Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

ZATRAŽITI UKIDANjE SUDA I TUŽILAŠTVA BiH

pantelija curguz

BANjALUKA, 27. OKTOBRA (SRNA) – Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske /BORS/ Pantelija Ćurguz ocijenio je da najviši funkcioneri Srpske i srpski predstavnici u zajedničkim organima BiH konačno treba da se odrede prema zaustavljanju strukturalnog dijaloga o reformi pravosuđa i odmah zatraže ukidanje Suda i Tužilaštva BiH.
Ćurguz je rekao da će BORS iskoristiti argumentaciju protiv politizacije Suda i Tužilaštva BiH da bi zatražila hitne sastanke sa najvišim funkcionerima RS sa kojima će uputiti zajedničke poruke Savjetu Evrope, Sudu u Strazburu i ostalim relevantnim institucijama koje mogu odlučiti o ovom zahtjevu.
Komentarišući odluku Apelacionog vijeća Suda BiH o poništavanju prvostepene osuđujuće presude četvorici Srba u slučaju Korićanske stijene i ponavljanju prvostepenog postupka, Ćurguz je rekao da ova institucija radeći na ovaj način nije u funkciji zadovoljavanja pravde i stvaranja ambijenta za pomirenje, nego da stvara atmosferu za novo krvoproliće.
On je naglasio da BORS raspolaže autentičnim izjavama svjedoka u postupku Luke Gnjatovića i Vitomira Lakića, koje su date pod prinudom od istražilaca Sipe Mevludina Mujezinovića i Ejuba Zukića, kao i pismima o ovom postupanju koje su uputili Sudu BiH, nakon što je uhapšen jedan od optuženih Dušan Janković.
Prema njegovim riječima, svjedocima je prijećeno višegodišnjim zatvorskim kaznama, ali prvostepeno vijeće Suda BiH ih nije uvažilo, što je za rezultat imalo osuđujuće presude, koje je Apelaciono Vijeće ukinulo.
Ćurguz je naglasio da je optuženi Janković prvostepeno osuđen na 27 godina samo na osnovu izjave ova dva svjedoka koje su date pod prinudom.
On je dodao da Boračka organizacija već godinama upozorava na politizaciju Suda i Tužilaštva BiH, koja već deceniju kreira ne samo karakter rata u BiH, već i karakter odnosa u BiH.
Prema njegovim riječima, rezultat rada Suda i Tužilaštva BiH, u čijim se postupcima ne barata dokazima zasnovanim na činjenicama, već na iznuđenim iskazima, nezakonitim pritiscima i ultimatumima, je više od 1 000 godina zatvora za Srbe i 10 puta manje za Bošnjake i Hrvate, te 88 odsto presuda protiv Srba i više hiljada nepodignutih optužnica za zločine nad Srbima.
“Zato i sada pitamo šta je sa Dobrovoljačkom ulicom, Sijekovcem, Kupresom, Srebrenicom i o tome ćemo vrlo brzo razgovarati na nove okolnosti”, rekao je Ćurguz.
Direktor Republičkog centra za istraživanje ratnih zločina Janko Velimirović rekao je da jučerašnja odluka Apelacionog vijeća pokazuje da Sud i Tužilaštvo BiH ne funkcionišu na principima zbog kojih su osnovani i da to izaziva nove konfrontacije, jer će svoje nezadovoljstvo ovom odlukom izraziti i porodice žrtava ubijenih na Korićanskim stijenama.
Prema njegovim riječima, činjenica je da nema pozitivne ocjene o radu pravosudnih institucija na nivou BiH, ali da bi se u ponovljenom postupku trebalo pokazati ko je zakazao u slučaju Korićanskih stijena.
“Korićanske stijene su se dogodile, ali mi tražimo da se osude pravi krivci, do sada su činjene greške u jednoj euforiji da se za ovaj događaj mora osuditi što više ljudi”, rekao je Velimirović.
Velimirović je izrazio očekivanje da će nakon poteza koji su uslijedili po proljetnim razgovorima predsjednika RS sa predstavnicima EU doći do pomaka u reformi pravosuđa, ali nije isključio ni mogućnost traženja drugih rješenja ukoliko se ne postignu željeni rezultati.
“Imamo situaciju da unutar istog suda djeluje Apelaciono vijeće, u okviru strukturalnog dijaloga ide se na to da se ono odvoji od Suda BiH, ali da to ne bude vrhovni sud BiH, koji je nepotreban”, upozorio je Velimirović.
On je osudio primjenu sile i iznuđivanje iskaza svjedoka, ukazavši na samoubistvo svjedoka u Vlasenici koje je izvršio nakon što su ga ispitali istražitelji Sipe, uz navođenje da je na njega vršen pritisak.
On je dodao da predsjednica Suda treba da utvrdi zašto se ovakve presude događaju, ali da se do sada u praksi nije pokazalo da je neko bio kažnjen zbog propusta u postupku, što se očito vidi u slučaju Korićanske stijene.

 

Izvor: srna

Atlas Pokolja

 
 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: