Од 24. Јуна 1941, Дана сјећања на Јадовно, прошло је:
Од 24. Јуна 1941, Дана сјећања на Јадовно, прошло је:

ЈАДОВНИЧАНИ ПОРУЧУЈУ:

Тече 80-та година од почетка Покоља, геноцида почињеног над српским народом од стране НДХ. Осамдесет година од трагедије на Велебиту, личком пољу, острву Пагу.

 

Отворено писмо због катастрофалног рада Суда и Тужилаштва

Датум објаве: петак, 30 октобра, 2015
Величина слова: A- A+
Мирко Вранић
Мирко Вранић

Организациjа породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Источно Сараjево упутила jе данас отворено писмо међународним структурама у БиХ коjим жели да ко зна коjи пут укаже на катастрофалан рад Тужилаштва и Суда БиХ на процесуирању предмета ратних злочина, а на штету оптужених Срба, односно српског народа у цjелини.

“Ово отворено писмо упутили смо ОХР-у, ОЕБС-у, Делегациjи ЕУ у БиХ, Међународноj комисиjи за тражење несталих лица у БиХ (ИЦМП) и амбасадама у БиХ. Посљедња у низу скандалозних одлука правосудних институциjа, чиjа би сврха постоjања требало да буде правда и правичност, jесте одлука Суда БиХ да ратном команданту муслиманских снага Сребренице Насеру Орићу допусти да се брани са слободе и омогући му несметано кретање на циjелоj териториjи Федерациjе БиХ”, рекао jе Срни предсjедник Организациjе Мирко Вранић.

Он сматра да jе та одлука Суда БиХ, не само непозната правном систему било коjе правно уређене државе у свиjету, него jе и у супротности са здравим разумом, с обзиром на то да jе Орић учествовао у масовним покољима српских цивила и директно издавао наредбе за то.

“Такође, засновати своjу одлуку на тврдњи да то лице не може извршити утицаj на свjедоке jе апсурд, jер jе опште позната чињеница да Орић има огроман утицаj у бошњачком политичком корпусу, те jе самим тим и беспредметно питање да ли он може утицати на свjедоке. Довољно jе рећи само да се за непроцесуирање Орића залагао и залаже бошњачки члан Предсjедништва БиХ Бакир Изетбеговић, те да се и сам Орић jавно хвалисао у свjетским медиjима о убиствима Срба”, подсjећа Вранић.

Међутим, истиче он, шта се друго може и очекивати од институциjа, коjе се позиваjу на Устав и закон, а и саме су вануставна категориjа, наметнута од Канцелариjе високог представника.

Према његовим риjечима, о аномалиjама коjе су присутне у раду Тужилаштва и Суда БиХ и чињеници да jе то суд за суђење Србима наjбоље говоре подаци о пресудама припадницима српског народа.

“У више од 57 одсто случаjева оптужени за ратне злочине су Срби коjима jе до сада правоснажно изречено укупно 1.536,5 година казне затвора што чини око четири петине од укупно изречених казни. Срби се оптужуjу за наjтежа кривична дjела. За кривично дjело геноцида искључиво су оптуживани Срби и то чак у 38 случаjева, док на другоj страни ниjе подигнута ниjедна оптужница против Хрвата и Бошњака за ово кривично дjело”, навео jе Вранић.

Он у отвореном писму међународним организациjима и амбасадама у БиХ наводи да jе за кривично дjело злочина против човjечности против Срба подигнуто више од 87 одсто оптужница, док су на другоj страни оптужена тек три Бошњака и 22 Хрвата, и то углавном за злочине почињене над Бошњацима.

“Лица бошњачке и хрватске националности одговараjу за кривична дjела коjа су у вези са индивидуалном одговорношћу те се самим тим искључиво процесуираjу нижерангирани носиоци политичке и воjне власти, док се надређени коjи су често и наредбодавци непосредним починиоцима, чак поjављуjу у своjству свjедока што доводи до jош jедног апсурда у раду Суда и Тужилаштва”, истиче Вранић.

Он наглашава да jе до сада за злочине почињене над српским народом правоснажно осуђено само 17 лица, коjима jе изречено 143,5 година казне затвора, што чини само 7,4 одсто од укупно изречених казни затвора од Суда БиХ.

“Ово посљедње jе посебно значаjно за сагледавање цjелокупне слике рада Суда БиХ, jер ако и занемаримо чињеницу да Суд крши закон кроз изрицање казни по Кривичном закону БиХ, да након укидања пресуда лица и даље без правног основа задржава у притвору, односно затвору, не може се и не смиjе занемарити чињеница да Срби за злочине над осталим народима у просjеку добиjаjу казне од скоро 16 година затвора, док на другоj страни лице коjе се осуђуjу за злочине над Србима добиjаjу нешто више од осам година казне затвора, што значи да према пресудама Суда БиХ српски живот вриjеди дупло мање него живот остала два народа у БиХ”, констатуjе Вранић.

Предсjедник Организациjа породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Источно Сараjево сматра да jе овакво стање само наставак праксе Хашких дjелилаца (не)правде коjи су процесуираjући злочине у БиХ оптужили 90 Срба, и за њих 48 изрекли 714 година и пет доживотних казни затвора, док jе на другоj страни за злочине над Србима оптужио тек девет лица и њих шест осудио на 50,5 година затвора.

Он упозорава да ни 20 година након завршетка рата нису процесуирани наjвећи злочини над српским народом, од коjих се нарочито по своjоj свирепости и обиму издваjаjу Сиjековац, злочини над припадницима ЈНА (Велики Парк, Добровољачка улица, Тузланска колона), Брадина, Чемерно, Трново, Горажде, Коњиц, Мостар, злочини у Подрињу (Јабука, Кравице, Јошаница, Скелани и многи други), Сараjево, злочини муџахедина на Озрену, злочини Петог корпуса тзв. Армиjе РБиХ и хрватске воjске у западно краjишким општинама и Мркоњић Граду и многи други.

“Износећи само неке детаље у селективном приступу процесуирања ратних злочина од Тужилаштва и Суда БиХ, позивамо Вас, да нам одговорите на питање чиме jош оправдавате рад и постоjање оваквих правосудних институциjа и због чега упорно сматрате да су жртве српског народа мање вриjедне од жртава других народа?”, наводи се у отвореном писму.

Вранић позива представнике међународне заjеднице у БиХ да то jавно и конкретно обjасне и да предузму активности да се ситуациjа промиjени jер ће, у супротном, Организациjа породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Источно Сараjево примиjенити легална средства, укључуjући и масовна окупљања и протесте испред институциjа међународних организациjа, Тужилаштва и Суда БиХ.

Извор: srna
Везане виjести:

Тагови:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани вез упозорења.

КОМЕНТАРИ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Top