fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Tesla kakvog ne znamo (15): Grandiozni eksperimenti

No, Tesla se ni tu – posle obelodanjivanja istraživanja i eksperimentisanja s brodom kojim se upravlja sa rastojanja, bežičnim putem – ne zaustavlja.

Nikola Tesla wikipedia.org
Nikola Tesla wikipedia.org

S proleća 1899. godine prihvatio je predlog Leonarda Kertisa, člana električarskog društva iz Kolorado Springsa, da na njegovom zemljištu sagradi laboratoriju.

U ovom poduhvatu pružio mu je novčanu pomoć Džon Džekob Astor, vlasnik njujorškog hotela Valdorf-Astorija, u kojem je inače Tesla stanovao, da bi laboratoriju opremio neophodnim instrumentima.

Nimalo nije sumnjao u mogućnost realizacije 

Iz Tesline knjige „Dnevnik istraživanja – Kolorado Springs 1899-1900.“ stručnjacima nije bilo teško da odgonetnu koji su mogli biti naučni razlozi da tu sagradi svoju veliku laboratoriju i da pristupi svojim grandioznim eksperimentima.

Ipak, za većinu nas, manje upućenih, poslužićemo se jednom Teslinom izjavom, koja odražava suštinu tog poduhvata:

„Želeo sam da utvrdim najbolje uslove pod kojima se predajnik može upotrebiti za prenos poruka preko Atlantika i Pacifičkog okeana, a želeo sam i da usavršim sve detalje mog sistema pre nego se upustim u komercijalne poslove.

Drugim rečima, premda, što se mene tiče, nisam sumnjao u mogućnost realizacije takvog prenosa s obzirom na eksperimente i merenja koja sam izvršio u Njujorku, želeo sam da budem siguran ne samo da mogu preneti, poruke već da će moj poduhvat biti i komercijalan uspeh.“

Bez Tesle bi stali svi točkovi industrije

Nils Bor je jednom prilikom rekao:
„Teslini genijalni pronalasci duboko su uticali na čitavu našu civilizaciju.“
Američki inženjer i profesor B. A. Berend 1921. godine u svojoj knjizi je zapisao:
„Tesla nije ostavio drugima ništa više da urade. Kada bismo iz industrije isključili rezultate Teslinog istraživačkog rada, svi točkovi te industrije prestali bi da se okreću, naši tramvaji i vozovi bi stali, naši gradovi bi bili u mraku, a fabrike mrtve i besposlene.“

„Nikada na pismo ni odgovorio nisi“

U vreme kad se Tesla sprema da započne svoj veliki poduhvat u Kolorado Springsu, iz zavičaja mu često stižu pisma, ali ona ostaju bez odgovora.

„Mili moj brate Nikola“ – piše mu najstarija sestra Angelina iz Petrova Sela u Lici. – „Već se ni sama ne mogu sjetiti kad sam ti posljednji put pisala, nu to se dobro sjećam da mi ti nikada na isto ni odgovorio nisi.

Žalimo svi na tebe što nam se nećeš da javiš…“

Najmlađa sestra Marica je u Rijeci, odakle ga obaveštava da joj je muž Nikoladin na samrti od tuberkuloze.

Iako leka nema, ona ipak, iz nekog očaja, moli i očekuje pomoć od svog brata. Ali ni njoj, prvi put, nema odgovora od Nikole.

„Ma đe im je pamet bila“

Očigledno, puna je brige i razumevanja za brata. Jer, kad joj je muž umro, ona Tesli piše ponajviše ispunjena zabrinutošću kako je primio vest o Nikoladinovoj smrti, koju su mu telegrafski javili drugi rođaci:

„Molim te nemoj da se prepaneš moga pisma, ta junačina sam ja, prava Đukina kći. Ovo ti pismo sad pišem, što mi je žalije tebe nego sebe.

Ma đe im je pamet bila, da tebi idu telegrafirati Bog ih vidio. Ti si nježne naravi, pa mi je žao zašto ti javiše tako na poprečac, a ja sam ćela sve malo po malo.

Ne javljaš se nigda ni s jednom riječi, i premda je tako, ja znam da ti misliš o nami…“

Ironija slave i sudbine

Tesla, u periodu po povratku iz Kolorada, boravi u iznajmljenom apartmanu, u hotelu Valdorf-Astorija – sa odloženim plaćanjem.
Zbog naplate nagomilanog duga od 20.000 dolara, vlasnik hotela, Džordž Bolt, je preuzeo vlasništvo nad njegovom velikom kulom Vordenklajf.
A upravo te 1917. godine, u vreme dok Bolt ruši Teslinu kulu, da bi rasprodao placeve i namirio dug, Nikola Tesla dobija najviše priznanje Američkog instituta električnih inženjera – Edisonovu medalju.
U Teslinom slučaju, ironija ovog događaja bila je višestruka.

Pupinova četiri istorijska događaja

U svojoj knjizi „Sa pašnjaka do naučenjaka“ Mihailo Pupin je izdvojio četiri istorijska događaja za razvoj nauke o elektricitetu u SAD u periodu od 1890. do 1894. godine:

„Prvi događaj je bio onaj uspešni prenos električne snage između Laufena i Frankfurta u Nemačkoj 1891. godine. Tu je bila upotrebljena naizmenična struja.

Drugi događaj bila je odluka društva za stvaranje pogonske snage i konstrukcije na vodopadu Nijagare, da za prenos svoje električne snage usvoji sistem sa naizmeničnom strujom.

Treći od ovih istorijskih događaja bilo je ujedinjenje Edisonovog društva sa Tomson-Haustonovim društvom u Linu, u državi Masačusets. Ujedinjenje ovih dveju organizacija značilo je kraj borbe protiv sistema sa naizmeničnom strujom od strane sveta koji je imao „najviše upliva u električnoj industriji…“

Spoj čiste nauke i tehničke veštine

A kao vrhunac sledi navod o „četvrtom istorijskom događaju“ čiji je glavni junak Nikola Tesla, ali mu Pupin ne navodi ime:

„A četvrti istorijski događaj bio je kongres električara prilikom Svetske izložbe u Čikagu 1893. godine…

A posle kongresa električara 1893. taj otpor sasvim se izgubio.

Prvi vidni uspeh ove saradnje čiste nauke i tehničke veštine bio je podizanje sjajne električne centrale na vodopadima Nijagare, a zatim sistem prenosa električne snage u podzemnoj železnici u Njujorku, gde su naizmenična i jednosmerna struja jedna drugu tako divno dopunjavale.“

(Nastavlja se)

Autor: Budimir Potočan

Izvor: Vesti online

 

Vezane vijesti:

Tesla kakvog ne znamo (1): Posvećen svojim vizijama

Tesla kakvog ne znamo (2): U „obećanoj zemlji“ Americi

Tesla kakvog ne znamo (3): Sudbonosno poznanstvo

Tesla kakvog ne znamo (4): Na izložbi u Parizu

Tesla kakvog ne znamo (5): „Rat struja“ protiv Tesle

Tesla kakvog ne znamo (6): Molbe i zahtevi od rodbine

Tesla kakvog ne znamo (7): Majka dočekala jedinca

Tesla kakvog ne znamo (8): Motor za Nijagarine vodopade

Tesla kakvog ne znamo (9): Ljudima zastajao dah

Tesla kakvog ne znamo (10): Glas mu se jedva čuje

Tesla kakvog ne znamo (11): Najveći događaj u istoriji tehnike

Tesla kakvog ne znamo (12): Laboratorija nestala u požaru

Tesla kakvog ne znamo (13): U nevolji pritekli prijatelji

Tesla kakvog ne znamo (14): Prvi iz klase robota

Tesla kakvog ne znamo (16): Vek ispred svog vremena

Tesla kakvog ne znamo (17): Genije najavio i mobilni

Tesla kakvog ne znamo (18): Prometej 20. veka

 

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: