fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Dušan Bastašić: Osporavanjem istine o Jasenovcu izvrće se istina o Pokolju

Povodom najnovije eskalacije revizionsitičkih istupa čelnika srpskih institucija u čijoj je kompetenciji izučavanje Pokolja, zločina Genocida koji je počinila NDH nad srpskim narodom, predsjednik UG Jadovno 1941. Banje Luke, pismom se obratio Svetom Sinodu Srpske pravoslavne crkve.
Dušan Bastašić; FOTO: Glas Srpske

Sadržaj pisma objavljujemo u cijelosti:

SVETI ARHIJEREJSKI SINOD SRPSKE PRAVOSLAVNE CRKVE

Ulica Kralja Petra br. 5

11000 Beograd

Srbija 

Banja Luka, 05. septembra 2023.

Vaša Svetosti, Vaše Visoko Preosveštenstvo, Vaša Preosveštenstva,

Od kraja 2009. godine, nizom aktivnosti, naše udruženje nastoji objelodaniti istinu o stradanju našeg naroda u Gospićkoj grupi logora, preteči Jasenovca ali i na mnogim drugim stratištima Pokolja, zločina Genocida počinjenog nad našim narodom od strane NDH i time pomoći da naši sunarodnjaci, kroz naravoučenije, zarad dostojnog odnosa prema našim Svetim novomučenicima srpskim i svog biološkog opstanka, usvoje to istorijsko iskustvo u trajno pamćenje.

U našem radu se oslanjamo isključivo na rezultate istraživanja dr Đure Zatezala, dr Milana Bulajića i drugih naših istoričara, na žalost malobrojnih, koji su prije devedestih godina ovog vijeka vrijedno radili na istraživanju i dokumentovanju stradanja na području Nezavisne Države Hrvatske.

Svjedočimo, da od petooktobarskih događanja, kada je pokojni dr Milan Bulajić istjeran iz prostora Muzeja žrtava genocida koji je osnovao i vodio, počinju revizionističke aktivnosti dijela naše naučne javnosti, bez novih istraživanja, na osnovu „procjena“, na relativizaciji stradanja srpskog naroda u NDH sa posebnim naglaskom na umanjivanje broja žrtava Pokolja, posebno onih postradalih u logorima Gospić – Jadovno – Pag i logoru Jasenovac.

Treba imati u vidu, da se umanjivanjem broja žrtava Jasenovca, umanjuje samo broj srpskih žrtava. Time se višestruko smanjuje procentualni udio srpskih  žrtava u ukupnom broju, ruši paradigma o Srbima kao najbrojnijim stradalnicima, čime se mijenja, narušava srpska kompetencija za osmišljavanje projekata kulture sjećanja i pamćenja, uključujući projektovanje i formiranje Memorijalnog centra u Donjoj Gradini.

Kompleks logora Jasenovac – Donja Gradina, najveće srpsko stratište iz ere Pokolja, usvojeno je i nepravedno slovi kao paradigma svih stratišta iz tog perioda.

Na žalost, i Sveti Sabor SPC je imenovao tijelo koje je nazvano „Odbor za Jasenovac“ a nedavno je preimenovano u „Odbor za Jasenovac i ostala stratišta“.

Gospićka grupa logora, stratišta srpskog naroda u Lici, Slavoniji, Baniji i Kordunu, Bosanskoj Krajini, Srijemu, Hercegovini, Podrinju, Srednjoj Bosni i Semberiji, nikako se ne mogu svesti pod „ostala stratišta“.

To je svakako uvredljivo za postradale žrtve, još žive malobrojne preživjele i njihove potomke.

To je svakako i doprinos (ne)kulturi zaborava.

Kada svjedočimo da nizom aktivnosti, institucije, svjetovne i vjerske, Muzej žrtava genocida i Odbor za Jasenovac i ostala stratišta SAS u čijoj je kompetenciji izučavanje Genocida, osmišljavanje i provođenje aktivnosti na polju kulture sjećanja i pamćenja, uporno, otvoreno, jasno i nedvosmisleno iznose „procjene“ broja postradalih Srba u Jasenovcu, identične onima njihovih kolega iz Hrvatske a u suprotnosti sa brojem naših stradalnika, duboko upretanim u svijest i istorijski kod našeg naroda, naša je obaveza da reagujemo.

Dugo bi trebalo da navedem sva činjenja, nečinjenja i zločinjenja čelnika pomenutih institucija prema našem udruženju, jedinom sa područja Srbije i Srpske koje organizuje molitveno – komemorativna sabranja na području Like i ostrva Paga i koje se jedino bavi lociranjem masovnih grobnica na tom području.

Tražimo i očekujemo da u skladu sa Vašim ovlaštenjima, odgovornošću i čašću u koju duboko vjerujemo, razmotrite i donesete jedinu moguću odluku, da se sa ključnih funkcija, vjerskih i svjetovnih, Predsjednika Odbora za Jasenovac SAS SPC i Predsjednika Upravnog odbora Muzeja žrtava Genocida udalji Jovan Ćulibrk.

S poštovanjem,                                                                                        

Dušan J. Bastašić

Osnivač i predsjednik udruženja

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: