fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Tesla kakvog ne znamo (8): Motor za Nijagarine vodopade

„Pred nekoliko dana sam ti pisala, a sad me evo da ti čestitam imendan“ – piše Marica Kosanović bratu Nikoli Tesli uoči Svetog Nikole, krajem 1892. godine.

Srpski naučnik pokorio Ameriku: Nikola Tesla wikipedia.org
Srpski naučnik pokorio Ameriku:
Nikola Tesla wikipedia.org

„Nemam ti što želiti osim da ti Bog dade dobro zdravlje, pa da živiš na diku i ponos nami, a čovečanstvu na korist!

Kod nas sve živo i zdravo. Brižna sam zato što veliš da radiš dan i noć. Dabome da sad imaš još više posla radi te izložbe.

Kad bi nam mogao samo dvije tri riječi napisati, i to samo jesi li zdrav, da znaš kako bi nam ugodio, a mene makar u nekoliko brigah otresao.

Želeći ti čvrsto zdravlje ljubi te u duhu tvoja zahvalna sestra Marica.“

U vrtlogu obaveza i poslova pred Ekspo

Ovo pismo vredno je pažnje i zato što govori o Teslinim velikim pripremama i danonoćnom radu na poslovima za veliku Kolumbijsku izložbu, neku vrstu svetskog sajma u Čikagu, 1893. godine.

U kakvom je vrtlogu obaveza i poslova bio, pripremajući se za Ekspo u Čikagu, najbolje posvedočuje pismo koje Tesla upućuje rođaku Simi Majstoroviću, datirano 2. januara 1893. u Njujorku:

„Tvoje pismo dobio sam nekoliko dana kasnije kad sam se povratio iz Pitsburga, gdje sam imao posla. Radim da bi uzeli moj sistem motora u velikim transmisijama sile na Nijagari koji se sad izvađaju, a pun sam nade da hoće.

Imam dvije novosti da ti obznanim.

Jedno: izabran sam za člana od Rodžal Institution of Great Britain (kad mi drugi put uspišeš, a ti švrkni M.R.I, što znači Member of Rodžal Institution).

Drugo: dobio sam prvu nagradu od Institutio of Electrical Engineer (Društvo engleskih inženjera) za moje zadnje djelo. Tu nagradu (malenu u novcu) vrlo mnogo cijenim, jer sam prvi koji je to postigao u Americi; a ko pozna Engleze, ne može se načuditi tomu.

Osim mene, mislim, da je još samo jedan američki znanac član R. Inst. I ima poveliku bradu i nije crna.“

Srbi u Hrvatskoj – „vlaški nakot“

Nekako baš tih dana ubrzo po povratku iz Beograda, stiže mu pismo iz Like od zeta Nikoladina Kosanovića. Naročito je ilustrativan deo o divljanju hrvatske propagande protiv srpskog naroda u nekadašnjoj Vojnoj krajina, a i Lici:
„Kod nas žurnalistika sasvim izašla iz forme, a osobito hrvatska. Grozno psuju nas Srbe. Veli nam da smo ‘vlaški nakot’, ‘svinjska pasmina’, ‘moralni trulež’ i vrag zna kako nas još krsti.
To se već teško i snositi dade. Upravo moglo bi do krvi doći. Tako je hrvatstvo oslijepilo. Mi se branimo, ali ne onako bezobrazno, kako nas oni napadaju.“

Tesla ima izrazit smisao za humor

Zahvaljujući ovome pismu, prvi put se doznaje od kada datiraju Tesline namere da primeni svoj sistem motora za elektranu na Nijagari. No ni to nije sve – u njemu nagoveštava još čitav niz svojih pronalazaka.

Skrenuli bismo pažnju i na jednu zanimljivu Teslinu karakternu crtu – da ima izrazit smisao za humor.

Tako svoje članstvo u britanskom Kraljevskom institutu, za koje dobro zna kolika je čast, predlaže bratu u pismu da mu „švrkne“ to titularno zvanje.

Da bi, opet šaljivo, objasnio kako tu čast izgleda da ima još jedan Amerikanac, on kaže „kako ima poveliku bradu i nije crna“, što će reći da je podobro zašao u godine.

Da bi na kraju, i ovim svojim pismom, skrenuo pažnju na izložbu, onu koja se priprema u Čikagu, kao i na svoje obaveze u tom pogledu.

Trijumfalni pohod u svet

„Neka vrsta svetskog sajma“ je Svetska izložba 1893, priređena ponovo u Americi, u Čikagu, posle Filadelfije 1876, kakva je od 1851. godine održana u Londonu – dva puta, Parizu – četiri puta, Beču i Melburnu.
Na čikaškom „sajmu“ Tesla je predstavio svoj polifazni sistem koji je tada zablesnuo punim sjajem i započeo svoj trijumfalni pohod u svet.
Zaostavština Svetskih izložbi – poznatih i kao „XPO – u više od 165 godina njihovog održavanja, između ostalog, uključuje simbole kao što su Ajfelova kula u Parizu i Atomijum u Briselu.
Ekspo se ove godine održava u Antaliji, u Turskoj.

Prvorazredna atrakcija

Od kolikog je značaja bio ovaj period u životu Nikole Tesle najbolje objašnjava tekst akademika Aleksandra Marinčića kad je, uz ostalo, napisao:

„Godina 1893. je izvanredna za Teslu i po tome što je u maju te godine imao svoj štand na Kolumbijskoj izložbi – Svetskom sajmu u Čikagu. Ovaj sajam ujedno je bio proslava četiristogodišnjice otkrića Amerike. Posebna atrakcija tog sajma je što je on, prvi put u istoriji čovečanstva, osvetljen električnom strujom.

Tu struju obezbedilo je Vestinghausovo električarsko društvo. Za tu svrhu Vestinghaus je u punoj meri iskoristio Teslin polifazni sistem, koji je zadovoljavao sve energetske potrebe mehaničkih pogona i osvetljenja čitavog sajma.

Tesla je morao donekle da obustavi svoje radove na razvoju radija da bi pripremio svoj deo izložbe tako da je bio prvorazredna atrakcija na sajmu.“

Tesla pred „najprvim američkim društvom“

U pismu iz Njujorka rođaku Simi Majstoroviću Tesla ga upoznaje sa radovima koji bi mogli da „znatno preobraze inženjerstvo“:
„Radim nekoliko pronalazaka koji bi, ako budu uspjeli, u praksi preobrazili znatno inženjerstvo. Eksperimenti ispadaju vrlo dobro i baš sam, tako reći, u neprestanoj groznici.
Ovdje su me odlikovali svi univerziteti, akademije i zavodi s pozivom da kratko predavanje održim. U februaru imam jedno predavanje pred najprvim američkim društvom o elektricitetu, to je Franklin Institut, a drugo pred Društvom američkih inženjera, koji će se sastati u St. Luisu.
Osim toga morao sam da se obavežem da ću pokazati moje najnovije rezultate pred Kongresom znalaca na idućoj izložbi. Onda će se vidjeti šta je u mojim idejama. Tvoj ljubeći te brat Nikola Tesla.“

(Nastavlja se)

Autor: B. Potočan

Izvor: Vesti online

 

Vezane vijesti:

Tesla kakvog ne znamo (1): Posvećen svojim vizijama

Tesla kakvog ne znamo (2): U „obećanoj zemlji“ Americi

Tesla kakvog ne znamo (3): Sudbonosno poznanstvo

Tesla kakvog ne znamo (4): Na izložbi u Parizu

Tesla kakvog ne znamo (5): „Rat struja“ protiv Tesle

Tesla kakvog ne znamo (6): Molbe i zahtevi od rodbine

Tesla kakvog ne znamo (7): Majka dočekala jedinca

Tesla kakvog ne znamo (9): Ljudima zastajao dah

Tesla kakvog ne znamo (10): Glas mu se jedva čuje

Tesla kakvog ne znamo (11): Najveći događaj u istoriji tehnike

Tesla kakvog ne znamo (12): Laboratorija nestala u požaru

Tesla kakvog ne znamo (13): U nevolji pritekli prijatelji

Tesla kakvog ne znamo (14): Prvi iz klase robota

Tesla kakvog ne znamo (15): Grandiozni eksperimenti

Tesla kakvog ne znamo (16): Vek ispred svog vremena

Tesla kakvog ne znamo (17): Genije najavio i mobilni

 

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: