fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Bojan Vegara: Ja se moj prađede i sad borim

Niko se ko ti moj Jovice nije borio i zbog tvoje pobjede u Velikom ratu, ni mi se do dana danas brukali nismo.
Jovan (Milana) Šakota – Jovica (1892 – 1939); FOTO: Privatna arhiva

Tukao vas je Jovica, pogani ljudske, sa braćom Rusima na Dobrudži i gonio od Soluna pa sve do Beča.

Kući došao godinu nakon rata i to u onaj dan kad su mu četrdeset dana davali i svoje na groblju našao. Plakao je pijan ko malo djete, sa ratnim ordenom u ruci i to od neke ratne muke, kad su stvorili Jugoslaviju i zvao je Strmoglavija. Nije se ni u njoj sa komšijama mirio i krili su mu pištolj i svako jutro kamenje iz džepova bacali.

Imao je dva sina i četri kćeri. Umro je od te ratne muke i rakije pred Drugi svetski rat. Do dana danas Jovica je najveći junak u našoj familiji.

A ni mi se ostali nismo obrukali.

Staniša ti je u četnicima poginuo, a tvoj Galeša topove popravljao u ovom ratu i uzduž i poprijeko ratišta obišao. Milku su ti zatvarali i gonili u oba rata. Jelka ti je mučenički umrla od jada i batina dušmanskih. Joka rata nije dočekala i ni ja je upamtio nisam. Jelisavka nas je pola u ratu hranila.

Unuci su ti se pošteno tukli. Siniša ti dva put ranjavan, Vojo jedom, Đoko ti robijao 1335 dana, a moj Mirko tuko se na tvom Tinovu, pošteno i časno. Snježa i Mira ti u vojsci bile, vezu držale i hranu nosile kad gori i nebo i zemlja.

Ljilja, Bilja i Boba nas skupljale i o svima raučna vodile.

Kova i Boro iz Francuske i Slovenije pakete slali i oblačili nas kad ništa imali nismo. Borili smo se svi, a ja se moj prađede i sad borim. Ni ostali se predali nisu i nema gdje nas nema i nema gde nas rasuli nisu, ali držimo se.

Ali, niko se ko ti moj Jovice nije borio i zbog tvoje pobjede u Velikom ratu, ni mi se do dana danas brukali nismo.

Neka vam je svima srećan ovaj dan POBJEDE Vaskrsle Srpske Vojske i jedan od najvećih vojnih podviga u istoriji ratovanja!Izvor: Fejsbuk stranica Bojan Vegara


Od istog autora:

Bojan Vegara: Dok sam živ boriću se protiv svakog ko umanjuje i zatire naše Svete Mučenike

Bojan Vegara: Nikada nećemo zaboraviti ko smo, odakle smo i ko su nam komšije

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: