fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

OPSTANAK BiH ZAVISI OD PRESUDA ZA RATNE ZLOČINE NAD SRBIMA

dobrovoljacka.jpgSARAJEVO,  (SRNA) – Javnost u Republici Srpskoj ogorčena je zbog sporosti i neefikasnog procesuiranja zločina nad pripadnicima JNA u Sarajevu 2. i 3. maja 1992. godine, a političke stranke Srpske jednoglasne su u ocjeni da se mora omogućiti obilježavanje 20 godina od tog zločina.

Predsjednik Narodne skupštine Srpske Igor Radojičić uvjeren je da će ovogodišnje obilježavanje skupa u nekadašnjoj Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu proći dostojanstveno, kako to i priliči pomenu na ubijene, i očekuje da će organizatorima i porodicama ubijenih – obilježavanje stradanja u Dobrovoljačkoj biti omogućeno, da na miran način polože cvijeće i zapale svijeće na predviđenim mjestima.

„Čekamo na procesuiranje odgovornih za ove zločine. Pravosuđe u BiH nije objektivno i odgovorno i zato toga procesuiranja još nema“, rekao je nedavno Radojičić.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Aleksandar Džombić podržao je odluku vladinog Odbora za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova da se i ove godine, na dostojanstven način, obilježi stradanje pripadnika JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu 1992. godine, poručivši da je to dužnost i obaveza – da se zločin nikada ne bi ponovio.

On je porodicama stradalih uputio izraze najdubljeg saučešća i poručio da „Republika Srpska nikada neće odustati od traženja istine i pravde, ali i primjerene kazne za počinioce nesumnjivog ratnog zločina u Sarajevu“.

„Budućnost BiH zavisi od rješavanja i procesuiranja ratnih zločina koji su se desili na početku rata u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu i na Brčanskoj malti u Tuzli“, rekla je Srni Aleksandra Pandurević, poslanik SDS-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

Prema njenim riječima, negiranjem tog zločina i izbjegavanjem njegovog procesuiranja pokušava se promijeniti karakter rata u BiH onako kako je on definisan u Dejtonskom mirovnom sporazumu, kao „tragični sukob u BiH“, i fabrikovati lažna slika o tome da su tobože Srbi bili agresori, a Bošnjaci žrtve.

Ona smatra je da “bez izvođenja pred lice pravde Ejupa Ganića, Jovana Divjaka i ostalih odgovornih za masakr vojnika JNA u Dobrovoljačkoj, BiH nema budućnost“.

Predsjednik Pododbora Vlade Republike Srpske za obilježavanje značajnih istorijskih događaja Velimir Dunjić izjavio je Srni da zvanični organi i institucije Republike Srpske apsolutno i s indignacijom odbacuju “malicioznu i sramnu ponudu Jovana Divjaka, koga Srbi smatraju za jednog od najodgovornijih visokih oficira Armije BiH za zločin u Dobrovoljačkoj, koji je rekao da bi položio cijeće za poginule vojnike JNA ako bi srpska strana položila cijeće na Markale“.

“Jedino što povezuje ta dva događaja jesu dvije stvari, a to je, prvo, da su zaista stradali nevini, a drugo, što je jednako važno – da su planeri i inspiratori tih stravičnih zločina isti, jer su bili dio zločinačke sarajevske kuhinje“, naglasio je Dunjić.

On je ponovio da ne sumnja u profesionalnost policije Kantona Sarajevo i da vjeruje da će obilježavanje stradanja pripadnika JNA u Dobrovoljačkoj ulici, zakazano za 2. i 3. maj u Istočnom Sarajevu i Sarajevu, biti bezbjedno.

Prema njegovim riječima, ambasador Srbije u BiH Ninoslav Stojadinović potvrdio je svoj dolazak i na duhovnu akademiju 2. maja u Istočnom Sarajevo, a biće i učesnik mirne i dostojanstvene šetnje Doborovoljačkom ulicom, 3. maja, kada će biti prislužene svijeće i položeno cvijeće za nevine žrtve ovog zločina muslimanskih snaga.

Prema Srninim saznanjima, svoj dolazak u Sarajevo je najavio i ministar rada i boračo-invalidske zaštite u Vladi Republike Srpske Petar Đokić, koji smatra da bi sprečavanje obilježavanja skupa u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu poslalo novu poruku o odnosima u BiH, što bi značilo da je „podijeljena u dvije države“.

Napad na vojne objekte i pripadnike JNA 2. i 3. maja 1992. godine, a posebno u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu, predstavlja krivično djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva, ranjenih i bolesnih, ratnih zarobljenika, zatim protivpravno ubijanje i ranjavanje neprijatelja, kao i povrede zakona i običaja rata, koji je u narednim danima prerastao u bezočni, nehumani i planirani atak muslimanskih paravojnih jedinica na članove porodica vojnika, oficira i građanskih lica u bivšoj JNA.

“Nakon stravičnog zločina, počinjenog 2. i 3. maja 1992. godine nad pripadnicima JNA u Sarajevu, pripadnici ‘Zelenih beretki’, ‘Patriotske lige’, ‘Bisera’ i drugih ozloglašenih paravojnih muslimanskih jedinica otpočeli su progon porodica oficira tako što su im djecu i supruge nasilno otimali iz sarajavskih stanova da bi ih potom ucjenjivali i razmjenjivali – sve s ciljem stvaranja atmosfere straha i panike među Srbima na početku rata u Sarajevu“, rekao je ranije Srni koordinator Tima za istraživanje i dokumentovanje krvičnog djela ratnog zločina MUP-a Srpske Simo Tuševljak.

“Dana 2. maja 1992. godine oko 11.30 časova pripadnici jedinica teritorijalne odbrane tzv. RBiH među kojima su bili Sakib Puška i drugi, kao i jedinica kojima je komandovao sarajevski kriminalac Ismet Bajramović – Ćelo, držali su u blokadi, a potom izvršili i napad na Dom JNA u Sarajevu, otvarajući vatru iz cjelokupnog raspoloživog naoružanja. Tom prilikom jedan od naoružanih pripadnika paravojnih muslimanskih jedinica, pucanjem iz vatrenog oružja, ranio je u grudi i ruke načelnika Doma JNA potpukovnika Bogoja Božinovskog, a u istom napadu ubijen i portir Doma Dževad Bidžo“, podsjeća Tuševljak.

Prema njegovim riječima, zasnovanim na iskazima svjedoka masakra u Dobrovoljačkoj, tom prilikom bilo je zarobljeno 10 pripadnika JNA i građanskih lica na službi u JNA, i to potpukovnik Božinovski, vojnik Ducan, poslovođa restorana Dragoslav Mitrović, zatim građanska lica Selver Švraka, Đorđe Sokolović, Todor Sokolović, kuvar Mustafa Čaušević, konobarica Munira Buga, radnica Milka Šuša i domaćin Doma Petar Stanišić.

Javnost u Republici Srpskoj sve ove godine ogorčena je na sporost i neefikasno procesuiranje zločina u Doborovoljačkoj ulici, iako su u istragama najčešće pominjana imena bila: Jovan Divjak, Ejup Ganić, Jusuf Pušina, Hasan Efendić, Zaim Backović – Zagi, Dragan Vikić, Jovica Berović, Emin Švrakić, Damir Dolan, Jusuf Kecman, Ibrahim Hodžić, Dževad Topić – zvani Topa, Fikret Muslimović, Rešad Jusupović, kao i neizostavni Ismet Bajramović – Ćelo,

Napadom na kolonu JNA u Dobrovoljačkoj, koja se početkom maja 1992. mirno povlačila iz Sarajeva, prema sporazumu i sa garancijom mirovnih snaga UN na čelu sa generalom Luisom Mekenzijem, rukovodili su tadašnji član Predsjedništva BiH Ejup Ganić i rukovodstvo tadašnje Republike BiH. Bezbjednost vojnika garantovao je tadašnji predsjednik Predsjedništva BiH Alija Izetbegović.

Međutim, kolona JNA nije bezbjedno izašla iz Sarajeva, već je prekinuta. U toku nekoliko dana mučki su ubijena 42 pripadnika JNA, 71 je ranjen, dok ih je više od 200 zarobljeno. Prvo je izvršen 2. maja napad na Dom JNA, a sve kasarne JNA u ovom gradu bile su blokirane i pod opsadom muslimanskih paravojnih snaga, koje su im isključili struju, vodu i telefone.

Organizator ovogodišnjeg obilježavanja 20 godina od stradanja pripadnika JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu 1992. godine jeste Odbor Vlade Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova.

Obilježavanje će početi 2. maja duhovnom akademijom u Centru za kulturu u Istočnom Novom Sarajevu, a za 3. maj u 9.00 časova predviđeno je okupljanje građana ispred Spomen-crkve u Miljevićima, dok je za 9.30 časova planiran polazak autobusa za Sarajevo pravcem Vraca – Grbavica – Skenderija – Dobrovoljačka ulica.

Od 10.00 do 10.30 časova mirnom šetnjom doći će se do mjesta polaganja ruža u Dobrovoljačkoj, gdje će biti prislužene svijeće. U 11.00 časova u Spomen-crkvi u Miljevićima biće služen parastos za poginule, a za 12.00 predviđeno je polaganje cvijeća na Spomen-krstu u vojničkom groblju u Miljevićima.

Priredio: Ognjen BEGOVIĆ

Izvor: srna

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: