigurno najčitanije delo roman srpske realističke književnosti – roman „Hajduk Stanko“. Delo je posvećeno junacima šanca na Ravnju u Prvom srpskom ustanku, ali je malo poznato da je glavna posveta bila namenjena Nikoli Tesli.

(Nastavlja se)

Autor: B. Potočan

Izvor: Vesti online

 

Vezane vijesti:

Tesla kakvog ne znamo (1): Posvećen svojim vizijama

Tesla kakvog ne znamo (2): U „obećanoj zemlji“ Americi

Tesla kakvog ne znamo (3): Sudbonosno poznanstvo

Tesla kakvog ne znamo (5): „Rat struja“ protiv Tesle

Tesla kakvog ne znamo (6): Molbe i zahtevi od rodbine

Tesla kakvog ne znamo (7): Majka dočekala jedinca

Tesla kakvog ne znamo (8): Motor za Nijagarine vodopade

Tesla kakvog ne znamo (9): Ljudima zastajao dah

Tesla kakvog ne znamo (10): Glas mu se jedva čuje

Tesla kakvog ne znamo (11): Najveći događaj u istoriji tehnike

Tesla kakvog ne znamo (12): Laboratorija nestala u požaru

Tesla kakvog ne znamo (13): U nevolji pritekli prijatelji

Tesla kakvog ne znamo (14): Prvi iz klase robota

Tesla kakvog ne znamo (15): Grandiozni eksperimenti

Tesla kakvog ne znamo (16): Vek ispred svog vremena

Tesla kakvog ne znamo (17): Genije najavio i mobilni

Tesla kakvog ne znamo (18): Prometej 20. veka

 

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: