Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

OPSTANAK BiH ZAVISI OD PRESUDA ZA RATNE ZLOČINE NAD SRBIMA

Datum objave: sreda, 2 maja, 2012
Objavljeno u Sarajevo - Romanija
Veličina slova: A- A+

dobrovoljacka.jpgSARAJEVO,  (SRNA) – Javnost u Republici Srpskoj ogorčena je zbog sporosti i neefikasnog procesuiranja zločina nad pripadnicima JNA u Sarajevu 2. i 3. maja 1992. godine, a političke stranke Srpske jednoglasne su u ocjeni da se mora omogućiti obilježavanje 20 godina od tog zločina.

Predsjednik Narodne skupštine Srpske Igor Radojičić uvjeren je da će ovogodišnje obilježavanje skupa u nekadašnjoj Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu proći dostojanstveno, kako to i priliči pomenu na ubijene, i očekuje da će organizatorima i porodicama ubijenih – obilježavanje stradanja u Dobrovoljačkoj biti omogućeno, da na miran način polože cvijeće i zapale svijeće na predviđenim mjestima.

“Čekamo na procesuiranje odgovornih za ove zločine. Pravosuđe u BiH nije objektivno i odgovorno i zato toga procesuiranja još nema”, rekao je nedavno Radojičić.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Aleksandar Džombić podržao je odluku vladinog Odbora za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova da se i ove godine, na dostojanstven način, obilježi stradanje pripadnika JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu 1992. godine, poručivši da je to dužnost i obaveza – da se zločin nikada ne bi ponovio.

On je porodicama stradalih uputio izraze najdubljeg saučešća i poručio da “Republika Srpska nikada neće odustati od traženja istine i pravde, ali i primjerene kazne za počinioce nesumnjivog ratnog zločina u Sarajevu”.

“Budućnost BiH zavisi od rješavanja i procesuiranja ratnih zločina koji su se desili na početku rata u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu i na Brčanskoj malti u Tuzli”, rekla je Srni Aleksandra Pandurević, poslanik SDS-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

Prema njenim riječima, negiranjem tog zločina i izbjegavanjem njegovog procesuiranja pokušava se promijeniti karakter rata u BiH onako kako je on definisan u Dejtonskom mirovnom sporazumu, kao “tragični sukob u BiH”, i fabrikovati lažna slika o tome da su tobože Srbi bili agresori, a Bošnjaci žrtve.

Ona smatra je da ”bez izvođenja pred lice pravde Ejupa Ganića, Jovana Divjaka i ostalih odgovornih za masakr vojnika JNA u Dobrovoljačkoj, BiH nema budućnost”.

Predsjednik Pododbora Vlade Republike Srpske za obilježavanje značajnih istorijskih događaja Velimir Dunjić izjavio je Srni da zvanični organi i institucije Republike Srpske apsolutno i s indignacijom odbacuju ”malicioznu i sramnu ponudu Jovana Divjaka, koga Srbi smatraju za jednog od najodgovornijih visokih oficira Armije BiH za zločin u Dobrovoljačkoj, koji je rekao da bi položio cijeće za poginule vojnike JNA ako bi srpska strana položila cijeće na Markale”.

”Jedino što povezuje ta dva događaja jesu dvije stvari, a to je, prvo, da su zaista stradali nevini, a drugo, što je jednako važno – da su planeri i inspiratori tih stravičnih zločina isti, jer su bili dio zločinačke sarajevske kuhinje”, naglasio je Dunjić.

On je ponovio da ne sumnja u profesionalnost policije Kantona Sarajevo i da vjeruje da će obilježavanje stradanja pripadnika JNA u Dobrovoljačkoj ulici, zakazano za 2. i 3. maj u Istočnom Sarajevu i Sarajevu, biti bezbjedno.

Prema njegovim riječima, ambasador Srbije u BiH Ninoslav Stojadinović potvrdio je svoj dolazak i na duhovnu akademiju 2. maja u Istočnom Sarajevo, a biće i učesnik mirne i dostojanstvene šetnje Doborovoljačkom ulicom, 3. maja, kada će biti prislužene svijeće i položeno cvijeće za nevine žrtve ovog zločina muslimanskih snaga.

Prema Srninim saznanjima, svoj dolazak u Sarajevo je najavio i ministar rada i boračo-invalidske zaštite u Vladi Republike Srpske Petar Đokić, koji smatra da bi sprečavanje obilježavanja skupa u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu poslalo novu poruku o odnosima u BiH, što bi značilo da je “podijeljena u dvije države”.

Napad na vojne objekte i pripadnike JNA 2. i 3. maja 1992. godine, a posebno u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu, predstavlja krivično djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva, ranjenih i bolesnih, ratnih zarobljenika, zatim protivpravno ubijanje i ranjavanje neprijatelja, kao i povrede zakona i običaja rata, koji je u narednim danima prerastao u bezočni, nehumani i planirani atak muslimanskih paravojnih jedinica na članove porodica vojnika, oficira i građanskih lica u bivšoj JNA.

”Nakon stravičnog zločina, počinjenog 2. i 3. maja 1992. godine nad pripadnicima JNA u Sarajevu, pripadnici ‘Zelenih beretki’, ‘Patriotske lige’, ‘Bisera’ i drugih ozloglašenih paravojnih muslimanskih jedinica otpočeli su progon porodica oficira tako što su im djecu i supruge nasilno otimali iz sarajavskih stanova da bi ih potom ucjenjivali i razmjenjivali – sve s ciljem stvaranja atmosfere straha i panike među Srbima na početku rata u Sarajevu”, rekao je ranije Srni koordinator Tima za istraživanje i dokumentovanje krvičnog djela ratnog zločina MUP-a Srpske Simo Tuševljak.

”Dana 2. maja 1992. godine oko 11.30 časova pripadnici jedinica teritorijalne odbrane tzv. RBiH među kojima su bili Sakib Puška i drugi, kao i jedinica kojima je komandovao sarajevski kriminalac Ismet Bajramović – Ćelo, držali su u blokadi, a potom izvršili i napad na Dom JNA u Sarajevu, otvarajući vatru iz cjelokupnog raspoloživog naoružanja. Tom prilikom jedan od naoružanih pripadnika paravojnih muslimanskih jedinica, pucanjem iz vatrenog oružja, ranio je u grudi i ruke načelnika Doma JNA potpukovnika Bogoja Božinovskog, a u istom napadu ubijen i portir Doma Dževad Bidžo”, podsjeća Tuševljak.

Prema njegovim riječima, zasnovanim na iskazima svjedoka masakra u Dobrovoljačkoj, tom prilikom bilo je zarobljeno 10 pripadnika JNA i građanskih lica na službi u JNA, i to potpukovnik Božinovski, vojnik Ducan, poslovođa restorana Dragoslav Mitrović, zatim građanska lica Selver Švraka, Đorđe Sokolović, Todor Sokolović, kuvar Mustafa Čaušević, konobarica Munira Buga, radnica Milka Šuša i domaćin Doma Petar Stanišić.

Javnost u Republici Srpskoj sve ove godine ogorčena je na sporost i neefikasno procesuiranje zločina u Doborovoljačkoj ulici, iako su u istragama najčešće pominjana imena bila: Jovan Divjak, Ejup Ganić, Jusuf Pušina, Hasan Efendić, Zaim Backović – Zagi, Dragan Vikić, Jovica Berović, Emin Švrakić, Damir Dolan, Jusuf Kecman, Ibrahim Hodžić, Dževad Topić – zvani Topa, Fikret Muslimović, Rešad Jusupović, kao i neizostavni Ismet Bajramović – Ćelo,

Napadom na kolonu JNA u Dobrovoljačkoj, koja se početkom maja 1992. mirno povlačila iz Sarajeva, prema sporazumu i sa garancijom mirovnih snaga UN na čelu sa generalom Luisom Mekenzijem, rukovodili su tadašnji član Predsjedništva BiH Ejup Ganić i rukovodstvo tadašnje Republike BiH. Bezbjednost vojnika garantovao je tadašnji predsjednik Predsjedništva BiH Alija Izetbegović.

Međutim, kolona JNA nije bezbjedno izašla iz Sarajeva, već je prekinuta. U toku nekoliko dana mučki su ubijena 42 pripadnika JNA, 71 je ranjen, dok ih je više od 200 zarobljeno. Prvo je izvršen 2. maja napad na Dom JNA, a sve kasarne JNA u ovom gradu bile su blokirane i pod opsadom muslimanskih paravojnih snaga, koje su im isključili struju, vodu i telefone.

Organizator ovogodišnjeg obilježavanja 20 godina od stradanja pripadnika JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu 1992. godine jeste Odbor Vlade Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova.

Obilježavanje će početi 2. maja duhovnom akademijom u Centru za kulturu u Istočnom Novom Sarajevu, a za 3. maj u 9.00 časova predviđeno je okupljanje građana ispred Spomen-crkve u Miljevićima, dok je za 9.30 časova planiran polazak autobusa za Sarajevo pravcem Vraca – Grbavica – Skenderija – Dobrovoljačka ulica.

Od 10.00 do 10.30 časova mirnom šetnjom doći će se do mjesta polaganja ruža u Dobrovoljačkoj, gdje će biti prislužene svijeće. U 11.00 časova u Spomen-crkvi u Miljevićima biće služen parastos za poginule, a za 12.00 predviđeno je polaganje cvijeća na Spomen-krstu u vojničkom groblju u Miljevićima.

Priredio: Ognjen BEGOVIĆ

Izvor: srna

 
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top