fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Darko Momić: Pokolj i genocid

A nad Srbima je počinjen genocid. I tačka. Jedna od žrtava, iako je živ, jeste i pukovnik VRS Dane Lukajić, koji skoro deset mjeseci čami u zatvoru u Zagrebu

Darko Momić (Izvor: Glas Srpske)
Darko Momić (Izvor: Glas Srpske)

Predsjednik udruženja građana „Jadovno 1941” Dušan Bastašić cijeli život gaji sjećanje na svoje pretke i još desetine hiljada Srba koje su ustaše umorile i pobacale u jame u kompleksu ustaških logora Jadovno. Posljednjih deset godina to radi kroz „Jadovno 1941”, čija osnovna svrha je, kako je navedeno na portalu udruženja, „da pokuša stati u kraj zaboravu besprimjernog zločina koji se dogodio u tzv. Nezavisnoj državi Hrvatskoj početkom Drugog svjetskog rata u kompleksu ovog logora”.

Zahvaljujući njegovom i entuzijazmu članova udruženja i podršci nekoliko novinara i medijskih kuća, među kojima je i „Glas Srpske”, u javnost su dio po dio isplivavali djelići stravičnog zločinačkog mozaika u kompleksu ustaških logora Jadovno o kojem se decenijama nepravedno ćutalo.

Ipak, izostala je odgovarajuća podrška nadležnih institucija ovom udruženju, koje je proteklih dana dospjelo u žižu javnosti, ali ne zbog podrške, već zbog reagovanja na njihovu inicijativu “da se zločin genocida počinjen nad pravoslavnim Srbima tokom Drugog svjetskog rata od strane Nezavisne države Hrvatske imenuje kao – Pokolj”.

Iz Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica, koji je u posljednjih deset godina napravio revolucioniran iskorak u borbi za istinu o srpskom stradanju i na čiji rad gotovo niko nema pravo da stavi zamjerku, negativno su ocijenili tu inicijativu, a prije dva dana isto su uradili i sa katedri za istoriju filozofskih fakulteta iz Banjaluke i Istočnog Sarajeva i iz Javne ustanove „Spomen-područje Donja Gradina”.

„U Republičkom centru pravilno su rezonovali da se pokolj može definisati kao akt trenutnog razvoja situacije, afekta, osvete i obično je događaj koji traje kraći period, nužno bez dugoročnog razvoja i ponavljanja, što se, svakako, ne može reći za zločin genocida. Kao i da on može biti i akt pojedinca ili male neorganizovane grupe, dok genocid to nije”, zajednički je saopšteno sa ove tri adrese, uz detaljnija obrazloženja, ali i zlobne strelice odapete prema prvom čovjeku udruženja građana „Jadovno 1941”.

Argumenti koje su iznijeli su apsolutno na mjestu, iako se zbog zlobnih strelica u saopštenju teško oteti utisku da iza njega ne stoji znatna količina nečije povrijeđene sujete. Međutim, važno je da iz Republičkog centra, uprkos neslaganju sa inicijativom, nisu nijednom riječju kritikovali rad udruženja “Jadovno 1941”, čime su pokazali da dijele zajednički cilj. A to je da se otkrije istina o stradanju Srba u cijelom proteklom vijeku i da se nazove pravim imenom.

A nad Srbima je počinjen genocid. I tačka. Jedna od žrtava, iako je živ, jeste i pukovnik VRS Dane Lukajić, koji skoro deset mjeseci čami u zatvoru u Zagrebu. Zaboravljen od svih. Osim od članova porodice i udruženja „Jadovno 1941”.

Oprema: Stanje stvari

(Glas Srpske, 26. 4. 2019)

Vezane vijesti:

Stradanje Srba dobilo ime: Pokolj je srpski Holokaust

Vasilije Krestić: Sramota je prvog reda da mi u Srbiji nemamo ni jedan Memorijalni centar

VIDEO: Dušan Bastašić: Pokolj je ime genocida nad Srbima

VIDEO: Konferencija za medije udruženja „Jadovno 1941.“ iz Banja Luke

Podrška terminološkoj odrednici POKOLj od strane udruženja za odbranu ćirilice „Dobrica Erić“

Anđelko Anušić: Udruženju Jadovno 1941.

Banković: „Pokolj“ – termin za genocid nad Srbima u NDH 1941-1945

BASTAŠIĆ: POKOLj DA BUDE ODREDNICA ZA ZLOČIN GENOCIDA NAD SRBIMA U NDH

Jahura: Pokolj Srba u NDH je bitno obeležje i najtraumatičniji deo našeg istorijskog pamćenja sa dalekosežnim posledicama

PODRŠKA UDRUŽENjU JADOVNO 1941. ZA AKTIVNOST NA …

Vladimir Bursać: Šta za mene znači pojam Pokolj? 

Bastašić: Termin “Pokolj” kamen spoticanja

Nećak: Niko nema pravo da osporava usvojenu odrednicu „Pokolj“

Bojanić: ŠTA IMA LOŠE U TOME DA SE IMENUJE GENOCID …

Milovančev: Da li je potreban termin za imenovanje genocida …

Dani(j)el Simić: POKOLj ILI KAKO PREIMENOVATI NEŠTO ŠTO NEMA IME?

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: