Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

GLAVNA PREPREKA PROCESUIRANjU – PRAVOSUDNE INSTITUCIJE BiH

Jos_nisu_procesuirani_mnogi_ratni_zlocini_nad_Srbima-4f4a4f72Glavna prepreka u procesuiranju ratnih zločina počinjenih nad Srbima u prethodnom ratu su pravosudni organi na nivou BiH, konkretnije Tužilaštvo, pa i Sud BiH, izjavio je sinoć u Banjaluci Nevenko Vranješ iz Centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih Republike Srpske.

Vranješ, koji je načelnik Odjeljenja za istraživanje rata, ratnih zločina i obradu dokumentacije, rekao je tokom predavanja pod nazivom “Nekažnjeni ratni zločini u BiH” da se to može konstatovati na osnovu mnogih mišljenja pravnih eksperata, istražilaca iz policijskih agencija, kao i prema rezultatima istraživanja Centra.

“Tužilaštvo BiH ne daje nijedan signal, ne otkriva niti saopštava prave razloge zašto je to tako. O tome govore i prigovori koje su podnijele policijske agencije na naredbe tog tužilaštva o neprovođenju istrage”, naglasio je Vranješ.

On je iznio veći broj primjera počinjenih ratnih zločina nad Srbima koji još nisu procesuirani.

Prema njegovim riječima, posljednji rat je počeo dešavanjima na teritoriji gdje su živjeli Srbi, gdje su prve žrtve bili Srbi, kao i pripadnici tada regularne JNA koji su ubijani širom BiH.

Vranješ je podsjetio na niz počinjenih zločina počevši od Sarajeva – Dobrovoljačke ulice i Velikog parka, preko zločina na Brčanskoj Malti u Tuzli, niza zločina u Posavini, zapadnokrajiškim opštinama, okupaciji Mrkonjić Grada, području Podrinja, koji još nisu procesuirani, uprkos brojnim dokazima.

Organizator sinoćnjeg predavanja je banjalučki odbor Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva “Prosvjeta”.

 

Izvor: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Vezane vijesti:

SUTRA PREDAVANjE O TEMI “NEKAŽNjENI ZLOČINI U BiH …

Nekažnjeni zločini na Kordunu – Jadovno 1941.

Radisav RISTIĆ: NEKAŽNjENI ZLOČINI ili … – Jadovno 1941.

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: