fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

PREDMET 10 GODINA STOJI U TUŽILAŠTVU BiH!

Prema podacima MUP-a Srpske, na spisku pripadnika odreda „El mudžahedin“ je ukupno 1.774 ljudi, njihovo logor u Kamenici postojao je od 1993. godine. Odred je bila dobrovoljačka formacija u sastavu Trećeg zeničkog korpusa Armije BiH, pod komandom Sakiba Mahmuljina.

Odred ''El mudžahedin''

Odred “El mudžahedin“

Piše: Aleksandar LUKIĆ

Predmet o zločinima počinjenim nad Srbima na području Ozrena i Vozuće u julu i septembru 1995. godine u radu je u Tužilaštvu BiH u Sarajevu punih deset godina!

Zbog tih zločina krivične prijave podnesene su protiv devetnaest identifikovanih i djelimično identifikovanih lica, pripadnika Armije BiH i stranih dobrovoljaca, među kojima se kao drugoprijavljeni nalazi komandant Trećeg korpusa Armije BiH Sakib Mahmuljin, rečeno je Srni u Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Centar javne bezbjednosti Doboj podnio je krivičnu prijavu zbog zločina počinjenih na području Ozrena i Vozuće Okružnom tužilaštvu u Doboju 1. marta 2002. godine, a 28. oktobra 2005. godine dopunjen izvještaj o krivičnom djelu podnesen je Tužilaštvu BiH, gdje se predmet i danas nalazi.

Za ova lica postoji osnova sumnje da su tokom 1995. godine na području Ozrena i Vozuće, kršeći pravila međunarodnog humanitarnog prava za vrijeme građanskog rata u BiH, u okviru sastava jedinica takozvane Armije BiH, organizovali i formirali jedinicu „El mudžahedin“, koja je u svom sastavu imala lica afro-azijskog porijekla, naredili ili lično počinili krivična djela ratni zločin protiv ratnih zarobljenika i protivpravno ubijanje i ranjavanje neprijatelja.

U događajima na području Ozrena i Vozuće u julu i septembru mjesecu 1995. godine ukupno je zarobljeno u više navrata 78 vojnika i civila, koji su prošli kroz logor u mjestu Kamenica, opština Zavidovići, od kojih su živi razmijenjeni ukupno 25 civila i vojnika, a 53 zarobljena lica su ubijena, navode iz MUP-a.

Odred „El mudžahedin“ je formiran naredbom komandanta Glavnog štaba takozvane Armije BiH Rasima Delića u avgustu 1993. godine. To je bila dobrovoljačka formacija jačine samostalnog odreda u sastavu Trećeg zeničkog korpusa Armije BiH, pod komandom Mahmuljina, ističu u MUP-u Srpske.

U aktu od 26. februara 1996. godine, koji je potpisao Mahmuljin, nalazi se spisak pripadnika odreda „El mudžahedin“ sa generalijskim podacima ukupno 1.774 pripadnika odreda, koji su od formiranja do raspuštanja u decembru 1995. godine bili u sastavu te jedinice, među kojima je bio veliki broj stranih državljana afro-azijskog porijekla.

Njihov logor u Kamenici je postojao od jeseni 1993. godine do rasformiranja odreda u decembru 1995. godine. Komandant odreda je bio Abdel Khadir Makhari, zvani Abu Mali, a članovi uže komande su bili Šejh Enver Šaban, Ajman Avad i Imad Mohamed Al-Husein, zvani Abu Hamza.

U julu 1995. godine u napadu na odbrambene položaje koje je držala Laka pješadijska brigada Vojske Republike Srpske iz Prnjavora mudžahedini su zarobili grupu od 12 pripadnika Vojske Republike Srpske, nakon čega su odvedeni u selo Livade u opštini Zavidovići, gdje je bilo istureno komandno mjesto odreda „El mudžahedin“.

U logoru mudžahedina u Kamenici, opština Zavidovići, gdje je ova grupa zarobljenika odvedena, jednom od zarobljenika iz te grupe mudžahedin je, nakon fizičkog zlostavljanja i mučenja, prvo pucao u glavu iz puške, a zatim je velikim mačem istom odsjekao glavu, a preostalih jedanaest zarobljenika je bilo prisiljeno da ljube odsječenu glavu, ističu iz MUP-a.

Pretresno vijeće Haškog tribunala je u obrazloženju presude Rasimu Deliću, utvrdilo da je takvo postupanje kod zarobljenika proizvelo tešku duševnu i fizičku patnju, kao i povredu, te da predstavlja i težak napad na ljudsko dostojanstvo.

Dana 11. septembra 1995. godine Druga četa Petog bataljona 328. brdske brigade takozvane Armije BiH, na lokaciji poznatoj kao Đurića Vis u naseljenom mjestu Kesten, opština Zavidovići zarobila je grupu od 52 pripadnika Vojske Republike Srpske koju su sačinjavali pripadnici Četvrte ozrenske brigade i drugih jedinica Vojske Republike Srpske, kao i četiri civila, od kojih i tri žene.

Navedena grupa zarobljenika odvedena je u salu Omladinskog doma u mjestu Kesten, opština Zavidovići, a u toku transporta mudžahedini su lišili života dva zarobljenika, podaci su MUP-a Srpske.

Po dolasku na navedenu lokaciju, toj grupi zarobljenika dodata je i grupa od desetak zarobljenih pripadnika Vojske Republike Srpske gdje su ih preuzeli pripadnici odreda „El mudžahedin“, nakon čega je cijela grupa zarobljenika, zajedno sa civilima, odvedena u logor mudžahedina u Kamenici.

U periodu od 21. do 23. juna 2006. godine Komisija za traženje nestalih osoba FBiH, izvršila je ekshumaciju masovne grobnice u Kamenici, u koritu rijeke Gostović, prilikom čega je pronađeno i ekshumirano ukupno osam tijela, sa odsječenim glavama, kao i deset lobanja.

Pretresno vijeće Haškog tribunala u obrazloženju presude Rasimu Deliću, koji je osuđen na tri i po godine zatvora, je navelo da se uvjerilo da su svih 52 muškaraca Srba, navedenih u prilogu C Optužnici, namjerno lišili života pripadnici odreda „El mudžahedin“ u logoru Kamenica od 11. septembra 1995. do 14. decembra 1995. godine.

U obrazloženju presude navodi se da to ukazuje na duži vremenski period izvršenja navedenih krivičnih djela nakon čega su bili sahranjivani na tajne lokacije, sa kojih su naknadno izmještana tijela, sa ciljem prikrivanja dokaza o počinjenim krivičnim djelima protiv međunarodnog humanitarnog prava.

Svirepo i surovo ubijanje zarobljenih vojnika i civila sa ritualnim odsijecanjem glava bio je specifičan postupak pripadnika jedinice „El mudžahedin“, a zarobljeni vojnici Vojske Republike Srpske bili su fizički zlostavljani, mučeni glađu i žeđu, izloženi psihičkoj torturi, te svakodnevno izloženi prijetnji o fizičkoj likvidaciji.

„Oni su bili u potpunosti u ropskom položaju, vezani teškim lancima jedni za druge u predjelu skočnog zgloba, a ranjeni i povrijeđeni su bili lišeni medicinske pomoći“, rečeno je Srni u MUP-u Republike Srpske.

Izvor: srna

Vezane vijesti:

Feljton Vozuća (1)

Feljton Vozuća (2)

Feljton Vozuća (3)

Feljton Vozuća (4)

Feljton Vozuća (6)

Feljton Vozuća (7)

Feljton Vozuća (8)

Ozren – Vozuća – Jadovno 1941.

 

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: